szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a 19 éves férfit, aki a rendőrség szerint Molotov-koktélokat gyártott budapesti lakásában.

A Fővárosi Bíróság közleménye szerint a közveszély-okozás előkészülete miatt meggyanúsított férfi ügyében pénteken hozott határozatot a bíróság. A Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatóhelyettese, Zsombok György szerdán jelentette be: a rendőrség elfogott egy 19 éves, büntetlen előéletű férfit, aki valóságos "Molotov-koktél-gyárat" rendezett be VI. kerületi lakásában.

A rendőrség közlése szerint a Nemzetbiztonsági Hivatallal együttműködve kedden délután fogták el a fiatalembert, aki a bérelt lakásban egy hónapja készült a Molotov-koktélok gyártására. Ezeket március 15-én a rendőrök ellen akarta használni, illetve osztogatni akarta azoknak, akik szintén ott vannak a tüntetésen.

A lakásban tartott házkutatás során 56 ásványvizes és 25 egyéb üveget, és a Molotov-koktél gyártásához szükséges más segédanyagokat (méretre szabott dugót, kanócnak való rongyot és benzint) találtak.

A rendőrségi tájékoztatás szerint a gyanúsított "a Kossuth tériekhez tartozik", személyes kapcsolatban van olyan emberekkel, akik az őszi események miatt rendőrségi eljárás részesei voltak. A rendőrség az ügyről kiadott közleményében az szerepel: a fiatalember a lakásban talált névjegykártya szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagja.

Futó Barnabás, a gyanúsított védőügyvédje elmondta: a rendőrség tájékoztatásával szemben a fiatalember nem akarta mindenáron felhasználni a Molotov-koktélokat, hanem csak akkor, ha a rendőrség március 15-én az őszihez hasonló jogellenes módon lépett volna fel és tüntetőket bántalmazott volna. Mint mondta, a gyanúsított védekezését a bíróság elfogadta.

Az ügyvéd hangsúlyozta: a férfi egyedül készítette a Molotov-koktélokat, senki más nem tudott arról, mit csinál, így szervezettségről szó sem lehet.

Az ügyészség a bizonyítékok eltüntetése és összebeszélés, valamint a bűnismétlés veszélye miatt indítványozta az előzetes letartóztatást. A bíróság azonban nem látta megalapozottnak a bűnismétlés veszélyét, mivel a bűncselekmény előkészülete csak március 15-ére vonatkozott - mondta.

Hozzátette: a bíróság azonban arra hivatkozva, hogy még nem hallgattak ki minden tanút, reálisnak ítélte meg az összebeszélés veszélyét, ezért elrendelte 30 napra az előzetes letartóztatást azzal, hogy ha megtörténnek a tanúkihallgatások és szembesítések, akkor okafogyottá válik a kényszerintézkedés, így el kell engedni a gyanúsítottat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Egymást is verték a rendbontók a Blahán

Tüntetők verekedtek össze egymással csütörtök éjjel a budapesti Blaha Lujza téren, az egyik verekedő sérüléseit a mentőknek kellett ellátniuk - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

MTI Itthon

Továbbra is számítani lehet utcai zavargásokra

Bene László országos rendőrfőkapitány szerint a jövőben is számítani lehet utcai zavargásokra, mert megerősödtek, publicitást kaptak olyan csoportok, amelyek ebben szívesen vesznek részt.

MTI Itthon

Zavargások: 15 helyen gyújtogattak a belvárosban

Összesen 15 tűzesethez kellett kivonulniuk a fővárosi tűzoltóknak a csütörtök esti zavargások kapcsán - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője pénteken.

Duma Aktuál: Mire számítasz, mikor mókussal a fejeden törsz be a Capitoliumba?

Duma Aktuál: Mire számítasz, mikor mókussal a fejeden törsz be a Capitoliumba?

James Corden még egyszer utoljára jól kiparodizálja Trumpot

James Corden még egyszer utoljára jól kiparodizálja Trumpot

Mészáros és Garancsi cégei újíthatják fel a Citadellát

Mészáros és Garancsi cégei újíthatják fel a Citadellát