szerző:
MTI

Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője nyílt levélben kérte a Magyarországi Muszlimok Egyháza elnökétől és a Magyar Iszlám Közösség elnökétől, hogy legyenek elfogadóak a nyugati demokrácia alapértékei, a szólás- és sajtószabadság iránt.

Nyílt levelében, melyet Sulok Zoltánnak, a Magyarországi Muszlimok Egyháza elnökének és Bolek Zoltánnak, a Magyar Iszlám Közösség elnökének juttatott el, a politikus azt írja: kétség sem férhet hozzá, hogy a Mohamedet ábrázoló karikatúrák sérthetik a világ, s így Magyarország iszlám közösségeit. Ezek a karikatúrák érzéketlenek az iszlám vallású emberek hite iránt, s árthatnak a különböző vallású, kultúrájú emberek közötti kölcsönös megértésnek és tiszteletnek.

"Mi, liberálisok rendkívül fontosnak tartjuk a más vallású emberek tiszteletét, s ezért kifejezetten szerencsétlennek tekintjük e karikatúrákat" – olvasható a levélben. Fodor Gábor ugyanakkor leszögezi: "a liberális demokráciák polgárainak, s így nekünk, magyaroknak is, rendkívül fontos alapérték a szabadság és e szabadság számunkra azt is jelenti, hogy mondhatunk, olvashatunk, írhatunk, rajzolhatunk olyasmit, ami esetleg mások érzékenységét sérti".

Fodor Gábor szerint ezt a jogot elvitatni egy szabad ország polgáraitól a demokrácia "teljes félreértését jelenti". Az SZDSZ-es politikus szerint azok a Magyarországi lapok, amelyek leközöltek néhányat a vitatott karikatúrák közül, ezt "szolidaritásból" tették, és nem azért, hogy gúnyt űzzenek az iszlám vallásból.

"Azt kell mondanom: amikor Önök azt kérik kormányunktól, »gyakoroljon nyomást« különböző sajtótermékekre, a Magyarország számára egyik legalapvetőbb értéket, a szabadságot kérdőjelezik meg. Szabad országokban ugyanis ilyesfajta nyomásgyakorlás elfogadhatatlan" – írja levelében Fodor Gábor.

Az SZDSZ űgyvivője így fogalmazott: „Az elhatárolódások követelése, bojkottal fenyegetés helyett dolgozzunk inkább azon, hogy olyan sokszínű, kulturálisan nyitott országot építsünk, amelyben megértjük és elfogadjuk egymás hagyományait, szokásait, értékeit.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Puytin: provokáció a Mohamed-karikatúra

Az orosz elnök provokációnak minősítette a Mohamed-karikatúrákat, sajnálatát fejezve ki amiatt, ami most a vallási szembenállás talaján történik a világon.

MTI Világ

Mohamed-karikatúrák magyar napilapokban

A szolidaritás kifejezésének célzatával tette közzé a muzulmán világban ellenérzést kiváltó Mohamed-karikatúrákat előző napi számában a Népszabadság és a Magyar Hírlap - közölte a két orgánum főszerkesztője pénteken.

MTI Világ

„Harag napja” ma a Mohamed-karikatúrák miatt

A "harag nemzetközi napjának" pénteki megtartását indítványozta Juszuf al-Kardavi egyiptomi származású, Katarban élő muzulmán főpap a Mohamed prófétáról megjelent sajtókarikatúrák miatt.

MTI Világ

Libération: bugyutának tartja, de közölte a Mohamed-rajzokat

A muzulmán világban tiltakozást kiváltó Mohamed-karikatúrák kapcsán a francia napilapok szerkesztőségi cikkekben foglaltak állást a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, valamint az eredeti és újabb rajzokat közöltek az iszlám vallás alapítójáról.

MTI Világ

Frusztráció az oka a Mohamed-botránynak

A Nyugat nyomasztó technológiai-gazdasági fölényével, az arab-iszlám világban erősödő frusztráció és kisebbrendűség érzésével magyarázza egy német iszlámszakértő a Mohamed-karikatúrák nyomán a muzulmánok körében kirobbant erőszakos akciókat.

MTI Világ

Négy halott a Mohamed-karikatúra elleni tüntetésen

Összecsapott a rendőrökkel és katonákkal Afganisztán több városában a Mohamed prófétáról készül karikatúrák ellen tiltakozó több ezer tüntető. Négyen meghaltak, tizenkilencen megsebesültek.

MTI Világ

Tovább gyűrűzik a Mohamed-karikatúrák körüli botrány

A norvég kormányfő kártérítést követel Szíriától, a felgyújtott nagykövetségért. Párizsban közel ezren tüntettek a megjelent rajzok miatt. Indonéziában is újfent tiltakozók vonultak az utcára. Kofi Annan aggodalmát fejezte ki az események miatt. Dán vállalatok eközben máris érzik az arab országokkal megromlott kapcsolatok gazdadági hatásait.

Meghalt a világ legidősebb férfija

Meghalt a világ legidősebb férfija

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Szomorú vég: androidos mobilt és iPhone-t ajánl felhasználóinak a Microsoft

Szomorú vég: androidos mobilt és iPhone-t ajánl felhasználóinak a Microsoft

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"