szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Az egyik ok, hogy olyan tárgyat sikerült leengedni a szennyvíz-hálózatba, ami méretei miatt dugulást okoz.

Az egyik ok, hogy olyan tárgyat sikerült leengedni a szennyvíz-hálózatba, ami méretei miatt dugulást okoz. Ezt valamilyen irányban el kell távolítanunk. Másik a konstrukciós hiba, amikor a csövek átmérője, vagy lejtése túl kicsi, így idővel a lerakódások okoznak dugulást. Ugyanezt okozhatják ételmaradékok, zsíros dolgok, és mosogatószerek okozta reakciók a csövekben.

A mosogató és mosdókagyló dugulása a lefolyóba helyezhető műanyag szűrőkkel megelőzhető. Ha már gond van, először a bűzelzáró szifon átjárhatóságáról győződjünk meg. Amennyiben nem itt van a probléma, akkor azt szereljük vissza, ügyelve a pontos illesztésre a tömítéseknél is. Ezután próbálkozhatunk lefolyótisztító szerrel, melyet beleöntve és kevés meleg vízzel leöblítve általában 6-8 órán át hagyjunk hatni.

©

Nem mindig a legdrágább lefolyótisztító szerek a legjobbak. Soha ne keverjünk több szert, mert azok kémiai reakcióba lépve egymással mérgező gázokat fejleszthetnek. Ha nem szűnik meg a dugulás, próbálkozhatunk még trisóval is. A lefolyótisztító-szerek többnyire erős vegyszerek melyek a csőben levő lerakódások feloldásával igyekeznek újra utat nyitni a víznek.

Ha gyakran van dugulás a szennyvízhálózatban, akkor érdemes rendszeresen „karbantartani” azt, megelőzendő a bajt. Kaphatók enzimes alapú lefolyótisztítók, melyek szintén a zsíros lerakódások feloldásával tisztítanak. Ezek inkább megelőzésre használhatók.

A lefolyótisztító pumpa alkalmazása ilyenkor káros is lehet, mert ha mélyebben van a dugulás akkor nem is tudunk használható vákuumot kelteni vele, és esélyes, hogy a szennyeződést csak ide-oda mozgatjuk vele a csőben. Kis dugulás ecet és élesztő keverékével is megszüntethető, ez ugyanis pezsegve gázt fejleszt, ami átvághatja magát a csőben, de csak tényleg kisebb szakaszon található lerakódáson.

Kád lefolyójának dugulásakor is előbb próbálkozzunk lefolyótisztító-szerrel egy éjszakán át hagyva hatásidőt számára, majd reggel öntsünk rá egy nagy adag forró vizet. A forró víz szintén jól oldja a zsíros lerakódásokat. A zuhanyfej lecsavarásával, erős vízsugárral is megpróbálhatjuk áttörni a szennyeződést. Ekkor fogjuk körbe a lefolyót kezünkkel, így nagyobb lefelé irányuló nyomást tudunk elérni.

©

A padlóösszefolyó és a zuhanytálca dugulásakor csavarozzuk le a lefolyó rácsot, és nézzük meg, hogy az alatta levő kis műanyag könyökben, ami a bűzelzáró szerepét tölti be találunk e eltávolítható szennyeződést. Ha nem, akkor itt is alkalmazhatjuk a: lefolyótisztító szer - forró víz - majd erős vízsugárral történő kezelési sort.

A WC csésze dugulása már csak alakjából adódóan is más módszereket kíván. Ha valami tárgyat ejtettünk bele (például peremen használatos szagtalanító tartóját), azt kézzel kell kiszedni. Ha nem megy, akkor mindenképp szakembert igényel a probléma megoldása.

Más esetben helyezzük be a WC pumpát – melyekből a kisfejűek jobban használhatók – majd engedjük vízzel majdnem tele a WC csészét és próbáljuk pumpálással kimozdítani a dugulást okozó szennyezést – valamilyen irányban. A „csőgörények” kistestvére az egyszer használatos spirál barkács áruházakban kapható, de csak korlátozottan használható, hiszen kérdéses, hogy eljutunk-e vele a dugulásig. A dugulás általában a legvékonyabb csőben, annak a legkisebb lejtésű szakasznak a végén fog kialakulni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

L. Simon: Egyes színházak jobban, mások rosszabbul járnak majd a költségvetési támogatással

L. Simon: Egyes színházak jobban, mások rosszabbul járnak majd a költségvetési támogatással

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

Olyan ígéretes A tanár második évada, mint egy oktatási reform

Olyan ígéretes A tanár második évada, mint egy oktatási reform

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf