szerző:
MTI

A Fidesz szerint az ökoprogram a jelenleginél is kiszolgáltatottabbá teszi azokat a panellakásban élőket, akik beszállnak bele. A párt lakótelepi munkacsoportjának vezetője arról is beszélt, hogy ez a kezdeményezés nagy „átverés”.

A Fidesz szerint az, hogy tízéves hűségnyilatkozatot kell tenniük azoknak, akik beszállnak az ökoprogramba, kiszolgáltatottá teszi az érintetteket, és a jelenlegi rossz állapotokat konzerválja – vélekedett László Tamás.

A politikus álláspontja szerint az, hogy a feltételek menet közben változnak, gyanút kell, hogy ébresszen mindenkiben e programmal kapcsolatban. A programba bekapcsolódó panellakásokban élőkkel szemben a Főtáv – amely az egész programot levezényli – a haszonélvezője ennek a folyamatnak, hiszen nem kell fejlesztenie, csupán konzerválja a jelenlegi rossz rendszert. A politikus elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a Főtáv kezében van ennek a programnak az irányítása, hiszen ez a cég monopolhelyzetben van, így semmi nem készteti a jobb, hatékonyabb megoldás keresésére.

Az ellenzéki politikus szerint nem véletlen, hogy rendkívül kevesen jelentkeztek az ökoprogramra, mert „hallatlan nagy átverésről van szó”. Szerinte a panellakások fűtésének átalakítását csak az egész rendszer egységes műszaki-gazdasági kezelésével lehet javítani.

Az Önkormányzati Minisztérium szeptember végén jelentette be, hogy a kormány 35 százalékról 50 százalékra emelte az állami támogatás mértékét a távfűtött lakások fűtés-szabályozásának kialakítására kiírt ökoprogramban.

Akkor elhangzott: a központi költségvetési támogatás növelését az energia és a távfűtés árának emelkedése indokolta, a 15 százalékpontos emeléssel a kormány a lakossági terhek csökkentését kívánja elérni. A változtatás következtében az ökoprogramban nyújtható legmagasabb állami támogatás 54 ezer forintról 77 ezer forintra nő, a költségek másik felét pedig az önkormányzat vállalhatja át részben, vagy egészben.

László Tamás megerősítette a Fidesz korábbi álláspontját, miszerint a távfűtéses lakásban élők számára az lehet a megoldás, amit az ellenzéki párt javasol, tehát az áfa mérséklése.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

A lakótelep mint védett érték?

Nem elsősorban szakmai alapon dől el, hogy egy épületet műemlékké nyilvánítanak – állította egy konferencián a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) illetékese. A szakma szkeptikus, önmagában a védettség nem képes megóvni a házakat az eldózerolástól. Az 1945 utáni építészetnek azért is nehéz a sorsa, mert a közvélemény egyelőre nem érzi értéknek a korszak építményeit. A közízlés megváltozhat, de, meglehet, akkorra már késő lesz.

MTI Itthon

Fidesz: tűzvédelmi programot a lakótelepekre!

Átfogó tűzvédelmi programot szorgalmaz a lakótelepeken a Fidesz, az utóbbi időszak halálos áldozatot is követelő lakástüze kapcsán. Erről László Tamás, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője beszélt az MTI-nek csütörtökön.

Nagy buli volt Bodrogi Gyula 85. születésnapja

Nagy buli volt Bodrogi Gyula 85. születésnapja

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Itt a húsvét, bedugultak a határok

Itt a húsvét, bedugultak a határok

Snétberger Ferenc tanítványai most megmutatják, mit tudnak

Snétberger Ferenc tanítványai most megmutatják, mit tudnak

Rosszul lett egy utas a Qatar Airways járatán, a gép Budapesten hajtott végre kényszerleszállást

Rosszul lett egy utas a Qatar Airways járatán, a gép Budapesten hajtott végre kényszerleszállást

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején