szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint rendkívül bonyolult mozaikképről van szó, amelynek egy darabjára világít rá a hvg.hu közlése. Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese sajnálja, hogy a múlt tisztázása "listák versenyévé vált".

A frakcióvezető-helyettes arra kérte a történeti levéltár vezetőit és munkatársait, hogy a különböző listákon hírbe hozott emberek számára soron kívül tegyék lehetővé, hogy múltjukat dokumentumokkal tisztázhassák. Mint mondta, csak a levéltári törvény módosításának mielőbbi elfogadása teremtheti meg a nyilvános garanciákat a múlt feltárására.

A politikus szerint az eddig közölt listák nem teszik lehetővé a múlt teljes és árnyalt megítélését, nem tesznek különbséget kémelhárítók, hírszerzők és politikai besúgók között, nem teszik minden kétséget kizáró módon világossá, ki volt a hálózatok tagja, és ott milyen tevékenységet folytatott.

Burány Sándor szerint ebben a helyzetben a parlamenti pártok felelőssége nagyobb, mint korábban, hiszen az Országgyűlésnek kell a törvényes garanciákat megteremtenie a múlt megismeréséhez.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint rendkívül bonyolult mozaikképről van szó, amelynek egy darabjára világít rá a hvg.hu közlése. "Tettek és tartalom nélkül egy ilyen lista nevetséges" - szögezte le. Mint mondta, a nevek önmagukban nem mondanak semmit, sem a korszakról, sem a felsorolt emberek működéséről, így a lista nem a történelmi szembenézés egy szelete.

Az 1989-es listán vannak több évtizedes múlttal rendelkező emberek, és olyanok is, akik akkor néhány hete kerültek a szolgálatokhoz - közölte Dávid Ibolya, hozzátéve: talán beszédesebb lenne, ha ezeknek az embereknek a tettei is beazonosíthatóak lennének. Kifejtette: a jogászok vitatkozhatnak arról, hogy a listán megjelentetett adatok sértenek-e adatvédelmi, személyiségi jogokat, ő azonban a valós történelmi szembenézés híve.

Mint mondta, talán egyszer megvilágosodik a rendszert működtető ügynökök, hálózati személyek, az őket vallomásra, vagy munkára késztető szt-tisztek, azok főnökei és a politikai vezetők összessége, de ez "nem egy ilyen tartalom nélküli listasoron múlik".

A hvg.hu pénteken közölte a Belügyminisztérium III/III-as főcsoportfőnöksége 1989-es tiszti állományának névsorát és rangfokozatait.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Az NBH is vizsgálni fogja a hvg.hu listáját

A kormány szándékaival ellentétes, hogy a múltbeli titkosszolgálattal kapcsolatban újabb és újabb listák kerülnek elő - mondta a kormányszóvivő pénteken a hvg.hu-n megjelent listával kapcsolatban.

hvg.hu Itthon

A III/III. központi állománya: nevek, beosztások, rendfokozatok

Kik szervezték be a hálózati személyeket? Kik működtették az állambiztonság rendszerét? A hvg.hu most azoknak az állambiztonsági tiszteknek és főtiszteknek a nevét sorolja fel, akik 1989-ben a BM III/III. Csoportfőnökség központi állományának tagjai voltak és a megyei osztályokat vezették.

MTI Itthon

Péterfalvi nem nyilatkozik a hvg.hu listájáról

Az adatvédelmi biztos nem tanulmányozta a hvg.hu oldalán pénteken közzétett, a Belügyminisztérium III/III-as főcsoportfőnöksége 1989-es tiszti és főtiszti állományának névsorát.

Ismét ezrek tüntetnek Thaiföldön a kormány ellen

Ismét ezrek tüntetnek Thaiföldön a kormány ellen

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?

Az OTP vezérhelyettese szerint nincs gond, amíg tisztességes a verseny

Az OTP vezérhelyettese szerint nincs gond, amíg tisztességes a verseny