szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A régiós devizáktól elszakadva gyengült a forint. Az amúgy is magas infláció mellett ez nem jó, a jegybank ezért várhatóan be fog avatkozni.

Átlépte a 360-as szintet a forint euróval szembeni árfolyama szeptember 17-e, csütörtök reggel. Az árfolyam legutóbb áprilisban volt huzamosabb ideig 360 fölött, augusztus elejére a 345 körüli szintre erősödött. Azóta folyamatosan gyengül, a 360-as szint viszont olyan határ, ahonnan szeptember elején még visszapattant.

A napot a régiós devizák is gyengüléssel kezdték az euróval szemben, emögött a dollár erősödése áll: ha a dollár erősödik, a feltörekvő piacok devizái gyengülnek – mondja Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza. A lengyel zloty és a cseh korona azonban visszaerősödött az euróval szemben, míg a forint beragadt 360 fölött. Ez arra utal, hogy az árfolyamot hazai sajátosságok is mozgatják.

Az egyik ilyen, hogy a reálkamat a régiós országokhoz képest még inkább negatívvá vált az elmúlt hónapokban az erősödő infláció miatt. Így a befektetőknek kevésbé éri meg forintba fektetni, a fizetőeszköz sérülékeny. A jegybank következő kamatdöntő ülése jövő héten lesz – a gazdaság élénkítése laza monetáris politikát követel meg, ugyanakkor a magas infláció (és a forintárfolyam) kordában tartása szigorítást követelne. A múltbéli tapasztalatok alapján a Matolcsy György vezette Monetáris Tanácstól nem idegen, hogy a gazdaságélénkítés szempontjait az inflációs cél tartása elé helyezze, a piacok ezért arra számíthatnak, nem lesz szigorítás, ezt árazzák be előre – véli Virovácz Péter. Ugyanakkor az ING szerint a jegybank most igenis figyelemmel lesz az inflációra; szigorúbb hangnemet várnak a jegybanktól, ami visszaerősítheti a forintot akár a 355-ös szint közelébe.

Matolcsyt nem zavarja, hogy döntéseik sorozata kockára teszi az MNB hitelességét

Újabb kamatcsökkentés, újabb forintgyengülés, enyhén mérséklődő optimizmus - ez a Magyar Nemzeti Bank elmúlt heti mérlege. Kívülről kevésbé látszik ütésállónak a magyar gazdaság, mint az MNB vagy a pénzügyi tárca éléről.

A gyenge, és egyre gyengülő forintárfolyam éppen a magas infláció miatt nem szerencsés. Az elmúlt években az árfolyam hatásai nem igazán gyűrűztek be az inflációba, ez azonban most változhat. A gyenge forint megdrágítja a hazai vállalkozások számára az importot, ráadásul a koronavírus-válság miatt az importárak már így is nőttek – az emelkedő költségek pedig előbb-utóbb megjelennek a fogyasztói árakban.

A kormány szerint a gyenge forint miatt is drága a gyümölcs

Nagy István agrárminisztert a DK parlamenti képviselője kérdezte meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs meglepetés Mohácson: a fideszes jelölt lett a polgármester

Nincs meglepetés Mohácson: a fideszes jelölt lett a polgármester

Ötcsillagos hotelt építettet 50 millió euróból Mészáros Lőrinc a horvát tengerparton

Ötcsillagos hotelt építettet 50 millió euróból Mészáros Lőrinc a horvát tengerparton

Radar360: Orbán 100 ezer embernek ígért béremelést, Trump mégsem olyan jó vállalkozó

Radar360: Orbán 100 ezer embernek ígért béremelést, Trump mégsem olyan jó vállalkozó