szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Takács Albert szerint a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) történt iratlopás kapcsán nincs szükség a titokvédelmi szabályok szigorítására. Erről az igazságügyi és rendészeti miniszter a Napkelte pénteki adásában beszélt.

A miniszter az adásban kapta meg Pallagi Ferenc műsorvezetőtől és egyben a Bors című napilap főszerkesztőjétől az újsághoz ugyancsak eljuttatott, államtitkot tartalmazó iratot. "Nem gondolnám, hogy most itt át kell tekinteni és fel kell forgatni a titokmegőrzési szabályok összességét" - fogalmazott a műsorban Takács Albert.
 
Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: "azt én sem állítom (...) hogy 2007-ben ez volt az egyetlen államtitok, amely jogellenes módon a nyilvánosságra került, ez természetesen nem tűrhető és minden szervnek (...) el kell gondolkoznia azon, hogy milyen belső intézkedéseket tesz."
 
A miniszter azt mondta: a vizsgálat, a nyomozás fogja kideríteni, hogyan került ki a dokumentum. Hozzátette: nem örülne neki, ha ennek módja nem derülne ki és mivel az eset az ő minisztersége alatt történt, ezért igyekszik megakadályozni, hogy elsikkadjon ez az ügy. A miniszter szerint, mivel államtitoksértésben folyik a nyomozás, ezért annak a menete is államtitkot képez, az egyes lépésekről, eredményekről, az ügyben szereplő személyekről ezért nem lehet tudni semmit.
 
Újságírói kérdésre, miszerint a miniszter felelőssége is, hogy rendet tart-e a rendőrségen, Takács Albert azt mondta: nem hinné, hogy egy ilyen eseményből azt kellene levonni, hogy a rendőrségnél rendetlenség van. Mint mondta, ha valaki a rá bízott államtitkot el akarja juttatni az újságírókhoz, ezt a szándékát nem lehet előre látni és nagyon nehéz ebben magakadályozni.
 
A miniszter a konkrét esettel kapcsolatban azt mondta: nem fejeknek kell hullani, de meg kell találni a bűnöst és meg kell büntetni. Takács Albert azokra az újságírói kérdésekre nem kívánt reagálni, miszerint az iratlopás hátterében a rendőrség lejáratása, vagy a rendőrségen belüli hatalmi harcok álltak volna.
 
Az Nemzeti Nyomozó Iroda (lNNI) kedden közölte, hogy a szervezettől újságíróhoz került egy államtitoknak minősülő irat. Az ügyben a BRFK államtitoksértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!