szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mennyire kötődik önhöz a kutyája? És mennyire hallgat a szavára? Mennyire bízik önben? Íme egy négy feladatból álló gyorsteszt, amellyel mindezt megvizsgálhatja.

Dr. Brian Hare, a Duke University kutatója hosszú ideje tanulmányozza az ember és a kutya közötti kapcsolatot, és mostanra kifejlesztett egy különleges módszertant, amely segíthet fényt deríteni a kutyák képességeire és a gazdájukhoz való viszonyukra. A NatGeo Wild új, Génisz a kutyám című műsora olyan játékokat és gyakorlatokat mutat be, melyek meglepő információkkal szolgálhatnak a kutyákról, és az emberhez való kötődésükről. Íme néhány feladat a műsorból, amely július 17-én pénteken este lesz látható a csatornán.

1. feladat: Ültesse le kutyáját, és ásítson 5 másodpercenként 30 másodpercen keresztül. Várjon 2 percet és nézze meg, hogy a kutyája is ásít-e.

A szociális kötelék nagyon fontos minden emlős számára, de ez leginkább ugyanazon fajok egyedei között jön létre. Az ásítás főleg az azonos fajok egyedei között ragadós, de a kutyák egynegyede is ásítani kezd a gazdája után. Ezek az állatok különösen szorosan kötődnek a gazdájukhoz. Ezt bizonyítja az is, hogy idegen emberek után a kutyák többsége nem ásít.

2. feladat: Rakjon két tálba azonos mennyiségű kutyatápot. Álljon 2 méterre kutyájától és helyezze el a két tálat a földön úgy, hogy azok öntől egyforma távolságra legyenek. Ezután lépjen kicsit hátrébb, és mutasson rá az egyikre. Melyik tálhoz fog először odamenni a kutya?

Az első lépés a sikeres kommunikáció felé, hogy a kutya követi a gazdája által adott instrukciókat. Ha ahhoz a tálhoz megy először, amelyikre ön mutat, akkor a kutyája tökéletesen elfogadja önt és figyel az ön utasításaira.

3. feladat: Fogjon egy jutalomfalatot. Tegye az arcához és kezdeményezzen szemkontaktust. Mennyi ideig néz az eb az ön szemébe?

A legtöbb kutyánál a szemkontaktus ennél a feladatnál körülbelül 50 másodpercig tart, de minél hosszabb a szemkontaktus, annál mélyebben kötődik önhöz az állat.

4. feladat: Helyezzen el két tálat másfél méterre egymástól és két méterre a kutyától. A lefordított tálakra tegyen egy-egy csemegét, majd üljön le az egyik tál mögé. Figyelje meg, mihez kezd most a kutyája!

A kutya alapvetően bízik az emberben, legfőkébb a gazdájában. Már a kiskutyák is szeretik az ember társaságát, így a legtöbb kölyökkutya is gazdájához közeli tálat választja. Érdekesség, hogy a farkasok – még azok is, melyeket emberek neveltek fel –, nem szívesen barátkoznak velünk. Ők az embertől távolabbi tálat választanák.

Shane Tusup musicalszínésznek állt

Shane Tusup musicalszínésznek állt

Vörös Imre jogtudós, egykori alkotmánybíró: Az államcsíny lopakodó módon bekövetkezett

Vörös Imre jogtudós, egykori alkotmánybíró: Az államcsíny lopakodó módon bekövetkezett

Világháborús bombát találtak a Lánchídnál, vasárnap megbénulhat az egész belváros

Világháborús bombát találtak a Lánchídnál, vasárnap megbénulhat az egész belváros