A Fidesz az önkormányzati választások utánra halasztja szeptember 23-ára tervezett nagygyűlését - jelentette be az ellenzéki párt elnökségének döntését Kövér László választmányi elnök csütörtökön, sajtótájékoztatón. A Fidesz kiszivárogtatta: a Nemzetbiztonsági Hivatal jelezte nekik, hogy bizonyos körök robbantásos merényletekre készültek. Mindezt két kormánytag is cáfolta. Petrétei József - más kormánypárti politikusokkal együtt - helyes döntésnek tartja a gyűlés elhalasztását, amelynek biztosítását alkotmányossági szempontból aggályosnak tartja az igazságügyi és rendsézeti miniszter.

Köztársaság helyett Kossuth
A Jobbik hosszas hezitálás után ma délután végül lemondott a szombati Köztársaság téri demonstrációjáról, és inkább a Parlament előtt tüntetőkhöz csatlakozik, mint ahogy eddig is ott volt.

"Az MSZP székháza előtt a belügyi szervek szükséges mértékű biztosítása nélkül nem tudjuk megvédeni a nyilvánvaló és szervezett provokációktól szimpatizánsaink és a tüntetők testi épségét" - fogalmaz Kovács Dávid pártelnök közleményében.

A Fidesz sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az önkormányzati választások utánra halasztják a párt szombatra tervezett Jó Reggelt Magyarország! mottójú rendez-vényét. A hvg.hu-nak tegnap este adott interjúban Szíjjártó Péter, a párt kommunikációs vezetője már kilátásba helyezte a nagygyűlés elhalasztását.  

A Fidesz által összehívott operatív bizottsági ülésre ma egyedül a mentők képviselői mentek el,  a Miniszterelnöki Hivatal és a rendőrség kivonta magát a részvétel alól. Utóbbi, a katsztrófavédelemmel együtt, időhiányra hivatkozva mondta le a találkozót. Miután a biztosítás nem megoldott,  a legnagyobb ellenzéki párt a körülményekre való tekintettel elhalasztotta a Hősök terére szervezett több hónapja bejelentett nagygyűlését — szól a Fidesz hivatalos verziója. Valójában - súgtak a hvg.hu-nak a párt jól informált emberei -  részben a Nemzetbiztonsági Hivatal figyelmeztetésére álltak el a rendezvénytől. Eszerint bizonyos körök robbantásos merényletekkel fenyegetőztek.  Másrészt egyéb provokációktól is tartottak, különösen a Jobbik szombatra meghirdetett párhuzamos demonstrációja  okozhatott volna gondokat. Utóbbi magyarázat élét gyöngíti, hogy a Jobbik már négy napja nyilvánosság elé tárta: szombaton az MSZP székháza előtt demonstrál, és azt követően csatlakozik a Hősök téri fideszes rendezvényhez.

A nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese nem kívánta sem megerősíteni, sem megcáfolni a készülő robbantásos merényletről szóló híreket, de hangsúlyozta, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatoknak az állampolgárok élete és vagyona védelmében "elsőrendű kötelességük a birtokukba került információk eljuttatása az érintettekhez".

Az alvilágnak jól jöhet a zűr
Egy rendőrségi vallomásból kiderül, már a kilencvenes években tervbe vették budapesti alvilági csoportok, hogy anarchikus állapotot teremtenek a fővárosban. A köztársasági elnöknek szánt nemzetbiztonsági jelentés most is szervezett bűnözői köröket sejt a budapesti zavargások hátterében. A szlovák titkosszolgálat tavasszal hasonló veszélyre figyelmeztette a magyar társszolgálatot, a jelentések akkor robbantásokról szóltak. Részletek.
Kövér László szerint az állam, a kormány nem tudja, nem akarja az állampolgárok alkotmányban rögzített szabadságjogát, a gyülekezéshez való jog békés gyakorlásának feltételeit biztosítani. Mint mondta, a Fidesz több száz fős önkéntes szervezőgárdát toborozott, öt biztonsági szolgálat is garantálta volna nagygyűlés békés lebonyolítását, valamint kész volt arra, hogy egyeztessen a rendvédelmi szervekkel, ezért operatív munkacsoportot hozott létre. Ennek csütörtök délelőtti ülésén azonban csak a Mentőszolgálat négytagú delegációja vett részt, a rendőrség és a polgári védelem azonban – Kövér véleménye szerint – "politikai nyomásra" nem képviseltette magát.Alkotmányossági szempontból aggályosnak tartja Petrétei József, hogy a magyar rendőrség olyan testulet megbízásából biztosítson egy pártrendezvényt, ahol az irányítási viszonyok nem tisztázottak - válaszolt az Este című műsorban az igazságügyi miniszter arra a kérdésre, hogy köze volt-e a rendőrség hozzáállásának  a Fidesz naggyűlés elhalasztásához. A miniszter ugyanakkor hozzátette, hogy vizsgálatot indítanak az MTV székház megtámadásával kapcsolatos rendőri felelősség kivizsgálására, amint újra rend lesz az utcákon.

„Nagyon örülök, hogy a hétvégi demonstráció közül a rendezők egyet lemondtak, az egyetlen helyes döntést hozták meg” - reagált Gyurcsány Ferenc a Fidesz döntésére. Mint hangsúlyozta, a gyülekezési és szólásszabadság „mindenkinek elidegeníthetetlen joga”, azt korlátozni nem szabad. A miniszterelnök hozzátette, hogy a tüntetők nem ellenfelek, viszont a „felbujtók” a köztársaság ellenségei, akikkel szemben a kormány fellép.

