szerző:
hvg.hu

Bár a piacon elterjedt nézet szerint túl optimista a konvergenciapályájuk, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója úgy gondolja, nincs szükség az adósságfékszabályok szigorítására, és sokkal több új lakásra lenne szükség. Idén 10-12 százalékos árnövekedéssel számolnak.

A Portfoliónak adott interjút Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója. Banai szerint a lakáspiacon egyelőre nincs buborék, hiszen országos szinten 10-15 százalékkal a gazdasági fundamentumok által meghatározott mérték alatt tartózkodnak a lakásárak, egyedül Budapesten vannak minimálisan afelett. Utóbbi ezért erőteljesebb odafigyelést is igényel: az MNB elsősorban a használt lakások árszínvonalától magasra rugaszkodott fővárosi újlakás-piacot és a külföldi keresletet vizsgálja, utóbbi egyes belvárosi kerületekben akár a 25-30 százalékot is elérheti.

Az MNB igazgatója a csokról is nyilatkozott; véleménye szerint a legfontosabb kérdés ezzel kapcsolatban az, hogy – bár az újlakás-piacon egyértelműen volt élénkítő hatása – mennyire jelenik meg az árakban, és mennyire marad meg kedvezményként a célcsoportnál. Ennek átgondolása, továbbfejlesztése azonban a kormány kompetenciája.

Ugyanígy a kormány hatásköre az kedvezményes áfa meghosszabbítása vagy eltörlése is, erre a döntésre a piac hónapok óta vár. Banai szerint szükség lenne arra, hogy a Pénzügyminisztérium felmérje, milyen hatással járt a csökkentett áfa: „profitként lecsapódott az építőiparban, vagy a lakosságnál jelent meg kevésbé dráguló lakásárakban?”

Az MNB előrejelzése szerint 10-12 százalék lehet idén a lakásár-növekedés, ennél hosszabb távra már csak azért sem adnak ki becslést, mert nem akarják befolyásolni a keresletet. Banai szerint a jelenlegi bérdinamika mellett a lakásárak emelkedése továbbra is fenntartható lesz. Mivel az elmúlt években kb. 150 ezer lakástranzakció zajlott, mely még elmarad a kétezres évek 200 ezres mutatójától, „van tér a bővülésre”.

Az MNB április közepén tette egyértelművé, hogy bátorítaná a hitelfelvételt; konvergenciapályájuk szerint 2030-ig éves átlagban 18 százalékkal nőne a lakosság lakáshitel-tartozása. Ehhez azonban a következő évtizedben következetesen 10 százalék felett kellene maradnia a lakásár-növekedésnek. Banai abban bízik, az olcsó hitelt jóval többen veszik majd fel, és az átlagos futamidő is nőne, a jelenlegi 15-ről 20 évre.

Bár a hitelfelvétel bátorítását, az optimista konvergenciapályát a szakértők kritizálják, Banai szerint konvergálni kell Nyugat-Európához. Az MNB igazgatója nem tart a lakáshitel-krízis megismétlődésétől, hiszen abban egyrészt a devizaárfolyam-kockázatnak is szerepe volt, másrészt most a fix kamatozású hitelek felé terelnének, de a HFM és JTM is kordában tartja a hitelfelvételt; előbbi, azaz a hitelfedezeti mutató a lakásérték arányában korlátozza a felvehető hitelek nagyságát, a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató pedig korlátozza a felvállalható terhet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Viszik a csokot, mint a cukrot

Érezhetően nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény igényléseinek száma a pénzintézetek többségénél, miután a kormány március közepétől könnyített a feltételeken - derül ki a kereskedelmi bankok MTI kérdéseire adott válaszaiból.

hvg.hu Ingatlan

Az olcsó, kicsi és előnytelen lakásokat keresik Budapesten

Az elmúlt négy év drágulását próbálják kompenzálni a vevők Budapesten, sok lehetőségük persze nincs: a kisebb, rosszabb állapotú, előnytelenebb kialakítású és kevésbé népszerű környéken fekvő lakásokkal is be kell érniük.

Válaszoltak a lakástakarékok a kormánynak

Válaszoltak a lakástakarékok a kormánynak

Valamire készülnek Mészárosék, felfüggesztették az Opus és a Konzum kereskedését

Valamire készülnek Mészárosék, felfüggesztették az Opus és a Konzum kereskedését

Házhoz jött a híradó: épp a riporter mögött estek iszonyatosat egy quaddal

Házhoz jött a híradó: épp a riporter mögött estek iszonyatosat egy quaddal

Chrome böngészőt használ? Most frissítsen, a Google módosította az egyik leggyűlöltebb funkcióját

Chrome böngészőt használ? Most frissítsen, a Google módosította az egyik leggyűlöltebb funkcióját

Éjjel akarta elbontani a pécsi önkormányzat a Kétfarkú által épített buszmegállót

Éjjel akarta elbontani a pécsi önkormányzat a Kétfarkú által épített buszmegállót

Hamarosan Budapestre is indíthat járatot a Laudamotion

Hamarosan Budapestre is indíthat járatot a Laudamotion