szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eltérhettek a kiszabott feladattól azok a pilóták, akik lezuhantak Fehérgyarmat és Nábrád között egy használaton kívüli repülőtérre péntek délben - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter a légi baleset helyszínén tartott sajtótájékoztatón. A tárca vezetője "értelmetlen és felesleges halálnak" nevezte a történteket.

A rendelkezésre álló eddigi adatok szerint a pilóták egy nem tervezett és rendkívül kockázatos manővert hajtottak végre a géppel - mondta a tárca vezetője. A balesetben mindkét pilóta meghalt. Hozzátette: további vizsgálat tisztázza majd pontosan a történteket, amit segíthet, hogy van szemtanú és rendelkezésre áll egy videofelvétel is. Az L-39-es gép manővereit többen is fotózták, filmezték, az MTI így jutott olyan felvételekhez, amelyeken még a katasztrófa előtt látszik a repülőgép. 

A miniszter "értelmetlen és felesleges halálnak" nevezte a történteket és kiemelte, hogy a Magyar Honvédség Janicsek András alezredes személyében az egyik legjobb pilótáját vesztette el, akit Kanadában képeztek ki és több mint 2700  órát repült. Ignácz Zoltán főhadnagyot szintén Kanadában képezték ki, és az ígéretes repülők egyike volt. 

Szekeres Imre hozzáfűzte, hogy az alezredesben három gyermek veszítette el édesapját, míg a főhadnagy most alapozta meg életét. Kijelentette: a Magyar Honvédség megfelelő módon gondoskodik majd az elhunyt pilóták családjáról. A légi baleset körülményei civil hatóság vizsgálja ki. A honvédségnél is lesz egy belső vizsgálat, hogy soha többé ne fordulhasson elő hasonló baleset. A miniszter megemlítette, hogy a gép megfelelő állapotban volt, így műszaki hiba nem jöhet szóba a baleset kapcsán.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Katapultálni próbáltak a Fehérgyarmat közelében lezuhant gép pilótái

Katapultálni próbáltak annak az L39-es Albatros típusú kiképző repülőgépnek a pilótái, amelyik Fehérgyarmat közelében zuhant le pénteken, ez azonban nem sikerült. Az oktató és a növendék pilóta is életét vesztette - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján.

Tállai András szerint a kormány megint (még mindig) gazdaságvédelmi akcióterven dolgozik

Tállai András szerint a kormány megint (még mindig) gazdaságvédelmi akcióterven dolgozik

Decemberben már elkezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása az Egyesült Államokban

Decemberben már elkezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása az Egyesült Államokban

És akkor megtudtuk, hogy a migránsok miatt kényszerítik ránk a jogállamiságot

És akkor megtudtuk, hogy a migránsok miatt kényszerítik ránk a jogállamiságot