Tetszett a cikk?

Helyreállították és megnyitották a roma közösség előtt vasárnap Németkéren azt a családi házat, amelyet tavaly szeptemberben a település lakói rongáltak meg, hogy így akadályozzák meg egy cigány család letelepedését a faluban.

"A helyreállításban élen jártak az itt élő romák, egyes vállalkozók ingyenes segítséget nyújtottak, és önkéntes társadalmi munkával részt vettek azok a helybeliek is, akiket a bíróság elítélt, mert kezdeményezői voltak az épület lakhatatlanná tételének" - mondta Bakos Batu polgármester.A polgármester szerint "abszurd helyzetbe került a falu azáltal, hogy a szomszédos paksi önkormányzat eltitkolta a vásárlásban való részvételét, sőt egy nap alatt már a nevére is íratta az ingatlant" annak a Bedő-tanyai, hajléktalanná vált családnak, akiknek a rossz híre megelőzte jöttüket.Bakos Batu szerint a büntetett előéletű férfi és családja érkezésére éppen a helyi romák figyelmeztették a németkérieket egy falugyűlésen. Hangsúlyozta: azelőtt és azóta sem volt probléma az itt élő roma és nem roma származású helybeliek között. A polgármester sajnálatosnak tartja, hogy az országos visszhangot kapott botrány a falu egységét kívánta megbontani, véleménye szerint a kialakult hangulatban a sajtónak nagy szerepe volt. Korábban is, most is költöznek ide cigány családok, senki ellen nem tiltakoztak a helybeliek - mutatott rá, hozzátéve, hogy a közel kétezer lakosnak több mint nyolc százaléka a cigány kisebbséghez tartozik, kialakult a saját értelmiségi rétegük, több érettségizett és főiskolán tanuló roma gyermekkel büszkélkedhet a falu.A megrongált épületet az önkormányzat saját költségén visszavásárolta, további legalább félmillió forintot költött rá, amíg a jelenlegi szinten felújította. A polgármester szerint "nagyjából elkészült, lakható állapotban, rendben van, de még sokat kell rá költeni". Szeretnének számítógépeket vásárolni, teleházat létesíteni, valamint állandó kiállítást létesíteni a roma kultúra hagyományainak bemutatására. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Október elejére várják, hogy megugrik a koronavírusos halálozások száma

Október elejére várják, hogy megugrik a koronavírusos halálozások száma

Az ígértnél is jobban gyorsul 0-ról 200-ra az új McLaren

Az ígértnél is jobban gyorsul 0-ról 200-ra az új McLaren

Ingyen bérel irodát Pécs főterén a Fidesz-közeli hírportált működtető vállalkozó

Ingyen bérel irodát Pécs főterén a Fidesz-közeli hírportált működtető vállalkozó