Tetszett a cikk?

Még az idén megszavazhatja az Országgyűlés a NATO-kötelezettségekkel összefüggő alkotmánymódosítást, amelynek értelmében nem a parlament, hanem a kormány dönthetne a szövetség akcióiban való magyar részvételről - közölte Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a pénteken tartott négypárti egyeztetés után.

A javaslat a NATO-együttműködésben zajló katonai akciók esetében az Országgyűlés kétharmados támogatása helyett kormányzati hatáskörbe adná a döntési jogosítványt, az ENSZ- és az európai uniós felkérések esetében azonban nem - tette hozzá Juhász. A miniszter közölte, hogy hétfőn már a normaszövegről egyeztethetnek a frakciók.

"Közel járunk a megoldáshoz, bízom benne, hogy az elkövetkezendő hetekben sikerül véglegesen megállapodnunk" - mondta Simicskó István fideszes képviselő. Közölte, hogy nem tartják aktuálisnak az ENSZ- és az európai uniós felkérésekre vonatkozó alkotmánymódosítást, mert az ENSZ nem katonai védelmi szövetség, az Európai Uniónak pedig még nincs önálló hadereje.

Juhász Ferenc szerint a házszabály módosításáról szóló, az uniós csatlakozásból adódó feladatokat érintő négypárti tanácskozáson felvetik azt a javaslatot, hogy az egyéb, kétharmados döntést igénylő katonai kérdésekben a parlament soron kívül dönthessen. Arra a kérdésre, hogy az iraki magyar szerepvállalásról is dönthet-e majd a kormány saját hatáskörben az alkotmánymódosítás után, Juhász Ferenc közölte: "ha közös NATO-döntésről van szó egy iraki, vagy bármilyen katonai műveletben, akkor teljesen természetesen igen". Hozzátette, hogy a jelenlegi felhatalmazások alapján ez nem tartozna kormányzati hatáskörbe, hiszen nincs közös NATO-álláspont az ügyben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok többsége kérne koronavírus elleni oltást

A magyarok többsége kérne koronavírus elleni oltást

Döntött a kormány: normál tanrend szerint kezdődik az iskola ősszel

Döntött a kormány: normál tanrend szerint kezdődik az iskola ősszel

Idén is sok család vesz fel hitelt a tanévkezdés miatt

Idén is sok család vesz fel hitelt a tanévkezdés miatt