szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Michelin csak tavaly merészkedett ki a fővárosból, a hazai gasztronómia másik legfontosabb díja, a Dining Guide Étteremkalauza esetében mostanra már a vidéki helyek kerültek előtérbe.

A tatai Platán Gourmet kapta az év étterme díjat az Audi-Dining Guide Étteremkalauz gáláján, az elismerés indoklásában azt írják, hogy a 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag-használata rendkívül változatos, az étlap egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi.

Ez az az étterem, amely tavaly ősszel a vidéki helyek közül egyedüliként kapott két Michelin-csillagot. Séfjével, Pesti Istvánnal (képünkön) akkor készítettünk interjút, amelyet itt olvashat:

"Ehhez a társasághoz tartozni iszonyatosan nagy dolog"

A tatai Öreg-tónál működő Platán Gourmet étterem is két Michelin-csillagos lett a budapesti Stand bisztró mellett -jelentették be csütörtökön este, amikor kihirdették a csúcsgasztronómia legrangosabb elismeréseit, most először az egész országból. A Platán másik része, a Bisztró szintén bekerült a Michelin szélesebb, majdnem ötven éttermet tartalmazó válogatásába.

Amíg a Michelin tavaly először díjazta a vidéki éttermeket, a Dining Guide Étteremkalauz idei listáján túlzás nélkül mondható, hogy taroltak a fővároson kívüli helyek. A Platán Gourmet mellett az év alternatív vendéglátóhelye díjat a miskolci Il Baffo by Avalon kapta, az év szerethető étterme a balatonszőlősi Casa Christa lett, az év innovatív konyhája pedig az esztergomi 42 Restaurant.

A vidéki konyha szerepéről a 42 és a Platán Gourmet séfjével beszélgettünk korábban.

Újra meg kellett tanulnunk azt, amit a nagyszüleink csináltak a konyhában - Michelin-csillaggal vidéken

Az első magyarországi Michelin-kalauzban két vidéki étterem is csillagot kapott: az esztergomi 42 és a tatai Platán Gourmet, utóbbi mindjárt kettővel lett gazdagabb. A két étterem séfjével, Barna Ádámmal és Pesti Istvánnal beszélgettünk a vidéki és általában a magyar gasztronómiában rejlő lehetőségekről.

A díjazottak között természetesen budapesti helyek is vannak. Például az óbudai Málna The Pastry Shop, amely – a tavalyi évhez hasonlóan – elnyerte az év cukrászdája címet. Az év legjobb ötcsillagos szállodája kategóriát a Matild Palace kapta – a luxuszállodában található Spago névadó vezetője, a világhírű Wolfgang Puck tavaly az év séfje lett a Dining Guide-nál. Ezt a díjat idén Szulló Szabina és Széll Tamás kapta, éttermük, a Stand a Best of the Best díjat nyerte el. A tavaly bevezetett kategóriában az elismerést az a szakember vagy hely kaphatja meg, aki vagy amely legalább háromszor nyerte el a legjobbnak járó díjat, a cukrászdák esetében ez a Mihályinak jár.

Az év sommelier-je díjat Becker Gábor kapta a Kollázsból, az év legjobb borválasztékát a turai Botaniq-ban találta a zsűri, az szervizembere pedig Németh Gergely, a Felix munkatársa lett. Az év ifjú séftehetsége díjat a Bocuse d’Or idei világdöntőjén harmadik helyezett Dalnoki Bence, a Stand sous-chefje nyerte el, életműdíjat pedig Zsidai Ilona kapott.

„Sok tesztet végeztünk az idén is, az átlagosnál több éttermet kellett megnéznünk, mert a helyzetet nehezítette a vendéglátóhelyek nyitása, zárása és koncepcionális változásai” – mondta el a kiválasztásról Herczeg Zoltán gasztronómiai tanácsadó, a Dining Guide felelős kiadója. A végső tesztelés folyamatát idén is Fausto Arrighi, a Michelin Guide egykori legendás igazgatója segítette, aki tanácsadóként hét éve közreműködik az Étteremkalauz munkájában.

A tesztelők értékelése alapján az év legjobb éttermeinek listája így alakult:

  1. Platán Gourmet Étterem
  2. Salt Budapest
  3. Rumour by Rácz Jenő
  4. Babel Budapesten
  5. 42 Restaurant & Bar
  6. Costes Downtown
  7. Essência Restaurant
  8. Costes Restaurant
  9. Borkonyha Étteremkalauz
  10. Spago by Wolfgang Puck

A tavalyi listáról kikerült a Pasztell, amely nemrég közölte, hogy bezár. De nincs már ott az Arany Kaviár és a Laurel Budapest sem, új belépő viszont a Costes Restaurant, amely a Covid-kényszerszünet után tavaly tavasszal nyitott újra Rácz Jenő szakmai irányításával. Szintén új belépő a magyar fine dining egyik legismertebb szakembere, Tiago Sabarino és felesége, Jenei Éva étterme, az Essência.

A progresszív éttermek közül pedig a Mák Restaurant és az Onyx műhely munkáját díjazta a Dining Guide.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!