Amerika az első: többet ártott az USA-nak Trump kereskedelmi háborúja, mint amennyit használt
Gazdaság

Amerika az első: többet ártott az USA-nak Trump kereskedelmi háborúja, mint amennyit használt

Donald Trump a megválasztása után megígérte, hogy megvédi az amerikai ipart, de a vámháborúja lassította a munkanélküliség csökkenését és növelte az árakat, ahogy azt előre jelezték azok, akik ismerték az 1929–1933-as válság tanulságait. Csak azért nem volt ez igazán látványos, mert sok más szempontból jó évei voltak az USA és a világ gazdaságának, de most, hogy válság van, mindenki próbál arcvesztés nélkül kihátrálni a vámháborúból.

Gazdaság

Égnek az iraki olajkutak, drágul az olaj a tőzsdéken

Péntek reggel drágult a kőolaj a tőzsdéken, azok után, hogy az utóbbi hét napban féléves rekordmélységre zuhant az energiahordozó világpiaci ára. Az áremelkedés tükrözi az iraki olajkutak felgyújtása miatti bizonytalanságot, bár Kuvaitban közölték, hogy a déli, partmenti olajmezőket ért rakétatámadás ellenére a kitermelés és az export zavartalanul folytatódik.

Gazdaság

Megalakult a Tőzsdeképes Cégek Klubja

A Budapesti Értéktőzsde kezdeményezésére megalakult a Tőzsdeképes Cégek Klubja. A TCK tagjai olyan vállalatok, amelyek tőzsdei bevezetésüket komoly alternatívának tekintik.

Gazdaság

Élénk az érdeklődés az iraki államkötvények iránt

Az utóbbi fél évben duplájára emelkedett az iraki államkötvények piaci árfolyama, annak ellenére, hogy az iraki rezsim több mint egy évtizede nem teljesíti a fizetéseket. A befektetők szerint Szaddám Huszein eltávolításával az új iraki kabinet elkezdi majd a hitelek törlesztését, így a kötvények árfolyama akár a duplájára is ugorhat - adja hírül a Bloomberg.

Gazdaság

Postabank-ügy: tízmilliárdokkal túlkonszolidálták a pénzintézetet?

Lapértesülés szerint az előző kormány idejében készített Kehi-jelentés fényében az egész Postabank-ügyet újra lehetne értékelni. A jelentésben foglaltakkal – a Népszabadság információi szerint – az Orbán-kormány nem értett egyet, s az abban javasolt intézkedésekkel kapcsolatban érdemi döntés nem is született. Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára bűnpártolás miatt nyomozást kezdeményez azok ellen, akik olvasták az említett jelentés-tervezetet, mégsem tettek semmit a visszaélések megszüntetéséért és az esetleges büntetőjogi felelősség megállapításáért.

Gazdaság

Tovább romlik az amerikai légitársaságok helyzete

Az amerikai légitársaságok további 70 ezer állás megszüntetésére kényszerülhetnek, és a negyedéves veszteség elérheti a 4 milliárd dollárt, ha háború lesz Irakban és az amerikai kormány nem nyújt további segítséget az ágazatnak. Az Irak elleni háborús készülődés mélybe rántotta a repülési ágazat részvényeit.

Gazdaság

A Deutsche Telekom rekordveszteséget jelentett

A Deutsche Telekom tavaly 24,6 milliárd euró nettó veszteséget szenvedett, nem várt méretű leírások miatt - közölték hétfőn a német távközlési vállalat bonni székhelyén. Ez a legnagyobb veszteség a német vállalatok történetében.

Gazdaság

Kína: a parlament megszavazta a kormányzati reformot

A kínai törvényhozás hétfőn a várakozásoknak megfelelően nagy többséggel megszavazta az államtanács által a múlt héten előterjesztett kormányzati reformot és átszervezést, amelytől Peking a hatékonyság növekedését, a kínai gazdaság rohamos bővülési ütemének megőrzését és a korrupció visszaszorítását is reméli.

Gazdaság

Újrahasznosított reklámokkal a hamburgerpiacért

Óvodások veszekedését idéző reklámharcot vív egymással a két gyorsétterem-óriás - a McDonald's és a Burger King - németországi vállalata. A pillanatnyi állás alapján a Burger Kingnél az előny, a szópárbajokban aratott siker azonban nem feltétlenül jelentkezik a profitban.

Gazdaság

Számlát adni, bért kapni

Számlát adó kényszervállalkozókból bruttó bért kapó alkalmazottakká válnak majd sokan, ha az országgyűlés tavasszal elfogadja a színlelt vállalkozási szerződések megszüntetését szorgalmazó javaslatot. Jelenlegi formájukban a nettó bérek radikális csökkenésével vagy munkahelyek megszűnésével is járhatnának a rendelkezések - hacsak a munkáltatók nem emelik foglalkoztatási kiadásaikat vagy az állam nem mérsékeli a munkabéreket terhelő adókat, járulékokat. Ön mit szól a tervezett változtatáshoz?

Gazdaság

Meddig kell várnunk a távközlés piaci versenyére?

Egy év telt el a hazai távközlési piac liberalizációja óta, ám jelentős változásokat az óriási viták kivételével nem érzékelhettünk. A Vivendi eladásától a magyar kormány végre valódi konkurenciát remél a korábbi monopóliummal, a Matávval szemben, miközben az európai távközlési cégek manapság csak hatalmas állami kölcsönökből tudnak talpon maradni. Ön szerint van esély a verseny kialakulására?

Gazdaság

Reklámmelléfogások

A 2002-es év legnagyobb marketing-melléfogásai címmel hirdetett versenyt a hohenheimi egyetem marketingtanszéke. A tanszék oktatói és diákjai által összegyűjtött baklövések közül hattagú zsűri választotta ki a tíz legnagyobbat, majd e toplistát internetes szavazásra bocsátották. A voksolás eredményét februárban hozzák nyilvánosságra. Ön mit jelölne a listára?

Gazdaság

Húsz dollár ingyen a lemezipartól

Valakik húszdolláros csekkeket osztogatnak és senki nem kér belőle. El lehet ezt képzelni? Az amerikai lemezipart azzal vádolták, hogy a kilencvenes évek közepe óta jogtalan haszonra tett szert, amiért indokolatlanul drágán adja a CD-ket.  Így aztán a lemezipar és 43 állam főügyészei peren kívüli egyezséget kötöttek, amely szerint a CD-vásárlók  húsz dollár kártérítést kapnak; csakhogy alig akad, aki jelentkezne érte. 

Gazdaság

Egy év euró

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint egy évvel az új fizetőeszköz bevezetése után az eurózóna polgárainak még mindig csupán 42,2 százaléka számol euróban, a többiek továbbra is makacsul ragaszkodnak az egykori nemzeti valutába történő átszámításhoz. Az euró működőképességét látva a zónán kívüli EU-tagállamok lakóinak ellenkezése mégis csökkent a közös pénzzel szemben.

Gazdaság

Warren Buffet, a befektetőpápa

Miközben az amerikai tőzsdei befektetők közel 7000 milliárd dollárt vesztettek a részvényárfolyamok esésén, Warren Buffet, a sikeres befektető, a világ második leggazdagabb embere tovább növelte amúgy sem csekély vagyonát. Hogyan? Részvények helyett kötvényekkel kereskedett.

Gazdaság

Játszma a jegybankelnök körül

Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) elnöke nemcsak bírálatát fogalmazta meg a jegybank antiinflációs politikájával szemben, hanem egyenesen arra kérte Járai Zsigmondot, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, mondjon le posztjáról. Vajon miért ment el ilyen messzire Széles? És valóban le kellene-e mondania Járainak?

Gazdaság

Iszlámista hamburgerbojkott a Közel-Keleten

Hiába a McFalafel, a McDonald’s már csomagol, a Coca-Cola pedig tehetetlenül nézi a rivális, „iszlám” Zam Zam kóla térnyerését. A közel-keleti muszlim országokban az elmúlt egy évben negyven százalékkal estek vissza a nyugati gyorsétteremláncok és üdítőital-forgalmazók összesített bevételei, s az arab fogyasztók nyugatellenessége a régió legirigyeltebb munkahelyeit veszélyezteti. 

Négyes karambol az M4-esen, egy sávon araszol a forgalom Budapest felé

Négyes karambol az M4-esen, egy sávon araszol a forgalom Budapest felé

A csokosoknak illetékmentes lesz a lakásvásárlás

A csokosoknak illetékmentes lesz a lakásvásárlás

245 millióért épült új kerékpárút Békés megyében, de az átadása előtt szétrepedt

245 millióért épült új kerékpárút Békés megyében, de az átadása előtt szétrepedt

Elmaradt a Barcelona nagy megújulása a Fradi elleni BL-rajt előtt

Elmaradt a Barcelona nagy megújulása a Fradi elleni BL-rajt előtt

Illegális foglalkoztatáson kapta a NAV Garancsi István biztonsági cégét

Illegális foglalkoztatáson kapta a NAV Garancsi István biztonsági cégét

Százmilliós adókedvezményeket kapott a Bond-filmeket készítő stúdió

Százmilliós adókedvezményeket kapott a Bond-filmeket készítő stúdió

Besenyő Pista bácsi karakterét használta a Párbeszéd, "Döbbent arcú" Laár András kiakadt

Besenyő Pista bácsi karakterét használta a Párbeszéd, "Döbbent arcú" Laár András kiakadt

Hatalmasat ment ma Kiss Norbert, simán verte az Eb-címvédőt a Hungaroringen

Hatalmasat ment ma Kiss Norbert, simán verte az Eb-címvédőt a Hungaroringen

A címlapról ajánljuk