szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Deutsch Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő a Legfőbb Ügyészséghez (LÜ) fordult szerdán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egykori üzleti tevékenysége kapcsán; az ügyészséghez megérkezett Deutsch Tamás levele.

A fideszes politikus korábban úgy nyilatkozott a "legrövidebb időn belül" feljelenti Gyurcsány Ferencet, miután úgy látja, a Szalay utcai ingatlan visszabérlésére kötött szerződés semmis, így van polgári eljárásra okot adó körülmény, a Szalay utcai ingatlanok eladásával kapcsolatban pedig az eddig megismert dokumentumok azt támasztják alá, hogy "bűncselekmény elkövetésének a gyanúja" vetődik fel.

A fideszes politikus egy sajtótájékoztatóján azt is elmondta: 1995 januárjában az állam eladta a Szalay utcai ingatlant Gyurcsány cégének, és még áprilisában az állam tulajdonában lévő Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. 10 évre visszabérelte azt. Deutsch Tamás szerint azonban a visszabérlésről szóló szerződést 1995. április 4-én Gyurcsány Ferenc az Országgyűlési Képviselői Klub egyesületi titkáraként írta alá, csakhogy az egyesület ebben az időpontban jogilag nem létezett, hiszen annak bejegyzésére csak később, 1995. május 15-én került sor. Gyurcsány Ferenc tehát egy nem létező jogi személy nem létező képviselőjeként járt el, így az aláírt szerződés semmis - mondta a politikus.

A képviselő szerint a miniszterelnök október 12-i parlamenti bizottsági meghallgatásán kiderült, hogy a kormányfő tulajdonában lévő Altus Rt.-nek a Szalay utcai ingatlannal kapcsolatos ügyletei legkevesebb 247 millió 800 ezer forinttal gazdagították Gyurcsány Ferencet és cégét az állam rovására. Gyurcsány Ferenc a bizottsági meghallgatáson azt válaszolta: a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából is több értékbecslés készült. A társasházzá történő átalakításhoz használt értékbecslést (a MeH megbízásából elvégzett munka során) egy olyan szakértő készítette, akit az Altus Rt. bízott meg - tette hozzá a kormányfő.

Egy ingatlannak az értéke felújítás előtt és után eltérhet egymástól - magyarázta azt a tényt, hogy az első ingatlanbecslés során miért 16 millió 40 ezer forintra értékelték az emeleti ingatlanokat, majd a felújítás után miért lett ez az érték 45 millió háromszázezer forint. Deutsch Tamás akkor azt közölte: amint "ezer százalékosan" megbizonyosodnak, arról, hogy valóban bűncselekmény történtek, akkor megteszik a "szükséges jogi lépéseket".

A politikus kifogásolta azt is, hogy a kormányfő a vizsgálóbizottság előtt azt mondta, a felesége, Dobrev Klára tulajdonában lévő Szemlőhegy utcai lakóingatlan hasznosítási jogát ellenérték nélkül bocsátotta a kettejük által létrehozott Fittelina Kft. rendelkezésére, azonban a szerződésből az derül ki, hogy a miniszterelnök felesége nem veszi fel készpénzben a mellékszolgáltatása értékeként megjelölt 16 millió forintot, hanem ez Dobrev Klára üzletrészének értékét növeli, és így az éves nyereség felosztása során teremt számára kedvező részesedést. 

Az Apró-Gyurcsány érdekkör milliárdjainak titkait vizsgáló parlamenti bizottság október 12-én hallgatta meg a miniszterelnököt, aki - miután Deutsch Tamás kijelentette, hogy a kormányfő egy ingatlanüggyel kapcsolatos kérdésekre adott válasza "bűncselekmények elkövetésének a gyanúját veti fel" - úgy reagált: "ne késlekedjen, jelentsen fel holnap, kezdjen ellenem rendes, jogszerű eljárást".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

SZDSZ: fejezze be munkáját a Gyurcsány- és Orbán-bizottság

A liberálisok arra kérik az Orbán-bizottságot és az Apró-Gyurcsány-bizottságot, hogy összegezzék eddigi munkájukat, és a november végi határidő helyett október végén fejezzék be működésüket - közölték szabaddemokrata képviselők szerdán.

MTI Itthon

Újra összeült a Gyurcsány- és Orbán-bizottság

Mind az Orbán-család, mind a Gyurcsány-Apró érdekkör meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottságok összeültek szerdán. A Sárazsadány-Szárhegy dülő-Tokajhegyalja Kft. tokaji földvásárlásainak körülményeiről részjelentést fogadtak el, az Apró-Gyurcsány érdekkör milliárdjainak titkait vizsgáló bizottság pedig meghallgatta Erdős Ákos üzletembert, valamint döntött arról: nem ad felhatalmazást a bizottság elnökének, hogy iratokat kérhessen be Budapest II. kerületének önkormányzatától, a cégbíróságtól és az Altus Rt.-től.