szerző:
euractiv.hu
Tetszett a cikk?

„Ma Magyarországon az elektronikus média nem szabad” - jelentette ki Majtényi László a sajtószabadság világnapja alkalmából szervezett kétnapos konferencián a budapesti Francia Intézetben. A rendezvény első napján a magyar, a francia, valamint a svájci sajtó szabadságáról esett szó - számolt be az euractiv.hu.

A HU-lala Egyesület által szervezett Újságírás és állampolgárság Európában című konferencia első napján elsősorban a sajtószabadság helyzetéről esett szó Európa három országában: Franciaországban, Svájcban, valamint a 2011. január elseje óta hatályos új médiatörvény miatt különösen érdekes Magyarországon.

Majtényi László alkotmányjogász, az új médiatörvénnyel megszüntetett Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) korábbi elnöke a konferencián kijelentette: „a magyar elektronikus média ma Magyarországon nem szabad”, mert a közszolgálati sajtót egyértelműen politikai irányítás alá vonták, a kereskedelmi médiumok pedig „az üzleti siker érdekében” képesek feladni elveiket és mindent annak rendelnek alá. „Ott, ahol a sajtó erős politikai befolyásolás alatt van, mint például ma Magyarországon, ott a cenzúra kifejezést véleményem szerint indokolt használni” - tette hozzá Majtényi a konferencia nyitó előadásában.

©

Az Orbán-kormány médiapolitikájának értékelése kapcsán Majtényi kijelentette, hogy „ez az egész rendszer úgy, ahogy van, sikertelen”, mert a Szalai Annamária vezette médiahatóság „bénult, folyamatos köznevetség tárgya a magyar nyilvánosságban, még olyan ügyekben sem mer fellépni, amely ügyekben indokolt lenne. Én azt gondolom, hogy ez a hatalmi megszállás sikertelen volt” - tette hozzá az ORTT volt elnöke, aki „fordított Midasz-királyhoz” hasonlította a kormány tevékenységét, mondván, hogy „amikor a hatalom aranyához nyúl, az sárrá válik a kezében.” Ennek kapcsán Majtényi felhívta a figyelmet arra is, hogy „drámaian csökken a kormánysajtó fogyasztóinak a száma”, objektív mérések igazolják, hogy a „kormányzati ellenőrzés alá vont” közszolgálati televíziók nézettsége „zéró közelire esett vissza”. „A közönség a távkapcsolóval is szavaz” - vonta le a következtetést a médiajogász.

Arról, hogy a magyar médiatörvénynek milyen hatásai lehetnek Európában, Majtényi László kijelentette: „Ez a fajta médiatörvény Európa délkeleti részében az én ismereteim szerint kezd nagyon népszerű lenni. Ha az Európai Unió egyik országa ezt megengedhette magának, akkor itt lesznek a környéken más országok, amelyeknek a mi vezetőinkhez hasonlóan korlátolt vezetői azt fogják gondolni, hogy nekik is jobb, ha a média kizárólag dicséri őket, akkor pedig az Eiurópai Unió nagyon nagy bajban lesz. Azt sem zárom ki, hogy Nyugat-Európában is inspiratív lesz ez a médiatörvény” - tette hozzá.

A május 3-i sajtószabadság világnapja alkalmából Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatot adott ki, melyben felszólalt az újságírók védelme mellett is: „A véleményalkotás és a véleménynyilvánítás szabadsága minden ember alapvető joga, az emberi méltóság elválaszthatatlan része, és egyúttal a demokrácia sarokköve, valamint a mindenkit megillető szabad információáramlás elengedhetetlen feltétele is. A sajtószabadság világnapja alkalmából az Európai Unió emlékeztetni kíván mind a nemzetközi jogban is rögzített fenti alapelvekre, mind pedig a független és szabad sajtó és média alapvető szerepére. Az EU külön elismeréssel adózik az iránt a felbecsülhetetlen értékű munka iránt, amelynek révén a világ újságírói és médiaszakemberei elkötelezetten és bátorsággal követik a kibontakozó eseményeket, segítve az igazság feltárását.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szintén hasonló értelmű nyilatkozattal állt ki a világnap alkalmából a sajtószabadság mellett: „A véleménynyilvánítás szabadsága a demokráciáink és az Európai Unió egyik alappillére. A média döntő szerepet játszik annak biztosításában, hogy a polgárok hozzáférhessenek a különböző nézetekhez és az információhoz. Ezt a szabadságot megőrizni és megerősíteni kell, ahol csak veszély fenyegeti. Az Európai Bizottság mindig is azoknak az oldalán állt, akik ezt az alapvető értéket védelmezték, és ez így is marad Európában és világszerte egyaránt.

A sajtószabadság világnapján a Bizottság nevében szeretnék tisztelettel adózni az újságírók mindennapos harca előtt, amelyet időnként akár saját életük veszélyeztetésével kell megvívniuk. Ezek a fenyegetések, amelyek az újságírókra nehezednek, elfogadhatatlanok. Azokat, akiket ma börtönben vagy túszként tartanak fogva, késedelem nélkül el kell engedni.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átszervezések miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-vakcina érkezik Európába

Átszervezések miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-vakcina érkezik Európába

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat