szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem volt egyeztetés a szakszervezettel a központi közigazgatás tervezett leépítéséről – erősítette meg a szakszervezet vezetője, Boros Péterné.

„Némi iróniával azt mondhatnám, hogy meglepetés akkor ért volna, ha a törvényi szabályok szerint előzetesen egyeztetnek arról a bejelentésről, amelyet Gulyás Gergely tett a központi közigazgatásban dolgozók tervezett leépítéséről” – nyilatkozta a hvg.hu-nak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Boros Péternét nem érte váratlanul a Miniszterelnökség vezetőjének Kormányinfón tett közlése, amely szerint a központi közigazgatásban dolgozók 14 ezres létszáma 15-20 százalékkal csökkenhet jövőre. Mindenesetre bízik abban, hogy – mint a miniszter fogalmazott – „döntés még nincs”, így a következő időszakban bepótolja a kormány a szakszervezet által várt tárgyalást – nemcsak ebben a témában.

 

Ez a béremelés ára: jelentős leépítés jön a központi közigazgatásban

A cél nem a spórolás - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az elnök kiemelte: az MKKSZ „elkötelezett híve és élharcosa a bürökráciacsökkentésnek”, de ez a jogalkotó, a szabályozásért felelősök feladata. Ugyanis, mint fogalmazott:

Az íróasztal önmagától nem talál munkát.

A bürokrácia túlburjánzása az ügyintézőket sújtja, akik kettős présben vannak: ha nem dolgoznak megfelelően, ők fizetik a rendbirságot, őket szidja jogosan az elégedetlen állampolgár, vállalkozó és ők túlóráznak ellentételezés nélkül – fogalmazott.

Emlékeztetett: a kormány – minden előzetes egyeztetés nélkül – június 20-án (néhány nappal azt követően, hogy Varga Mihály béremelést ígért az ágazatban) létszámzárlatot rendelt el, amely nemcsak a közigazgatást, hanem a közszféra más ágazatait is érintette egy olyan helyzetben, amikor becslések szerint mintegy 100 ezer fő hiányzik a humán közszolgáltatás 680 ezer fős engedélyezett létszámából.

Ehhez képest a 14 ezer fős központi közigazgatás akár 20 százalékos létszámcsökkentése kb. 3000 álláshelyet érint. "Ez a csökkentés már régen megtörtént, hiszen az alacsony keresetek és a méltatlan munkakörülmények miatt 3000 kormánytisztviselő már régen elhagyta a közigazgatás központi szintjét" – mondta.

Tehát lehet, hogy előbb fel kellene venni embereket, hogy kirúghatóak legyenek

- érzékeltette a helyzetet. Hangsúlyozta: a 2019-re beígért 25 százalékos bérfejlesztés, és a bértömeggazdálkodásra történő átállás tervezett módszere a bérért – létszámot ultimátumra épül.

Ez a létszámcsökkentés már nem emberek elküldését jelenti, hanem forrásul szolgál a 10 órás munkaidő 8 órai bérére. Mert a feladat nem csökkent, a beígért bürokráciacsökkentés sajnos nem valósult meg – emelte ki, hozzátéve, a rendőrség vagy a tűzoltóság is hasonló helyzetben van. Ott a túlmunkáért nem pénzt, hanem szabadidőt ígérnek a dolgozóknak – amit épp a túlterhelés miatt lehetetlen kivenni. Ezért az MKKSZ egységes fellépést, közös álláspont kialakítását kezdeményezi, különösen, hogy a „tervezett intézkedések a bent lévők számára is aggasztóak, de aki kívülről nézi, annak ez egyenesen elriasztó.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Federico Finchelstein: Orbán egy mini-Trump

Federico Finchelstein: Orbán egy mini-Trump

Mesterséges szaruhártyát kapott a 78 éves férfi, visszanyerte a látását

Mesterséges szaruhártyát kapott a 78 éves férfi, visszanyerte a látását

Koronavírus: 68 beteg meghalt, 875 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 68 beteg meghalt, 875 új fertőzöttet találtak