Elvi megállapodás született egy 300 fős katonai szállító kontingens Irakba küldéséről a négy parlamenti párt egyeztetésén szerdán; az Országgyűlés a tervek szerint hétfőn dönthet a magyar részvételről. A Fidesz azt követően egyezett bele az iraki misszióba, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsától megérkezett a felkérés a küldetésre.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a tanácskozást követően újságíróknak elmondta, hogy a magyar katonák szállítási és humanitárius feladatokat végeznek majd. A küldetés részleteiről csak a parlamenti döntés napján tartandó varsói tervezési konferencián, illetve azt követően döntenek. A misszió költségvetése nem ismert, mivel még nem tisztázódott: a magyar katonák a szállítási feladatokat saját vagy a szövetségesek járművein hajtják-e végre, illetve ellátásukról maguknak kell-e gondoskodniuk.
Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke elmondta: pártja számára kulcsfontosságú volt az ENSZ Biztonsági Tanács határozata, amely nélkül "erkölcsileg vállalhatatlan megszálló szerep" hárult volna a magyar alakulatra. Németh szerint szakmailag megalapozatlan volt az a kormányzati feltételezés, amely szerint nem várható nemzetközi felhatalmazás az iraki feladatra. A fideszes politikus ezért úgy véli: azok, akik így vélekedtek, alkalmatlanok feladataik ellátására.
Korábban Kovács László külügyminiszter azzal érvelt, hogy a magyar parlament nem várhat nemzetközi felhatalmazásra az iraki döntés kapcsán. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter ugyanakkor elmondta: számítottak az ENSZ felhatalmazásra, de nem lehetett tudni, mikorra lesz meg. A miniszter utalt arra is, hogy Koszovóba nemzetközi felhatalmazás nélkül mentek a magyar katonák.
Jelenleg 24 békeműveletben 739 magyar katona vesz részt a világ különböző pontjain. A különféle békemissziók más-más nemzetközi szervezetek égisze alá tartoznak: az ENSZ, az EBESZ, az MFO (Multinational Force and Observes) és az ISAF (International Security Assistance Force) misszióiban összesen 193, a NATO kötelekében pedig 546 magyar katona szolgál. Magyar alakulatok - fegyveres békefenntartóként - egy ideje a Sínai-félszigeten és Cipruson teljesítenek szolgálatot az ENSZ és az MFO kötelékében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Index: Megvonhatja a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását az ÁSZ

Index: Megvonhatja a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását az ÁSZ

Pintér: Rég nem látott támadás érte a rendőröket szerdán a Kossuth téren

Pintér: Rég nem látott támadás érte a rendőröket szerdán a Kossuth téren

ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”

ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet

30-45 méteres mélységben váratlan csodákat rejt a Nagy-korallzátony

30-45 méteres mélységben váratlan csodákat rejt a Nagy-korallzátony

Egészségügyi államtitkár: Nem szűnik meg a Merényi kórház pszichiátriai osztálya

Egészségügyi államtitkár: Nem szűnik meg a Merényi kórház pszichiátriai osztálya