Gyors, biztonságos és olcsó fizetési mód – ez a qvik
Van a kártyás fizetés elfogadásánál jóval olcsóbb megoldás is már a piacon: a qvik rendszer használatával a költségek 30–40 százalékkal mérsékelhetők.
A Michelin csak tavaly merészkedett ki a fővárosból, a hazai gasztronómia másik legfontosabb díja, a Dining Guide Étteremkalauza esetében mostanra már a vidéki helyek kerültek előtérbe.
A tatai Platán Gourmet kapta az év étterme díjat az Audi-Dining Guide Étteremkalauz gáláján, az elismerés indoklásában azt írják, hogy a 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag-használata rendkívül változatos, az étlap egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi.
Ez az az étterem, amely tavaly ősszel a vidéki helyek közül egyedüliként kapott két Michelin-csillagot. Séfjével, Pesti Istvánnal (képünkön) akkor készítettünk interjút, amelyet itt olvashat:
"Ehhez a társasághoz tartozni iszonyatosan nagy dolog"
A tatai Öreg-tónál működő Platán Gourmet étterem is két Michelin-csillagos lett a budapesti Stand bisztró mellett -jelentették be csütörtökön este, amikor kihirdették a csúcsgasztronómia legrangosabb elismeréseit, most először az egész országból. A Platán másik része, a Bisztró szintén bekerült a Michelin szélesebb, majdnem ötven éttermet tartalmazó válogatásába.
Amíg a Michelin tavaly először díjazta a vidéki éttermeket, a Dining Guide Étteremkalauz idei listáján túlzás nélkül mondható, hogy taroltak a fővároson kívüli helyek. A Platán Gourmet mellett az év alternatív vendéglátóhelye díjat a miskolci Il Baffo by Avalon kapta, az év szerethető étterme a balatonszőlősi Casa Christa lett, az év innovatív konyhája pedig az esztergomi 42 Restaurant.
A vidéki konyha szerepéről a 42 és a Platán Gourmet séfjével beszélgettünk korábban.
Újra meg kellett tanulnunk azt, amit a nagyszüleink csináltak a konyhában - Michelin-csillaggal vidéken
Az első magyarországi Michelin-kalauzban két vidéki étterem is csillagot kapott: az esztergomi 42 és a tatai Platán Gourmet, utóbbi mindjárt kettővel lett gazdagabb. A két étterem séfjével, Barna Ádámmal és Pesti Istvánnal beszélgettünk a vidéki és általában a magyar gasztronómiában rejlő lehetőségekről.
A díjazottak között természetesen budapesti helyek is vannak. Például az óbudai Málna The Pastry Shop, amely – a tavalyi évhez hasonlóan – elnyerte az év cukrászdája címet. Az év legjobb ötcsillagos szállodája kategóriát a Matild Palace kapta – a luxuszállodában található Spago névadó vezetője, a világhírű Wolfgang Puck tavaly az év séfje lett a Dining Guide-nál. Ezt a díjat idén Szulló Szabina és Széll Tamás kapta, éttermük, a Stand a Best of the Best díjat nyerte el. A tavaly bevezetett kategóriában az elismerést az a szakember vagy hely kaphatja meg, aki vagy amely legalább háromszor nyerte el a legjobbnak járó díjat, a cukrászdák esetében ez a Mihályinak jár.
Az év sommelier-je díjat Becker Gábor kapta a Kollázsból, az év legjobb borválasztékát a turai Botaniq-ban találta a zsűri, az szervizembere pedig Németh Gergely, a Felix munkatársa lett. Az év ifjú séftehetsége díjat a Bocuse d’Or idei világdöntőjén harmadik helyezett Dalnoki Bence, a Stand sous-chefje nyerte el, életműdíjat pedig Zsidai Ilona kapott.
„Sok tesztet végeztünk az idén is, az átlagosnál több éttermet kellett megnéznünk, mert a helyzetet nehezítette a vendéglátóhelyek nyitása, zárása és koncepcionális változásai” – mondta el a kiválasztásról Herczeg Zoltán gasztronómiai tanácsadó, a Dining Guide felelős kiadója. A végső tesztelés folyamatát idén is Fausto Arrighi, a Michelin Guide egykori legendás igazgatója segítette, aki tanácsadóként hét éve közreműködik az Étteremkalauz munkájában.
A tesztelők értékelése alapján az év legjobb éttermeinek listája így alakult:
A tavalyi listáról kikerült a Pasztell, amely nemrég közölte, hogy bezár. De nincs már ott az Arany Kaviár és a Laurel Budapest sem, új belépő viszont a Costes Restaurant, amely a Covid-kényszerszünet után tavaly tavasszal nyitott újra Rácz Jenő szakmai irányításával. Szintén új belépő a magyar fine dining egyik legismertebb szakembere, Tiago Sabarino és felesége, Jenei Éva étterme, az Essência.
A progresszív éttermek közül pedig a Mák Restaurant és az Onyx műhely munkáját díjazta a Dining Guide.
Van a kártyás fizetés elfogadásánál jóval olcsóbb megoldás is már a piacon: a qvik rendszer használatával a költségek 30–40 százalékkal mérsékelhetők.
Az árfolyamingadozás feladja a leckét – főleg, ha importhányadot tartalmazó beruházást kell finanszírozni.
Főszabály szerint a munkabért forintban kell fizetni. Vannak azonban kivételek, amely esetekben ettől el lehet térni.
A papírmentes nyugtaadás mellett egyszerűbb használatot és költségcsökkentést hoz az átállás.
Egy kiadós gombamérgezéssel indul François Ozon új filmje, a Ha megérkezik az ősz. A termékeny francia filmrendezővel az öregkori ráncok szépségéről, az Elemi ösztön nem múló vonzerejéről, egy szexi nagymamáról, egy pusztító családi vacsoráról és Nicole Kidman plasztikai beavatkozásairól is beszélgettünk.
Vasárnap hajnalban megvolt az eszkaláció, két nappal később a kapituláció is – nem így képzelnénk két atomhatalom háborúját. Irán megrogyott, de ennek a háborúnak valójában aligha van vége.
Iránnak az lehet a fő tanulság a most véget érő háborúról, hogy atomfegyver nélkül nem tudja megvédeni magát.
Látványosan távol tartotta magát a közel-keleti konfliktus értékelésétől Orbán Viktor. A kormányfőnek csak hazai használatra van mondása a fejleményekről.
Alapesetben a harcsa félénk állat, azonban ha a fészkét védi vagy fenyegetve érzi magát, támadásba lendül.
Megerősítették, hogy készek a kutatóhálózatról leválasztandó négy központ átvételére.
Elemzésünk a Tisza és a Fidesz első szakpolitikai vitájáról.