szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Visszavásárolhatja a fővárosi önkormányzat a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagját.

Visszavásárolhatja a fővárosi önkormányzat a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagját. Mindezt Tarlós István főpolgármester jelentette be kedd este az Inforádió Aréna című műsorában, hozzátéve, hogy az erről szóló döntést hétfőn, rendkívüli ülésen hozhatja meg a Fővárosi Közgyűlés.

A társaság 25 százalékát, amelyet 1997-ben adott el a főváros, a szerződés szerint 16,5 milliárd forintért kellene visszavásárolnia. Tarlós elmondta, hogy a két külföldi befektetővel – a francia Suez Environnement-nal és a német RWE-vel – előzetesen 15,1 milliárd forintos árról egyeztek meg.

A végső döntést hétfőn a Fővárosi Közgyűlés hozza meg az ügyben. Megjegyezte: a befektetők még 10 évig vinnék ki a menedzsmentdíjat, ami megegyezés esetén az utolsó fillérig a fővárosnál marad, az ebből származó forrás pedig lényegesen több, mint a vételár.

Tarlós megígérte a befektetőknek, hogy a konkrét szándéknyilatkozat közgyűlési tárgyalásáig további részleteket nem hoz nyilvánosságra. A BKV helyzete is rendeződni látszik A főpolgármester szerint úgy néz ki, hogy megoldódik a BKV adósságállományának kérdése: az idei működési fedezet megvan, a hosszú távú finanszírozásról szóló koncepció pedig a kormány előtt van, amiből ha 3-4 elemet elfogadnak, akkor soha nem állt még úgy a BKV, mint ez esetben.

Tarlós attól tart, hogy kisebb tételekben még ma is van pazarlás a társaságnál, ami ugyan nagyságrendileg elhanyagolható, de jelentést kért az ügyben a BKV vezérigazgatójától. Tarlós elmondta: még mindig találkozik magas óradíjért végzett, túlzottnak tűnő külső ügyvédi megbízásokkal.

Szerinte ezek indokoltságán lehet vitatkozni, de tűzzel-vassal irtja a külső megbízásokat. Megjegyezte, hogy elegendő a létszám és a kapacitás, továbbá tisztességesek a fizetések a Városházán és a közszolgáltató cégeknél is ahhoz, hogy radikálisan korlátozni lehessen ezek számát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!