szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Az átlagosnál jóval csapadékosabb időjárás miatt országszerte óriási károkat okoz az árvíz és a belvíz.

Az átlagosnál jóval csapadékosabb időjárás miatt országszerte óriási károkat okoz az árvíz és a belvíz. A kormány hétezer embert rendelt a Hernád gátjainak mentésére. Borsodban, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye több településén veszélyhelyzetet rendeltek el. 

Dél felől egyre melegebb és szárazabb légtömegek érik el hazánkat - írta a koponyeg.hu. Szerdán, csütörtökön és pénteken folytatódik a ragyogóan napos időjárás, tovább fokozódó meleggel, csütörtökön már országos hőség lehet, péntektől pedig délkeleten 35 fok körüli forróság sem kizárt. Zápor, zivatar esetleg szerdán lehet néhol.

Budapesten várhatóan a ma esti órákban, 820 cm körüli vízszinttel tetőzik majd a Duna Budapestnél, közölte a főpolgármesteri hivatal. Éjfél és reggel 9 között 13 centimétert emelkedett a vízszint. Lakóövezet továbbra sincs veszélyben.

A tetőzés egy napig tart majd Budapesten, és a hét közepén megkezdődik az apadás. Az alsó rakpartok legkorábban a hétvégén kerülhetnek ki a víz alól, ekkor kezdődhet majd meg a takarítás is

Továbbra is tucatnyi települést zár el az víz a külvilágtól Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője az MTI-vel; az árvízi védekezésben mintegy húszezren vesznek részt, az árvíz gondot okoz a távolsági és a helyi közlekedésben is. Sólyom László köztársasági elnök hétfőn Felsőzsolcára látogat.

Borsodban továbbra is járhatatlan több út, négy település van elzárva a külvilágtól:

Forrás: MTI/Blikk video

Az országban 1330 kilométer hosszon van harmadfokú, vagy rendkívüli árvízi védekezés az országban. Az árvíz miatt jelenleg 3.700 ember van kényszerűen távol az otthonát, a legtöbbjük (3.600) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Tizenkét megyében összesen 265 településen folytatnak valamilyen védekezési tevékenységet, a munka továbbra is Borsod megyére koncentrálódik.

Vasárnap tetőzött a Sajó a Borsod megyei Felsőzsolcánál, ahonnan mintegy 1.300 embert kellett kitelepíteni. A Sajó és a Hernád torkolatának környezetében a szakemberek hétfőn további 10-15 centiméternyi áradást valószínűsítettek. Felsőzsolcán még nem tudták összesíteni, hány épület dőlt össze, vagy roggyant meg.

Így szakadt át a gát Edelénynél:

Dobson Tibor elmondta, az éjszaka nem romlott a helyzet, ám abban a nyolc megyében, ahol korábban veszélyhelyzetet rendeltek el, továbbra is érvényes a készültség. A gátak megerősítésén, az árvízi védekezésben mintegy húszezren vesznek részt, köztük az érintett lakosság, és a kritikus területekre érkezett segítők. A gátakon dolgozik háromezer katona is; a honvédség mintegy félezer járművet, különleges szállítóeszközt, kétéltűeket, csónakokat és helikoptereket is használ az élet- és vagyonmentésben.

A Duna áradása jelenleg a Dunakanyar térségének településein okoz nehézséget, a folyam várhatóan a hét közepén tetőzik Budapestnél. Az árvíz miatt az érintett megyékben fennakadások vannak a közlekedésben is.

Az árvíz miatt lezárták a 11-es főutat a 61-es kilométernél, Esztergom-Szamárhegynél. Több útlezárás miatt Esztergom nagyobb járművekkel csak a 10-es út felől, Dorog irányából a 111-es, míg Kesztölc irányából a 117-es úton közelíthető meg. A Sajó áradása miatt megváltozott néhány miskolci autóbuszjárat útvonala, menetideje, kettő pedig nem is közlekedik.

Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese azt közölte, kissé javult a vasúti közlekedés hétfőn reggel, Észak-Magyarországon a korlátozásokon enyhítettek, de sok helyütt még mindig vonatpótló buszok közlekednek.

Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára azzal a kéréssel fordult az árvízzel sújtott borsodi települések jegyzőihez, hogy rendkívüli szünet elrendelésével zárják le az idei tanévet azokban az oktatási intézményekben, ahol a tanítás az árvíz miatt ellehetetlenült.

Az árvíz miatt kitelepítettek száma szombaton 3100-ra nőtt, főként Borsodban kényszerültek elhagyni otthonukat az emberek.

Összesen hetvenhét embernek kellett elhagynia otthonát Tolna megyében az árvíz és a múlt heti esőzések miatt, legutóbb Harcon vált életveszélyessé egy ház - közölte a katasztrófavédelem hétfőn az MTI-vel.

A községben egy ház hátsó fala és a tetőszerkezete részben leomlott, az épület két lakója rokonoknál helyezkedett el - tájékoztatott Guld Gábor polgári védelmi alezredes.

Korábban Iregszemcsén, Medinán, Bikácson, Csikóstőttősön és Szekszárdon váltak lakhatatlanná házak az árvíz és a csapadék miatt; többen hozzátartozóknál laknak, 19 ember elhelyezéséről az önkormányzatok gondoskodtak.

Csikóstőttősön egy hete több mint negyven ember lakóházát tette megközelíthetetlenné a kiöntött Hábi-árok és a Baranya-csatorna. A katasztrófavédelem arról számolt be, hogy a víz a hétvégén visszahúzódott, a lakók már az épületek helyreállításán dolgoznak.

Lezárták a forgalom elől a 12-es út Vác és Verőce közötti szakaszát hétfő délelőtt a Duna áradása miatt - közölte a rendőrség az MTI-vel.

Az autósokat arra kérik, hogy a régi verőcei utat vegyék igénybe - mondta Kovács Viktória, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Össztűz zúdult a háborús bűnösökkel barátkozó új Nobel-díjas íróra

Össztűz zúdult a háborús bűnösökkel barátkozó új Nobel-díjas íróra

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL

Videóra vette, ahogy részegen motorozik - a rendőrség közzétette a felvételt

Videóra vette, ahogy részegen motorozik - a rendőrség közzétette a felvételt

Mindenük megvan, de szavuk nincs – ezt érzik a volt NDK-sok a falomlás 30. évfordulóján

Mindenük megvan, de szavuk nincs – ezt érzik a volt NDK-sok a falomlás 30. évfordulóján

A svájci választáson is beindult a zöld hullám

A svájci választáson is beindult a zöld hullám

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata