szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan gyenge a forint, mint amilyen a tavasz legrosszabb napjaiban volt.

Folytatódik a forint esése: péntek délután újabb lélektani határt ért el az árfolyam, és még tovább gyengült,

már 361 forintba kerül egy euró.

Ennél gyengébb utoljára április első napjaiban volt a forint. Április elsején, amikor még nem lehetett tudni, mennyire durván üti meg a gazdaságunkat a járvány, és a felhatalmazási törvény miatt egyre kevésbé bíztak a befektetők a kormányban, 369,5 lett a történelmi mélypont. Onnan sikerült visszakapaszkodni legalább a 350-es szint környékére, amikor a kormány és az MNB megnyugtatta a piacokat, hogy van valamilyen koncepciójuk a válságkezelésre. A nyarat a 345 és 355 közötti sávban töltötte a forint, augusztus utolsó hetében azonban újra gyengülni kezdett, ahogy látszott, hogy bajban van a gazdaság.

A második negyedéves GDP-adat minden vártnál rosszabb lett, a beruházások jobban csökkennek, mint ahogy azt várták, és eközben még az is növeli a bizonytalanságot, hogy egyre több fertőzöttet találnak az országban. A közvetlen előzmény pedig az lehetett, hogy Reuters azt írta jegybanki forrásokra hivatkozva: az MNB feladta az álmot, hogy gyorsan kilábalunk a válságból. A forint-euró árfolyam szerdán már megközelítette a 360-as szintet, most pedig át is lépte azt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!