szerző:
Lengyel Miklós

Az EU azt vizsgálja, hogy betartják-e az európai munkajogi normákat az ide települt dél-koreai cégek. Brüsszel több dolgot is kifogásol a dél-koreai vállalatok európai működésében, mert a szakszervezetek jogait nem mindenütt respektálják. Dél-Korea például nem írta alá az ENSZ munkaügyi szervezetének, az ILO-nak a határozatait a kényszermunka tilalmáról.

 Az Európai Unió és Dél-Korea együttműködése egyébként remekül alakul- állapították meg még azon a csúcstalálkozón is, melyet októberben rendeztek meg. Az Európai Uniót Jean-Claude Juncker és Donald Tusk képviselte, Dél-Koreát pedig Mun Dzse In elnök. A 2011 óta működő szabadkereskedelmi, illetve a fenntartható fejlődésről szóló egyezmény bevált – állapították meg a felek. 2011 és 2017 között 45%-kal növekedett a kereskedelmi forgalom Dél-Korea és az Európai Unió tagállamai között. Ráadásul az uniós export 53%-kal nőtt, vagyis nincs arról szó, hogy a dél-koreaiak taroltak volna az európai piacokon.

Mindkét fél állást foglalt Trump gazdasági nacionalizmusával szemben

Dél-Korea népessége 50 millió, de a GDP-je nagyobb, mint a csaknem háromszor ekkora lakossággal rendelkező Oroszországé. Ráadásul nem nyersanyagot, hanem modern technikát exportál. Európába telepített gyárai is ezt a célt szolgálják. Akkor mi a baj? Miért nyugtalankodik az Európai Unió?

A munkaügy a cég belügye?

Ez a felfogás Dél-Koreában, melynek dinamikus gazdasági növekedése a diktatúra éveiben kezdődött. Akkor, amikor a hazai "tigrisek" – mint a Samsung vagy a Hyundai – úgy indultak a globális piacok meghódítására, hogy a munkavállalóktól katonás engedelmességet vártak el. Azóta ez természetesen megváltozott, hiszen Dél-Korea demokrácia lett, ahol a szakszervezetek jogokkal rendelkeznek. De a dél-koreai óriások továbbra sem szeretik őket. Sok helyen akadályozzák a munkavállalók kollektív fellépését Európában – állítja Brüsszel. A párizsi Le Monde-nak nyilatkozó szakértő szerint éppen az a célja az uniós vizsgálatnak, hogy kiderítse, megsértik-e ezzel a dél-koreai cégek az Európai Unióval megkötött egyezményeket. Thibaud Bodson munkaügyi szakértő szerint ugyanis a dél-koreaiak hivatkozhatnak arra, hogy a munkaügy céges belügy.

Jelenti-e az uniós egyezmények megsértését az ILO határozatok semmibevétele?

Dél-Korea nem írta alá az ENSZ munkaügyi szervezetének több olyan fontos határozatát, mely védelmezi a munkavállalók jogait, például a kényszermunka tilalmát. Ez mint jogi kategória, nem könnyen értelmezhető a különböző kultúrákban. Európában egészen mást értenek ezen, mint Dél-Koreában vagy Ázsia más országaiban, ahol a dél-koreai cégek szintén igen aktívak. Mindez nem jelenti az uniós egyezmények eo ipso megsértését.

A Brexit miatt is nagyon érdekes precedens ez

Ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, akkor hasonló munkajogi problémák merülhetnek fel – nyilatkozta a francia szakértő. Ráadásul sokkal több, mint Dél-Koreával kapcsolatban, hiszen európai munkavállaló csak nagyon kevés dolgozik az ázsiai országban. Nagy-Britannia esetében számtalan szabályozási probléma merülhet fel az unióban működő brit cégekkel, illetve az itt dolgozó brit állampolgárokkal kapcsolatban. Nem beszélve a több millió uniós munkavállalóról Nagy-Britanniában. Miután a Brexit a levegőben lóg, ezért senki sem tudja megmondani, hogy mi történik ezen a fontos területen, amelytől több millió ember egzisztenciája függ.

A globalizáció a jövőben mind több hasonló problémát vet majd fel

Brüsszel azért is kezdte vizsgálni a dél-koreai cégek európai tevékenységét, mert a jövőben egyre több olyan befektető érkezhet Európába, aki egészen más munkajogi környezetből jött. A kínaiak felfogása ezen a téren éppúgy meglehetősen sajátos, mint mondjuk a közel-keleti vagy az indiai cégeké. A különböző üzleti kultúrák keveredése alapvetően befolyásolhatja a munkavállalók érdekérvényesítő pozícióját a munkahelyeken. Ennek a problémának akar elébe menni az Európai Unió, hogy bizonyítsa a tagállamok polgárai előtt, igenis törődik a hétköznapi ügyeikkel, melyek olykor alapvetően érintik az egzisztenciájukat is. A szociális elégedetlenség, mely a populizmust erősíti szerte Európában, rádöbbentette az EU központját is, fel kell vállalnia a munkavállalók érdekképviseletét is, ha nem akarja, hogy az Európa-ellenesség komoly közös mozgalommá váljon az egész unióban. (via Le Monde, képünk illusztráció)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ajka önkormányzata is elutasította a túlóratörvényt

Ajka önkormányzata is elutasította a túlóratörvényt

Meghan Markle, „a kövér hölgy”

Meghan Markle, „a kövér hölgy”

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple

Európa utolsó diktátora meghívta magához Orbánt

Európa utolsó diktátora meghívta magához Orbánt

Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

A diktatúrában a szex is az ellenállás része

A diktatúrában a szex is az ellenállás része