Megjelent az új készpénztörvény! Milyen kötelezettségekkel kell számolniuk a cégeknek?
Ismertetjük azokat a részletszabályokat, amelyeknek július elsejétől meg kell felelniük a vállalkozásoknak.
A Michelin csak tavaly merészkedett ki a fővárosból, a hazai gasztronómia másik legfontosabb díja, a Dining Guide Étteremkalauza esetében mostanra már a vidéki helyek kerültek előtérbe.
A tatai Platán Gourmet kapta az év étterme díjat az Audi-Dining Guide Étteremkalauz gáláján, az elismerés indoklásában azt írják, hogy a 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag-használata rendkívül változatos, az étlap egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi.
Ez az az étterem, amely tavaly ősszel a vidéki helyek közül egyedüliként kapott két Michelin-csillagot. Séfjével, Pesti Istvánnal (képünkön) akkor készítettünk interjút, amelyet itt olvashat:
"Ehhez a társasághoz tartozni iszonyatosan nagy dolog"
A tatai Öreg-tónál működő Platán Gourmet étterem is két Michelin-csillagos lett a budapesti Stand bisztró mellett -jelentették be csütörtökön este, amikor kihirdették a csúcsgasztronómia legrangosabb elismeréseit, most először az egész országból. A Platán másik része, a Bisztró szintén bekerült a Michelin szélesebb, majdnem ötven éttermet tartalmazó válogatásába.
Amíg a Michelin tavaly először díjazta a vidéki éttermeket, a Dining Guide Étteremkalauz idei listáján túlzás nélkül mondható, hogy taroltak a fővároson kívüli helyek. A Platán Gourmet mellett az év alternatív vendéglátóhelye díjat a miskolci Il Baffo by Avalon kapta, az év szerethető étterme a balatonszőlősi Casa Christa lett, az év innovatív konyhája pedig az esztergomi 42 Restaurant.
A vidéki konyha szerepéről a 42 és a Platán Gourmet séfjével beszélgettünk korábban.
Újra meg kellett tanulnunk azt, amit a nagyszüleink csináltak a konyhában - Michelin-csillaggal vidéken
Az első magyarországi Michelin-kalauzban két vidéki étterem is csillagot kapott: az esztergomi 42 és a tatai Platán Gourmet, utóbbi mindjárt kettővel lett gazdagabb. A két étterem séfjével, Barna Ádámmal és Pesti Istvánnal beszélgettünk a vidéki és általában a magyar gasztronómiában rejlő lehetőségekről.
A díjazottak között természetesen budapesti helyek is vannak. Például az óbudai Málna The Pastry Shop, amely – a tavalyi évhez hasonlóan – elnyerte az év cukrászdája címet. Az év legjobb ötcsillagos szállodája kategóriát a Matild Palace kapta – a luxuszállodában található Spago névadó vezetője, a világhírű Wolfgang Puck tavaly az év séfje lett a Dining Guide-nál. Ezt a díjat idén Szulló Szabina és Széll Tamás kapta, éttermük, a Stand a Best of the Best díjat nyerte el. A tavaly bevezetett kategóriában az elismerést az a szakember vagy hely kaphatja meg, aki vagy amely legalább háromszor nyerte el a legjobbnak járó díjat, a cukrászdák esetében ez a Mihályinak jár.
Az év sommelier-je díjat Becker Gábor kapta a Kollázsból, az év legjobb borválasztékát a turai Botaniq-ban találta a zsűri, az szervizembere pedig Németh Gergely, a Felix munkatársa lett. Az év ifjú séftehetsége díjat a Bocuse d’Or idei világdöntőjén harmadik helyezett Dalnoki Bence, a Stand sous-chefje nyerte el, életműdíjat pedig Zsidai Ilona kapott.
„Sok tesztet végeztünk az idén is, az átlagosnál több éttermet kellett megnéznünk, mert a helyzetet nehezítette a vendéglátóhelyek nyitása, zárása és koncepcionális változásai” – mondta el a kiválasztásról Herczeg Zoltán gasztronómiai tanácsadó, a Dining Guide felelős kiadója. A végső tesztelés folyamatát idén is Fausto Arrighi, a Michelin Guide egykori legendás igazgatója segítette, aki tanácsadóként hét éve közreműködik az Étteremkalauz munkájában.
A tesztelők értékelése alapján az év legjobb éttermeinek listája így alakult:
A tavalyi listáról kikerült a Pasztell, amely nemrég közölte, hogy bezár. De nincs már ott az Arany Kaviár és a Laurel Budapest sem, új belépő viszont a Costes Restaurant, amely a Covid-kényszerszünet után tavaly tavasszal nyitott újra Rácz Jenő szakmai irányításával. Szintén új belépő a magyar fine dining egyik legismertebb szakembere, Tiago Sabarino és felesége, Jenei Éva étterme, az Essência.
A progresszív éttermek közül pedig a Mák Restaurant és az Onyx műhely munkáját díjazta a Dining Guide.
Ismertetjük azokat a részletszabályokat, amelyeknek július elsejétől meg kell felelniük a vállalkozásoknak.
Folyamatosan bővül a céges bankkártyapiac. A kínálaton egyre inkább látszik, hogy a neobankok megjelenése versenyre készteti a hagyományos bankokat is.
Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.
A bvk hosszú távú döntés, az adózási kérdéseket ezt figyelembe véve célszerű kezelni.
Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.
Még mindig nem örök, de a most várhatónál hosszabb és egészségesebb életet ígérnek a longevity módszerei.
A hétvégén zárva marad a sziget.
Sokszor kipróbált eszközökkel, ígéretekkel és kedvezményekkel igyekszik visszacsábítani híveit a választások előtt az Orbán-kormány.
A miniszterelnök lánya szerint gyerekei magánéletét állítják célkeresztbe.
A lyuk beomlott, és maga alá temette a 17 éves Riccardo B.-t.
Úgy tudni, az Aeroflot Minszkből Moszkvába tartó járatát lőtték meg.