szerző:
Tálos Lőrinc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A túl sok jelölt és a Fidesz népszerűségvesztése is szerepet játszhatott a hétvégi, gyöngyöspatai polgármester-választás eredményeiben. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy paradox módon a több szélsőjobboldali polgámester-jelölt is Juhász Oszkárt erősítette.

2010 áprilisában, az országgyűlési választáson összesen 449-en szavaztak a Jobbikra Gyöngyyöspatán, ami 33,7 százalékos eredménynek számít, Juhász Oszkár hétvégén elért, 33,8 százalékot jelentő 433 szavazata ehhez képest nem jelent növekedést. Igaz, Juhászt magát a tavalyi önkormányzati választáson már csak 68-an támogatták, ami 5,8 százalékos eredményt jelent. Hozzá kell tenni, hogy az októberi önkormányzati választáson még indult a helyben népszerű – 686 szavazatot és ezzel 58,58 százalékos szavazati arányt szerző – Tábi László, akinek lemondása után kellett kiírni az időközi polgármester-választást, és mindössze négy jelöltből lehetett választani, a hétvégi eredetileg nyolc, majd ifjabb Farkas János visszalépése utáni hét helyett.

Négyből három rasszista?

A gyöngyöspatai romák szerint az első négy helyen végzett jelöltből három rasszista – vallja Farkas János, a helyi roma közösség egyik vezetője, a polgármesteri székért induló, majd visszalépő ifjabb Farkas János apja. „El vagyunk keseredve, elment az életkedvünk, de bízunk a kormányban és kivárunk. Ismét felmerült, hogy elhagyjuk az országot de lecsillapítottam a romákat. Ha valamilyen atrocitás ér bennünket, újból át fogjuk ezt gondolni. Egyelőre bízunk a Fideszben, Pintér Sándorban és Balogh Zoltánban” – mondta a hvg.hu-nak. „Matalik Ferencnét támogattuk, hogy ne osszuk meg a demokratikus jelöltekre adott voksokat” – avat be Farkas János a fia visszalépéséhez vezető megfontolásaikba. Mint mondta, nem kereste meg őket senki, se Matalik Ferencné, se a Fidesz. Saját elhatározásból döntöttek úgy, hogy az egészségügyi aszisztensként dolgozó Mataliknét támogatják, mert „őt mindenki ismeri és szereti Gyöngyöspatán és reméltük, hogy a romák és nem romák szavazatai együtt elegendők lesznek arra, hogy legyőzze a nem demokratikus jelölteket”.

Összeborul a jobbik és a véderő? - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre
©

Farkas János szerint – a Hitler születésnapjáról megemlékező és Alföldi Róbertet provokáló N1 tévének korábban nyilatkozó – Bernáth Magdolna indulása is megosztotta az általuk támogatott Matalikné által elérhető szavazatokat. „A Magdi vitte el a szavazatokat Pirikétől (Matalik Ferencnétől), szerintem azért indult, hogy így erősítse az Oszkárt” – mondja egy, az elmúlt hónapok történéseit elítélő, gyöngyöspatai nem roma forrásunk, aki azt is megerősítette, hogy Pintér Sándor gyöngyöspatai szereplése rontott a Fidesz helyi népszerűségén és Mataliknét annak ellenére a Fidesz jelöltjének tartották, hogy többször is hangsúlyozta, hogy bár élvezi a kormány bizalmát függetlenként indul. Ugyanezen forrásunk szerint a mozgóurnák hiánya – mivel így az idősebbek kisebb arányban szavaztak és a Jobbik valamint Eszes főleg a fiatalok között népszerű – és március óta már bejelentett gyöngyöspatai lakhellyel rendelkező szélsőségesek is torzíthattak az eredményeken.

„Olyan kétszázötven-háromszáz roma szavazóval lehetett számolni. Amennyire én tudom mind elmentünk szavazni és száz százalékban Mataliknét támogattuk. Nem hiszem, hogy a mi támogatásunk riasztotta volna el azokat a szavazókat, akik Mataliknéra szavaztak volna. Az volt a gond, hogy nem jött ide senki komolyabb ember a Fidesztől, hogy támogassa a demokratikus jelölteket” – mondja Farkas, aki cáfolja azokat a híreszteléseket, hogy többen Juhász Oszkárra szavaztak volna közülük a kisebbik rossz elve alapján, ismerve a Juhász és Eszes között a kampányidőszakban elmérgesedett viszonyt. 

©

„Nem bízunk abban, hogy Juhász Oszkár megvéd minket a Jobbiknál szélsőségesebbektől itt Patán, mert maga is annyira szélsőséges, hogy annál jobban már nem lehet. Öt hónappal ezelőtt ő beszélt itt polgárháborús helyzetről és vele kezdődött minden” – fogalmazott a visszalépett jelölt édesapja.

