szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyolc megye Volán társaságainak 22 szakszervezeti képviselője egy Kaposváron megtartott egyeztető fórumon határozatban utasította el a Volán társaságok esetleges privatizációját - közölte Dobi István, a Közúti Közlekedési Szakszervezet kaposvári szervezetének elnöke.

A szakszervezetek féltik a munkahelyeket, mivel a magánosítással együtt jár a jelentős létszámleépítés, továbbá a megkötött kollektív szerződések, a rendezett munkaügyi kapcsolatok is veszélybe kerülhetnek, és csökken a járatok száma - sorolta a Volán társaságok napirenden lévő privatizációjának negatív hatásait megvitató fórumot követően az érdekvédelmi szervezet elnöke. 
 
Hangsúlyozta: állásfoglalásukkal szeretnék egyértelművé tenni, hogy a szakszervezetek tárgyalásos úton kívánják képviselni tagjaik érdekeit. "De ha erre nem lesz lehetőség, és nem sikerül a kormány döntését a munkavállalók számára kedvező végeredménnyel befolyásolni, képesek vagyunk akciószövetségben, a törvény által biztosított eszközökkel, ha kell munkabeszüntetéssel is fellépni az esetleges privatizáció ellen" - tette hozzá. 

Közölte: döntésük megerősítéseként megalakították az Akciószövetség Koordinációs Tanácsát, amelynek feladata a Volán társaságok esetleges privatizációjával kapcsolatos kormányzati döntések figyelemmel kísérése, arra való gyors reagálás és az akciók - demonstráció, sztrájk - megszervezése. 

Az érdekvédelmi fórumon elfogadott állásfoglalást a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ), a LIGA Közlekedési Szakszervezeti Szövetsége (LKSZSZ), a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) és az Autóbusz-közlekedésben és Személyszállításban Dolgozók Uniója (ADU) megyei képviselői írták alá. 
 
Dobi István az aláírók nevében annak a reménynek adott hangot, hogyha az ország valamennyi Volán társaságánál működő szakszervezetek akciószövetségbe lépnek, megakadályozhatják a Volán társaságok privatizációját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kákosy a Volánokat hívja segítségül

"A közszolgáltatás fenntartása kötelezettségem" - mondta Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten, s kijelentette, ha a sztrájk elhúzódna, a Volán társaságokra kell bízni a közösségi közlekedés egy részét.

Magyar gazdaság

Privatizálásra váró Volán-társaságok

Hat-kilenc regionális egységbe szervezve, fejlesztési kötelezettséggel privatizálná az állam a 24 Volán-társaságot. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. heteken belül javaslatot tesz a kormánynak a busztársaságok jövőjére.

Rendkívüli ülést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a járvány elleni védekezésről

Rendkívüli ülést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a járvány elleni védekezésről

Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg

Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg

Marabu Féknyúz: Ki morgolódik az orosz vakcina miatt?

Marabu Féknyúz: Ki morgolódik az orosz vakcina miatt?