szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felvették a fonalat a kutatók akrilamid ügyében, egy európai vizsgálati eredménye szerint ugyanis elképzelhető, hogy az anyag miatt a főzés helyett megsütött krumpli is rákkeltő.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) ismét felvetette az akrilamid ügyét, megerősítve, hogy az állatkísérletek alapján ez az anyag veszélyes lehet az emberek számára. A hatóság tudományos párbeszédet kezd a témában – írja a Mindenár blog. A beszámoló szerint arról van szó, hogy a főzés alatt fellépő reakciók során olyan anyag keletkezhet az ételeinkben, amely a műanyaggyártás alapanyaga lehetne.

Az anyagot svéd kutatók azonosították az erősen sütött szénhidrát tartalmú ételekben, mint a sült krumpli, a kenyér és a péksütemények, főzött ételekben azonban nem fordul elő. Az akrilamid a sütési hőmérséklettől függ, 140 fok alatti sütésnél nem jellemző, a felett azonban számolni kell vele.

Az akrilamiddal kapcsolatban az európai hatóságok egy rövid ismertetőt is kiadtak, ide kattintva megtudhatja, hogyan csökkentheti az otthon elkészített krumplialapú ételek akrilamid-tartalmát.

Ha érdekli a mindennapi egészség, olvassa el cikkünket 10 sokak által biztosnak vett orvosi tévhitről.

Torz döntéshozatal és tömeges leépítés lehet abból, ha most nem megfelelően újítanak a bankok

Torz döntéshozatal és tömeges leépítés lehet abból, ha most nem megfelelően újítanak a bankok

Darabokra tépheti a gravitáció a Tejútrendszer szomszédját

Darabokra tépheti a gravitáció a Tejútrendszer szomszédját

Több mint 100 veszélyes kémprogramot találtak, telefonokon terjednek azokhoz, akiket kipécéztek

Több mint 100 veszélyes kémprogramot találtak, telefonokon terjednek azokhoz, akiket kipécéztek

„Biciklire fel, és jobb lesz az életünk!” –  a kerékpározás története az antropológus szemével

„Biciklire fel, és jobb lesz az életünk!” – a kerékpározás története az antropológus szemével