szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A PSZÁF a közlemény szerint azt követően döntött így, hogy egy devizaalapú jelzálogfedezetű hitellel rendelkező ügyfél...

A PSZÁF a közlemény szerint azt követően döntött így, hogy egy devizaalapú jelzálogfedezetű hitellel rendelkező ügyfél beadványában jelezte: befizetett végtörlesztése ellenére sem zárták le a hitelszerződését, arra hivatkozva, hogy a hitelintézet elszámolási időszaka alatt tartozása több százezer forinttal nőtt. 

©

A felügyelet a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvény módosításával szeretné elérni, hogy a devizaalapú hitelek előtörlesztése esetén a pénzügyi intézmények legkésőbb az előtörlesztendő összeg befizetésének napján részletes tájékoztatást adjanak az ügyfeleknek az előtörlesztéshez kapcsolódó alapvető információkról.

©

A PSZÁF különösen fontosnak tartja, hogy a pénzügyi intézmény tájékoztasson az előtörlesztés során alkalmazott devizaárfolyamról, az előtörlesztendő összeg forintban számított értékéről, az előtörlesztéshez kapcsolódó valamennyi felszámított költség forintértékéről, s arról, hogy a tájékoztatóban szereplő árfolyam és költségek milyen határidőig érvényesek.

©

A törvénymódosítási javaslat szerint, ha az ügyfél az előtörlesztés és a kapcsolódó költségek forintban kifejezett összegét a kapott határidőig befizeti, a pénzügyi intézmény a későbbiekben az előtörlesztés elszámolása során az elszámolási árfolyamot az ügyfél számára kedvezőtlenül nem változtathatja meg, további költségeket nem számíthat fel, végtörlesztés esetében pedig azt elfogadottként kell kezelnie.

Önkéntességet kér a bankoktól a PSZÁF

A PSZÁF kezdeményezi, hogy a hitelintézetek e gyakorlatot már a törvénymódosítást megelőzően önkéntesen alkalmazzák, belső szabályzataikat ennek megfelelően módosítsák, s utasítsák munkatársaikat ennek alkalmazására. A felügyelet - a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértésének gyanújával - minden olyan, hozzá érkezett fogyasztói beadvány esetében fogyasztóvédelmi eljárást indít a továbbiakban, amelynél felmerülhet, hogy a hitelintézet nem adott tájékoztatást a devizaalapú hitellel rendelkező ügyfélnek az előtörlesztéshez kötődő árfolyamkockázatról, hanem kizárólag az előtörlesztendő összeg mértékét közölte - áll a közleményben.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Borzalom vár a devizahitelesekre

Jelentősen emelkedhet a devizában, különösen a svájci frankban eladósodott hitelfelvevők augusztusi törlesztő részlete...