szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megnéztük, mennyit kell otthagynunk az ismert boltláncokban ahhoz, hogy egy klasszikus karácsonyi menüt állítsunk össze. Kiderült, jóval többet, mint amennyit az éves infláció indokolna. A hvg.hu nagy ünnepi ár-összehasonlítása.

A kínaiak miatt hiánycikké válik a vaj, a megritkított baromfiállomány miatt drágul a tojás, a minimálbér emelkedése löki felfelé a péktermékek árát – az elmúlt hónapok híreinek hatását első kézből tapasztalhatja, aki vásárolni jár.

Az áremelkedés aligha fog megállni karácsonyig, pláne, hogy ilyentájt nem csak a szaloncukor forgalma ugrik meg, hanem általában nő a kereslet az élelmiszerek iránt. Ezért úgy döntöttünk, a statisztikai hivatal „kosara” helyett egy karácsonyi menüre valót vásárolunk be, és megnézzük, hol járunk a legjobban.

Persze, ahány ház, annyiféle karácsonyi menü, mi mindenesetre egy köznapi ételsort raktuk össze: került bele halászlé pontyból, pulykasült burgonyapürével, töltött káposzta és bejgli. A mennyiségeknél a következő szempontokat követtük:

  • a receptek négy személyre szólnak;
  • a hozzávalóknál Lajos Mari internetes oldalának receptjeit követtük – kis módosításokkal (például a töltött káposztához kínált tejföl esetében az előírt 2 dl helyett beértük a kereskedelemben „összement”, 1,75 decis pohárral);
  • a kis mennyiségben hozzáadott összetevőket, például a fűszereket vagy a pároláshoz adott zsiradékot lehagytuk bevásárló-listánkról – feltételeztük, hogy ezek karácsonyon kívül is alapkellékei egy konyhának;
  • a listán szerepel a margarin és a vaj egyaránt – ezek természetesen csereszabatosak, a kettő mennyisége és ára nem adódik össze.

Ami pedig a vásárlást illeti: a legnagyobb élelmiszerláncokat jártuk végig, méghozzá olyanokat, ahol az árak (jobbára) megegyeznek minden üzletben. Volt, ahol virtuálisan válogattunk, vagyis a lánc internetes boltjának árait vettük alapul (természetesen a házhoz szállítás díja nélkül).

©

Csak olyan termékeket vettünk a listára, amelyek minden üzlet kínálatában megtalálhatóak. Az ár-összehasonlításba ezért nem került be a halászlé alapanyaga, a ponty, a töltött káposztához elengedhetetlen fejes savanyított káposzta, illetve a dió. Utóbbitól szomorú búcsút vettünk, így a mi menünkből kimarad a diós bejgli (két rúd mákossal kell beérnie a családnak), a másik két termék árát viszont megnéztük, ezeket a végső számlához hozzáadjuk majd.

Az árakat november 29. és december 1. között hasonlítottuk össze. Ha egy lánc akciózott, természetesen az akciós árat vettük figyelembe. Ez változhat karácsonyig – vagyis egyes termékek drágulhatnak, mások ára viszont csökkenhet az ünnepek előtt.

Megéri diszkontban?

Az árak alapján két listát állítottunk össze: az egyiken a bevásárlás végösszegét vetettük össze. Hiszen hiába nem kell több a bejglihez 15 deka cukornál, ezt nem kapjuk meg kimérve, csak egy kilót vásárolhatunk. Hogy összehasonlíthatóak legyenek az árak, igyekeztünk azonos kiszerelésben vásárolni: a tojásból például L méretű tízes dobozt kerestünk, a tejből 2,8 százalékos zsírtartalmú UHT-terméket. Már említettük, a tejfölnél tettünk annyi engedményt, hogy két deci helyett beértük a kisebb, 1,75 decis pohárral, ahol azonban ennél is kisebbet találtunk, kettőt vásároltunk.

A termékeknél általában a legolcsóbbat vettük figyelembe, néhány kivétellel: a margarin esetében a mindenhol elérhető Rama árát néztük, a hálóban (nagyobb tételben) is kapható zöldségeknél vagy citromnál a lédiget.

A listából látszik, hogy jelentős megtakarítást érhetünk el, ha olyan helyen vásárolunk, ahol a lehető legtöbb árut megtaláljuk kimérve. (Ha a kurzort a diagram fölé húzzuk, megjelennek a végösszegek.) A diszkontláncokban például a hús minden esetben tálcás kiszerelésben kapható – a Sparnak ezzel szemben nem csak saját húspultja, hanem még húsfeldolgozó üzeme is van. Más kérdés, hogy a jelek szerint pulykával itt nem foglalkoznak, azt ugyanis a lánc üzletében is csak vákuumcsomagolásban találtunk.

A zöldségeknél szerencsére a legtöbb esetben magunk válogathatunk, de találtunk olyan helyet is, ahol a mazsolát is kimérhettük. A számla így adódott össze:

©

Egy második listán a menü elkészítéséhez szükséges mennyiségek árát vettük alapul. Vagyis itt már nincs jelentősége annak, milyen kiszerelésben tudjuk megvenni a termékeket – abból indultunk ki, hogy valamit tudunk kezdeni a maradék friss hússal, netán a liszttel. Itt így kalkuláltunk:

©

Láthatjuk azt is, hogy itt egészen más lista alakult ki az áruházláncok között. Vagyis nem az áraknál maradnak alul a konkurenciával szemben, inkább azért, mert a kiszerelés mérete nem felelt meg az igényeinknek. Az átlagos ár ebben az esetben természetesen alacsonyabb lett az előzőnél: vajjal 4805 forintra, margarinnal pedig 4383 forintra jött ki.

Adósak vagyunk még a ponty és a fejes káposzta árával. Friss hal egy diszkontláncnál és több szupermarketben is kapható, ám a legkönnyebben talán a piacokon tudjuk megvásárolni. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) heti (fővárosi és vidéki piacokon és hipermarketekben végzett) felmérése alapján a pontyszelet 1900-2349 forint közötti kilónkénti áron érhető el – ez egyébként jó száz forinttal drágább az egy évvel korábbinál. A testrésztől függően 400-900 forint között kapható pontyaprólékkal és a többi hozzávalóval együtt így átlagosan 3000 forintból hozható ki egy négyadagos ponty halászlé (tészta nélkül).

A káposztánál már esetlegesebbre sikerült a felmérésünk. Néhány budapesti piacon néztünk körül, és átlagosan 400 forintos kilónkénti árat találtunk, ennyire nagyjából szükségünk is lesz. A bolti blokkhoz tehát még 3400 forint adódott hozzá.

Nőtt a végösszeg?

Mennyi kell tehát a karácsonyi menühöz? Szaloncukron, italokon és a boltban „otthagyhatatlan” finomságokon kívül tehát átlagosan 7783 forint, ha pedig ragaszkodunk a magasabb minőséget jelentő vajhoz, 8205 forintra jön ki az átlagos összeg.

A boltban azonban már ennél többet kell otthagynunk: margarinnal átlagosan 9518 forintot, vajjal pedig már súrolja a tízezer forintos határt a számla, amely átlag 9920 forintra jön ki.

Hogy ez több-e, mint egy évvel korábban? A kérdésre – főleg az akciók árleszorító hatása miatt – nehéz pontos választ adni. Idén számottevően drágább a vaj, a ponty és a tojás. Utóbbi ára a tavalyi átlag több mint másfélszerese. Vannak azonban komoly árcsökkenések: az üzletekben például meglepően alacsony áron – száz forint alatt – találtunk finomlisztet, míg a 2016 decemberi átlagár 138 forint volt.

A KSH és az AKI havi/heti átlagos árat mutató adatai alapján, pontos mennyiségre kalkulált idei karácsonyi vacsora mindenesetre drágább lett a tavalyinál. Ha vajat vettünk, nagyjából 400 forinttal többet kellett fizetni idén, mint 2016 decemberében, tehát nagyjából 5 százalékos az éves drágulás, ha pedig margarint, akkor 300 forint az árkülönbség, ez szűk 4 százalék. Mindkettő jóval magasabb az infláció átlagos értékénél: a drágulás a KSH legfrissebb adatai szerint éves alapon 2,2 százalékos volt októberben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy felmérés szerint Amerikában főleg ezek az autók érik el a 300 ezer kilométeres futásteljesítményt

Egy felmérés szerint Amerikában főleg ezek az autók érik el a 300 ezer kilométeres futásteljesítményt

Gödörbe lépett a magyar ipar már a harmadik hullám előtt

Gödörbe lépett a magyar ipar már a harmadik hullám előtt

Orbán Viktor aláírta a rendeleteket

Orbán Viktor aláírta a rendeleteket