szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Helyi népszavazást kezdeményez az LMP Budapesten.

Helyi népszavazást kezdeményez az LMP Budapesten. Azt szeretnék, hogy a főpolgármestert és a fővárosi közgyűlés képviselőit a jövőben is közvetlenül válasszák meg a budapestiek. Ha a kerületi fideszeseken múlna, Ön sem szavazhatna két év múlva, hogy ki legyen a főpolgármester Budapesten.

©

Karácsony Gergely országgyűlési képviselő a Városháza előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján "böszmeségnek" nevezte a BÖSZ (Budapesti önkormányzati Szövetség) tervezetét, ami szerint 2014-től automatikusan a Fővárosi Közgyűlés tagjai lennének a kerületi polgármesterek, és a közgyűlés tagjai maguk közül választanák ki a főpolgármestert.

Az LMP álláspontja szerint ez olyan mértékű beavatkozást jelent a demokratikus önkormányzati rendszerbe, amelyről feltétlenül ki kell kérni az érintettek véleményét - hangzott el. Kaltenbach Jenő fővárosi képviselő bejelentette: ezért azt javasolják a közgyűlésnek, hogy helyi népszavazás keretében kérdezzék meg az ügyben a budapesti polgárokat.

Kapcsolódó cikkünk:

Épül az ország: elbocsátások, áfa-emelés, fizetéscsökkenés

A határozati javaslatba foglalt kezdeményezés szerint a választópolgároknak arra kellene válaszolniuk: egyetértenek-e azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés határozatban kérje fel az Országgyűlést arra, hogy Budapest főpolgármesterét, illetve a közgyűlés képviselőit továbbra is közvetlenül válasszák?

Kaltenbach Jenő szerint a BÖSZ tervezete közigazgatási szempontból is tragikus helyzetet idézne elő, mert azzal a főváros tovább szétaprózódna, és ezzel az egységes Budapest lényegében megszűnne.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy szinte minden más európai fővárosban lényegesen értelmesebb, hatékonyabb közigazgatási rendszer működik, és általában "az egész város testülete" határozza meg a legfontosabb kérdéseket, míg a kerületek legfeljebb kiegészítő jellegűek.

Úgy látja, ha a BÖSZ elképzelése mégis megvalósulna, akkor az azt jelentené, hogy a fővárosnak gyakorlatilag nem lesz központi akarata, a kerületi lobbik teljesen szétszabdalnák a várost. A budapestiek biztos, hogy nagyon rosszul járnának ezzel - szögezte le.

©

Azt mondta, a tervezet nem illeszkedik Budapest múltjához, hagyományaihoz sem; a főváros vezetése, közigazgatása soha nem volt az elmúlt száz évben annyira széttagolt, mint amilyen a BÖSZ-javaslat alapján lenne. Jelezte azt is, Tarlós Istvánt is tájékoztatták az indítványukról, és azt - mint fogalmazott - a főpolgármester nem ellenezte. Közölte, ha mégsem kap többséget a javaslat a közgyűlésben, akkor közvetlenül a választópolgárokhoz fordulnak majd, tehát a népszavazás kiírása érdekében aláírásgyűjtésbe kezdenek.

Karácsony Gergely azt hangoztatta: ennek a népszavazásnak a politikai súlya elég lehet ahhoz, hogy megállítsa a Fideszt ebben a kérdésben, még akkor is, ha közjogi értelemben a kezdeményezés nem köti az Országgyűlést. Utalt arra, hogy az új önkormányzati törvényt várhatóan még az idén elfogadja az Országgyűlés, ezért is szeretnének "beelőzni" a mostani a kezdeményezéssel.

Emlékeztetett arra, hogy Budapesten az elmúlt két évtizedben nem volt népszavazás, csak kerületi szinten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!