szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Amikor a föld már penészes és a levelek sárgulnak, akkor valószínű, hogy a növény túl van locsolva.

Amikor a föld már penészes és a levelek sárgulnak, akkor valószínű, hogy a növény túl van locsolva. Sok szobakertész úgy gondolja, hogy azzal tesz jót a növényeinek, ha állandóan öntözi azokat, ám a túlzásba vitt szeretet többnyire végzetes, a növények hetek alatt elpusztulnak. Megoldás lehet, ha olyan növényeket tartunk, amelyek bírják a sok locsolást.

Vízipálma, csavart szittyó

Vannak szobanövények, amelyek mocsári növényként kezdték pályafutásukat, ilyen például a vízipálma és a csavart szittyó. Mindkettő vízi növény, vagyis fontos, hogy a cserepük állandóan vízbe álljon. Soha ne hagyjuk kiszáradni a földjüket! A vízipálma hatalmas leveleivel a nagyobb lakásokban is jól mutat, míg a csavart szittyó különleges tekergő leveleivel díszít. Gondozásuk egyszerű, még kezdő kertészet számára is örömet jelent a tartásuk.

Csavart szittyó

Vízipálma

 

[[ Oldaltörés (Szobai futóka) ]]Szobai futóka

Egy futónövény, amely akár több méter hosszúra is megnő, több vizet is párologtat, így többek kell locsolni is. Éppen ezért a legtöbb futónövényt bátrabban öntözhetjük, de azért két locsolás között hagyjuk a földet kissé kiszáradni. A szobai futóka egyébként annyira strapabíró, hogy kezdő kertészeknek is jó "tanulónövény". A kezdő kertészek számára praktikus növényekről itt olvashat bővebben.  


Csokros inda

Ennek a kedves, csíkos levelű szobanövények olyan vékonyak a levelei, hogy a vizet gyorsabban párologtatja el, mint társai.

Vitorlavirág

Szintén vékony levelű szobanövény, amely gyönyörű hófehér virágaival díszít. Földje nagyon hamar kiszárad, ezért hetente kétszer is locsolhatjuk. A kiszáradást rosszul tűri, már egy kis vízhiány miatt is lekókadhatnak a levelei. A vitorlavirág ráadásul nagyon hatékonyan tisztítja a szoba levegőjét, így ezért is érdemes tartani. Erről bővebben itt olvashat. Nem csak otthon, hanem a munkahelyeken is gyakori, hogy egy virág a túlöntözés áldozata lesz, hiszen ha pusztán jóindulatból több kolléga is meglocsolja - egymástól függetlenül - akkor hamar zöld nélkül marad az iroda. A vitorlavirág ezért irodákban is jó megoldás lehet. Az irodákban nevelhető szobanövényekről itt olvashatnak bővebben.   Ezeken kívül tarthatunk azáleát, ami szintén nagyon sok vizet igényel, vagy pocsolyafát, ami mocsári vidékről származó dísznövény, így bírja a sok vizet.

Mennyi víz kell egy növénynek?


Ha betartunk egy általános szabályt, akkor könnyedén tudni fogjuk, melyik növényt milyen gyakran kell locsolni. A vékony levelű növény több vizet párologtat, míg a vastag, bőrszerű levelekkel rendelkező dísznövény kevesebb vizet használ fel. Ezért a vékony levelű növényeket gyakrabban, míg a vastag levelűeket és a törzzsel rendelkező dísznövényeket ritkábban kell öntözni.

[[ Oldaltörés (Mennyi víz kell egy növénynek?) ]]

 

Kovács Erika
viragcenter.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Hogyan teleltessük a muskátlinkat?

Az álló muskátlit 60-70 százalékban sikeresen lehet átteleltetni, míg a futó muskátliknál csak 30-40 százalékos ez az...

Határozat van róla, hogy jövőre megemelik a háziorvosok bérét

Határozat van róla, hogy jövőre megemelik a háziorvosok bérét

Nem viccelt az Apple: tényleg brutálisan erős lett a MacBook Air az M1 processzorral

Nem viccelt az Apple: tényleg brutálisan erős lett a MacBook Air az M1 processzorral

Családi gazdaságok: javítja a hibákat, de Áder legsúlyosabb bírálatáról hallgat a törvényalkotási bizottság

Családi gazdaságok: javítja a hibákat, de Áder legsúlyosabb bírálatáról hallgat a törvényalkotási bizottság