szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hatvanhat abaúji és zempléni önkormányzat összefogásával félmilliárd forintból építési, bontási hulladék feldolgozására alkalmas üzem épült Bodrogkeresztúron, a létesítményt pénteken adták át.

A már meglévő, regionális települési szilárdhulladék-lerakó területén felépült üzem évente 50 ezer tonna építési és bontási hulladékot, betont, aszfaltot, üveget dolgozhat fel, az így nyert anyagot út- és gátépítésekre lehet használni - mondta Lengyel Attila, a Zempléni Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Kft. főmérnöke.

Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára arról szólt, hogy a környezetvédelem és infrastruktúra operatív programja (KIOP) keretében, pályázaton nyert pénzből valósult meg a csaknem 500 millió forint értékű beruházás. Az összeg háromnegyedét az Európai Unió, 20 százalékát a központi költségvetés biztosította, a települési önkormányzatoknak csupán a fennmaradó 5 százalékot kellett állniuk. Az államtitkár azt is elmondta: a második Nemzeti Fejlesztési Tervben 10 milliárd forint szerepel ilyen projektre, ezzel összességében mintegy 150-160 település oldhatja meg bontási hulladékának elhelyezését, feldolgozását.

Az országban jelenleg egyedülálló üzem zárt rendszerű, a legkorszerűbb technológiával épült, segítségével teljes egészében megoldódhatnak a térség ilyen típusú hulladékának elhelyezési, feldolgozási gondjai. A projekt része annak a középtávú fejlesztési koncepciónak, amely a zempléni régió és a világörökség részeként nyilvántartott Tokaj-hegyaljai borvidék települései komplex hulladékgazdálkodási rendszerének teljes kiépítését célozza meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Repedt hordókban tárolnak radioaktív hulladékot

A Magurele településen (Bukaresttől 20 kilométerre) található és évtizedek óta működő az országos Fizikai és Nukleáris Kutatóintézet (IFIN) udvarán található körülbelül 800 fémhordó közül legalább százból csöpörög a radioaktív hulladék, s további kétszáz hordó már teljesen elrozsdásodott.

MTI Itthon

Felfüggesztették a kétpói hulladéklerakó átadását

Bizonytalanságot keltő szakvéleményeket kapott a közelmúltban átadott kétpói hulladéklerakóról a Közép-Tisza vidéki zöld hatóság - mondta Szendrey Csaba, a szolnoki székhelyű regionális környezetvédelmi felügyelőség műszaki igazgató-helyettese.

MTI Itthon

9,1 milliárdos EU-támogatás a szabolcsi hulladékgazdálkodásra

Az Európai Unió Bizottsága jóváhagyta, hogy a kohéziós alap támogatásával, több mint 35 millió eurós (9,1 milliárd forintos) beruházási költséggel megvalósítsák 240 szabolcsi és zempléni település szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerének első ütemét - jelentette be Gazda László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke.

Catherine O'Hara újraalkotta a Reszkessetek betörők! ájulós jelenetét

Catherine O'Hara újraalkotta a Reszkessetek betörők! ájulós jelenetét

Nyolcaddöntős a Porto és a Liverpool

Nyolcaddöntős a Porto és a Liverpool

Ezreket evakuáltak Srí Lankán, miután megjött Burevi

Ezreket evakuáltak Srí Lankán, miután megjött Burevi