szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Mindössze két helyen tudott győzni az MSZP a billegő körzetekben, így a Fidesz megszerezte a kétharmados parlamenti...

Mindössze két helyen tudott győzni az MSZP a billegő körzetekben, így a Fidesz megszerezte a kétharmados parlamenti többséget. Ezzel történelmi győzelmet aratott a jobboldali-konzervatív választási szövetség. Mandátumbecslések szerint a Fidesz-KDNP szövetségnek 263, az MSZP-nek 59, a Jobbiknak 47, míg az LMP-nek 16 képviselője lehet az Országgyűlésben.

Az első intézkedések

A Fidesz első intézkedései minden bizonnyal látványosak és szimbolikusak lesznek: 3000 új rendőr, a mentelmi jog átalakítása (választójogi törvény), illetve új anti-korrupciós törvények lehetnek a Fidesz első törvényjavaslatai, amelyeket beterjeszt az Országgyűlésnek.

Korábban Orbán Viktor adócsökkentésről is beszélt, ám ez az idén valószínűleg nem lesz. A Fidesz közölte: sem az ekho-t, sem az eva-t nem törlik el. Bár kevés igazságtalanabb adó van, mint az ekho, rendszerű átalakítás várhatóan csak 2011-től fog történni.

Tarlós István korábban szintén cáfolta azon híreket, hogy átalakítanák Budapest kerületeit, amire szintén égető szüksége lenne a fővárosnak.

Mire kell a kétharmad?

Kövér László korábban azt mondta: a Fidesz nem akar új alkotmányt, a kétharmados felhatalmazás a választójogi, önkormányzati és médiatörvényt módosításához kell.

Egyébként az alkotmány módosításához és bizonyos személyi döntésekhez van szükség az összes, vagyis 386 képviselő kétharmadának, 258 politikusnak az igen szavazatára. A többi, minősített többséget igénylő jogszabályhoz elegendő a jelenlévő képviselők kétharmadának igen szavazata.

lyenek például a választójogi törvények, az önkormányzati, a nemzetbiztonsági jogszabály, valamint a bírák jogállásáról, az országgyűlési képviselők javadalmazásáról, a párt- és kampányfinanszírozásról szóló törvények és a médiatörvény is.

A kisebb parlament leghamarabb a 2014-ben esedékes következő országgyűlési választások után alakulhat meg, akkor is, ha most nyáron elfogadják az erre vonatkozó törvényt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
150 ezer forintra is büntethetik, ha megszegi a hatósági házi karantén szabályait

150 ezer forintra is büntethetik, ha megszegi a hatósági házi karantén szabályait

A "nők poklát" teremtette meg Lengyelországban Jaroslaw Kaczynski és a katolikus egyház

A "nők poklát" teremtette meg Lengyelországban Jaroslaw Kaczynski és a katolikus egyház

Szokott YouTube-videókat tölteni? Lehet, hogy ezentúl nem fog

Szokott YouTube-videókat tölteni? Lehet, hogy ezentúl nem fog