szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bemutatták a harmadik új mentőhelikoptert pénteken a budaörsi légi bázison; a helikopter Miskolcon teljesít majd szolgálatot.

Az Országos Mentőszolgálat közbeszerzési pályázatot írt ki mentőhelikopterek beszerzésére és üzemeltetésére, a tendert a Heliair Transport Gmbh nyerte meg, a szerződést március 10-én kötötték meg - mondta el a bemutató helyszínén Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője.

Az első gép márciusban, a második áprilisban érkezett Magyarországra; Budaörsön és Pápán látják el a szolgálatot. Az EC-135 típusú mentőhelikopterek mindenben megfelelnek az Európai Unió előírásainak. A gép egy fekvő- és egy ülőbeteg egyidejű ellátására alkalmas, és repülés közben is végezhetők életmentő beavatkozások.

A szerződés értelmében jövő év márciusáig további két mentőhelikopter áll szolgálatba Magyarországon, biztosítva az öt légi bázis folyamatos működtetését, és lehetővé téve egy hatodik, dél-alföldi bázis létesítését is.

Az osztrák cég a mentőhelikopterek biztosításán túl azok karbantartását is végzi, míg a légi mentési tevékenységet - állami feladatként - részben ezen, részben a saját, elsősorban Ecureuil AS350-es helikopterekkel a száz százalékban állami tulajdonú OMSZ Légimentő Kht. látja el.

Juhász László, a kht. ügyvezető igazgatója korábban elmondta, júniusban jelölik ki az ország hatodik légi bázisát három dél-alföldi város közül. Szeged, Szentes és Kiskunfélegyháza közül kell kiválasztani azt a várost, amely a legideálisabb a légi mentés szempontjából, illetve ahonnan minél nagyobb sugarú körben lefedhető Magyarország ezen része.

Győrfi Pál elmondta, még nincs döntés a hatodik bázis helyéről. A szegedi állomásoztatás mellett azonban egyre kevesebb érv szól, hiszen az elsődleges szempont a minél nagyobb magyarországi terület lefedése, és ha a mentőhelikopter Szegedről szállna fel, akkor a bevetési kör nagy része az országhatáron kívül esne, míg Délkelet-Magyarország jelentős részén nem lenne biztosítható a helikopter 15 percen belüli helyszínre érkezése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Perre mennek a mentőhelikopterek miatt

Pereket indít a BASe Kft. a mentőhelikopterek ügyében, miután az Országos Mentőszolgálat feljelentése nyomán indult nyomozást az ügyészség bűncselekmény hiányában megszűntette.

MTI Itthon

A BASe átadná a mentőhelikoptereket

A BASe Kft. kész átadni az állami tulajdonban lévő, több mint tíz éve üzemben tartásra átvett mentőhelikoptereket. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) üdvözli a kft. döntését.

MTI Itthon

Osztrák mentőhelikopterek jönnek Magyarországra

Az Országos Mentőszolgálat és az OMSZ Légimentő Kht. aláírta a mentőhelikopterek szállításáról szóló szerződést a közbeszerzési pályázaton nyertes osztrák céggel, az osztrák Heliair Transport Gmbh. -val. A győztesnek 30 nap múlva kell beüzemelnie az első gépet.

30 milliárdnál is nagyobb lyukat ütött a főváros kasszáján Orbán Viktor

30 milliárdnál is nagyobb lyukat ütött a főváros kasszáján Orbán Viktor

Új funkciót kapott az Instagram, jönnek a csoportos élő közvetítések

Új funkciót kapott az Instagram, jönnek a csoportos élő közvetítések

Változhat az oltási terv, márciusban beolthatják a bírósági és ügyészségi dolgozókat

Változhat az oltási terv, márciusban beolthatják a bírósági és ügyészségi dolgozókat