szerző:
hvg.hu

Az ország egyik legnagyobb agrárvállalkozója szerint a nemrég elfogadott földforgalmi törvénnyel a balatonfelvidéki borászok kaszálhatnak majd nagyot.

Visszalökheti a feudalizmusba a vidéket a Fidesz azzal, hogy az agrárkamara felügyelete alá vonná a földek adásvételét, és a szervezet még a földárakba is beavatkozhatna – írtuk két hete a törvénymódosítás kapcsán.

A hatályos jogszabály szerint a földek adásvételét ki kell függeszteni 60 napra, ez idő alatt más is jelentkezhet a területre, ha a törvényben maghatározott feltételeknek megfelel. Ha az ajánlatot az illetékes földhivatal is jogszerűnek ítéli, és azt a helyi földbizottság is véleményezte, akkor létrejöhet az ügylet. Ha az így meghozott döntés ellen valaki kifogást emel, azt a helyi jegyzőhöz kell benyújtani, és döntenek arról, hogy elfogadják, esetleg elutasítják a kifogást. Ezt követően is bírósághoz lehet fordulni az érintetteknek.

Azonban a módosítás kiiktatja a helyi földbizottságokat, a helyükbe a megyei agrárkamarai vezetés kerülne. Ha a bíróság elé kerülne egy ügy, nem írhatnák felül az agrárkamarák határozatait, legfeljebb új eljárásról dönthetnének. Ráadásul a földárakat is megszabnák aszerint, hogy milyen a hozama az adott földterületnek.

Bár a módosítás egy sor helyi konfliktust is lezárhat, a bírálók úgy látják, alapvetően a kormányhoz közeli agrárvállalkozók járnak majd jól vele, és csapást mér a vidéken élő, kevésbé tehetős, gazdálkodó családokra. Még pontosabban fogalmazott és szűkítette a kört Raskó György agrárvállalkozó, aki egy Facebook-posztban indokolta meg, miért a balatonfelvidéki borászokat látja helyzetbe kerülni.

Raskó szerint a törvénymódosítást senki nem érti igazán, legnehezebben emészthető része pedig az, hogy nem a kereslet-kínálat alapján kialakult ár kerül be az adásvételi szerződésbe, hanem a hatóság által kiküldött szakértő hozamérték becslése. „Azaz a szóban forgó föld maximum annyit érne, amennyi a következő 20 évben rajta megtermelt jövedelem összege.’” A közgazdász több példával is érzékelteti, miért problémás, hogy a földár-kalkulációból kihagynak olyan befolyásoló tényezőket, mint „a meglévő infrastruktúra, üdülőhelyek, városok közelsége, a nyugati határ közelsége, a föld természetes termőképessége stb.”

Raskó beszámol arról is, hogy felhívta az előterjesztőket, „hogy honnét jött ez a nonszensz ötlet? Kiderült, hogy balatonfelvidéki borászoktól, akik nem tudnak szőlőket venni a Káli medencében, Badacsony, Csopak környékén, mert ingatlanspekulánsok tízszer annyit kínálnak a földért, mint amennyit ők akarnak/tudnak fizetni a vevőnek. Miért is? Hogy ne kelljen sokat fizetni az eladó szőlőbirtokokért, zárjuk ki az üdülési céllal ingatlant vásárolni szándékozókat a piacról. Így nem lesz verseny, a vevői kör néhány potenciális helyi borászra, szőlősgazdára korlátozódik, s az eladóknak nem lesz választása, csak nekik eladni a földet. És hogy milyen áron? Ha komolyan vesszük a törvényt, akkor fillérekért, mivel történetesen a Balaton felvidéken a szőlőültetvények jövedelemtermelő képessége egyenlő a nullával, de mondjuk ennél legyen több, évi 30-50 ezer Ft/ha. Ez szorozva hússzal, kapjuk az engedélyezett 600 ezer-egymillió forintos árat. Okos, okos, nagyon okos lépés, és lehet vele nagyokat kaszálni, ugyanis a jelenlegi szabadpiaci földár a Káli medencében 4-6 millió Ft körül van, s ebben a jövedelemtermelő képesség egyáltalán nem áralakító tényező.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megdőlt a mexikói gyilkosság-csúcs

Megdőlt a mexikói gyilkosság-csúcs

Nem lesz több száguldozás a német autópályákon a klímaváltozás miatt

Nem lesz több száguldozás a német autópályákon a klímaváltozás miatt

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban

Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban

A Momentum megmutatta a Legfőbb Ügyészségnek, melyek azok az ügyek, amelyekkel foglalkoznia kellene

A Momentum megmutatta a Legfőbb Ügyészségnek, melyek azok az ügyek, amelyekkel foglalkoznia kellene

"Így sikálják el a Fidesz bűneit" – eltüntetik a Momentum feliratait a Legfőbb Ügyészség épülete elől

"Így sikálják el a Fidesz bűneit" – eltüntetik a Momentum feliratait a Legfőbb Ügyészség épülete elől