A szocialisták helyes döntésnek tartják, hogy a Fidesz elhalasztja szombatra tervezett demonstrációját - közölte Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes. „Azt is látjuk, hogy a döntés egy újabb politikai forgatókönyvnek a következő lépése”. Ha a Fidesz nem nyer az önkormányzati választáson,  így adhatna újabb lendületet elképzeléseiknek - mondta.

„Világosan kirajzolódott az elmúlt napokban, hogyan épül egy híd Orbán Viktor megszólalásai és az utcai zavargások között” - ismételte meg korábbi vádjait a szocialista politikus, aki szerint a Fidesz elnöke folyamatosan kettős beszédet folytat.

Mesterházy fideszes forgatókönyvről beszélt, amelyben mindenkinek megvan a maga szerepe. Orbán Viktor szerint minden voksra szükség van a kormány elleni meginduláshoz. Ezt az alkotmányos kereteken belül képzeli el, de ettől függetlenül a népet ellenállásra buzdítja. Wittner Mária fideszes képviselő morális forradalomnak nevezi a Kossuth téren történteket. Frakciótársa, Horváth János „mondja azt, hogy a népnek is be kell segíteni”.  Császár Antal, a képviselőcsoport másik tagja nyíltan buzdítja a budapesti vállalkozókat arra, hogy csatlakozzanak az engedetlenségi mozgalomhoz, tartsák vissza adó- és járulékbefizetésüket. „A végső megoldást  pedig Áder János adja meg, amikor egy interjúban arról beszél, hogy akkor lesz béke Magyarországon, ha megtartják az előrehozott választásokat - részletezte a képzeletbeli forgatókönyvet Mesterházy. Még hozzátette:  Magyarországnak és a nemzetnek arra van szüksége, hogy Orbán  tartsa kordában frakciójának szélsőséges tagjait, szólítsa fel politikusait, hogy senkit ne bíztassanak Magyarország alaptörvényének és más jogszabályainak megsértésére.
 
hvg.hu/MTI   

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Az MTV-székház új tulajdonosa nem ijedt meg

Michael Tippin, a budapesti Tőzsdepalota kanadai tulajdonosa megerősítette, hogy cége, a torontói Tippin Corporation a vandál cselekmények ellenére fenntartja az ingatlannal kapcsolatos fejlesztési terveit, sőt további befektetéseket tervez Budapesten.

MTI Itthon

Új követelés a Kossuth téren: minden képviselő mondjon le!

A Nemzeti Felemelkedési Mozgalom képviselője petíciót ismertetett a Kossuth téri tüntetés résztvevőivel csütörtökön kora délután, amelyben azt javasolják, hogy "az országot mély gazdasági, morális és politikai válságba taszító kormány" leváltása érdekében a választók gyakoroljanak nyomást a "Gyurcsány Ferencnek asszisztáló parlamentre", és minden, de legalább 193 országgyűlési képviselő mondjon le, adja vissza mandátumát, hogy a köztársasági elnök új választásokat írhasson ki.

MTI Itthon

Dobrev Klára szerint férje jól bírja

Gyurcsány Ferenc jól bírja az elmúlt napok megpróbáltatásait, hihetetlen energiát fordít arra, hogy megértesse az emberekkel céljait, viszont keveset alszik - mondta el a közéleti kávézó vendégeként Sárváron Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége.

MTI Itthon

„Orbán új lovat kapott”

A Trianont ellenző szélsőjobb áll a magyarországi tüntetések mögött Kende Péter, Párizsban élő magyar származású politológus szerint, aki a Libération liberális francia napilapnak nyilatkozott.

MTI Itthon

Bombariadó az RTL Klubnál

Bombariadót rendeltek el csütörtök délután az RTL Klub kereskedelmi televízió székházában.

MTI Itthon

Orbán a nagygyűlésről: a kényszer győzött nem a józan ész

Kényszerből mondta le a Fidesz szombatra tervezett nagygyűlését, miután miniszterek közölték, hogy az államhatalom nem képes a gyűlésen tervezett robbantásos merényleteket megakadályozni - közölte Orbán Viktor a közszolgálati rádió Háttér című műsorában.

MTI Itthon

Szili a gazdaságot ünnepelte

Magyarország már nem stabil sziget a térségben – jelentette ki Szili Katalin, akit vastapssal, felállva köszöntött csütörtökön Marcaliban a nemzetközi kiállítás és vásár megnyitójának közel félszáz résztvevője.

MTI Itthon

Mondjon le - maradjon: 45-48

A társadalom alapvetően pártállástól függően ítéli meg, hogy Gyurcsány Ferencnek le kell-e mondania vagy sem. Ugyanakkor pártállástól függetlenül az egész magyar társadalom egységesen elítéli az erőszakos megmozdulásokat - áll a Századvég Politikai Elemzések Központja, illetve a Forsense által szeptember 19-én és 20-án készített közvélemény-kutatásban.

Átjárhatóbb határokért is imádkoztak Orbán és Merkel előtt Sopronban - kövesse nálunk az eseményt!

Átjárhatóbb határokért is imádkoztak Orbán és Merkel előtt Sopronban - kövesse nálunk az eseményt!

Lánczi András, Stumpf István, Réthelyi Miklós is megkapta a Magyar Érdemrend kitüntetést

Lánczi András, Stumpf István, Réthelyi Miklós is megkapta a Magyar Érdemrend kitüntetést

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Tovább emelkedett a romániai kórházi vérengzés halálos áldozatainak száma

Tovább emelkedett a romániai kórházi vérengzés halálos áldozatainak száma

57 menekültet szállítottak az olasz hatóságok Lampedusára

57 menekültet szállítottak az olasz hatóságok Lampedusára