Megjelenik Eszes Tamás

A Jobbik közeli Barikád TV február végén Heves megye a polgárháború szélén áll címmel készített riportot egy Bajcsy-Zsilinszky utcai lakos halálát követően, amelyben Juhász Oszkár a férfi öngyilkossága és a „tizenéves romák terrorja” közötti összefüggésről beszélt. Ezt követően jelent meg a faluban a feloszlatott Magyar Gárda egyik utódszervezetének nevezhető Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, amelyet követtek a radikálisabb szervezetek, így az Eszes Tamás vezette Véderő és a betyársereg környező településekről, Petőfibányáról, Lőrinciről származó tagjai, akik Hartyáni Attilának a Szebb Jövőért helyi vezetőjének a házában rendezkedtek be. Március elején tiszteletét tette a faluban Vona Gábor is – aki egyúttal a gyöngyösi választási körzet képviselőjelöltje is volt a 2010-es országgyűlési választáson – egy a főtéren rendezett jobbikos nagygyűlésen, ami után közel 2000 ember végigmasírozott a romák lakta faluszéli utcákon. A Véderő április 22-ével kezdődően kiképzőtábort hirdetett meg a romák lakta településrész közvetlen szomszédságában található területre, amit a rendőrség a szervezők előállításával meghiúsított. Pintér Sándor még aznap személyesen látogatott el a településre és egyeztetett a romák vezetőivel.

©

A Jobbik a nemzetközi sajtóvisszhangot kiváltó eset után igyekezett elhatárolni magát a Véderőtől. Dúró Dóra jobbikos országgyűlési képviselő akkor úgy nyilatkozott, hogy semmi közük a szervezethez és, hogy „a Véderőt mozgató szálak sokkal inkább a Fideszhez vezetnek, hiszen a fideszes támogatással az önkormányzatba igyekvő Maka Attila független önkormányzati képviselőjelölt sógora ajánlotta fel a mozgalomnak azt a telket ingyen, ahol a hétvégi katonai gyakorlat zajlik”. Igaz, a Jobbiknál jól láthatóan megfelejtkeztek arról a körülményről, hogy Maka említett sógora – a faluban cigányellenes nézeteiről ismert Soós János hegybíró – márciusban a Szebb Jövőért járőreinek is szállást adott. A következő hetekben heves vita alakult ki Eszes és Juhász hívei között különböző fórumokon, amely során többször megvádolták Juhászt azzal, hogy ő informálja a sajtót és a hatóságokat Eszes viselt ügyeiről, fordítva pedig, hogy Eszes „fideszbérenc”, aki megbízásra osztja meg a „nemzeti oldalt” Gyöngyöspatán.

Június 13-án a két jelölt közötti vita hírek szerint a tettlegességig fajult. Eszes Tamás – a sértett, Juhász Oszkár, rivális patai polgármesterjelölt elmondása szerint a település benzinkútján – fojtogatta és hasba rúgta ellenlábasát, később pedig verekedésbe keveredett az őt Juhász feljelentése nyomán előállító rendőrökkel is. Információink szerint Eszes környezetében az eredmények ismeretében elhangzottak olyan vélemények is, hogy Juhász Oszkár megvásárolta a romák szavazatait, más jobbikos forrásunk azonban cáfolta ezt: „kizártnak tartom. Választások után mindig terjednek a pletykák. Menjen le a cigánysorra, látni fogja, hogy miként élik meg Juhász győzelmét”.

Nincs ellentét a Véderő és a Jobbik között?

Neve elhallgatását kérő jobbikos forrásunk személyes jellegű ellentéteknek nevezte a göngyöspatai polgármester-választás során a "nemzeti oldalon" belüli feszültségeket. Ahogy fogalmazott Juhász Oszkár kampánystílusával kapcsolatban merültek fel kifogások. Szerinte túlértékelik a kampány idején történt vitákat, mint mondja: „egy párt katonái vagyunk, a nézeteltérések idővel el fognak simulni”. Arra a kérdésre, hogy benzinkúton történt dulakodás, és az utána következő események értékelése jelenti-e az Eszes és Juhász hívei közötti nézetkülönbséget úgy válaszolt, hogy Eszes rendőri előállítása egy lejárató akció része volt, viszont a rendőrök szerinte kormánypárti parancsoknak engedelmeskednek. Azt is mondta, hogy az előállítás körülményeiről a tanúkat a mai napig nem hallgatták meg és „állítólag az arról készült videofelvétel is elveszett”. Forrásunk ugyanakkor kételyét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Eszes megütötte volna Juhászt, mint mondta, „a benzinkúton mindig van posztos rendőr, miért nem ment rögtön hozzá?”. Forrásunk szerint egyébként nem igaz, hogy Eszes megosztotta volna a nemzeti oldalt, a két férfi „egy oldalon áll”. 

Nagyítás-fotógalériánk Gyöngyöspatáról
©

A márciusi kampány után tudósítónk tapasztalatai szerint – párhuzamosan a Fidesz népszerűségvesztésével – egyértelműen nőtt a Jobbik támogatottsága a faluban. Ahogy többen is fogalmaztak Vona Gábor az első olyan nagyobb névnek számító politikus, aki személyesen járt Gyöngyöspatán, hogy megismerje a helyiek bajait, továbbá a Jobbiknak még nem volt lehetősége bizonyítani és az MSZP-ben meg a Fideszben már csalódtak. Vona népszerűségéhez hozzátartozik, hogy gyöngyösiként helybélinek fogadják el, aki ismeri a város környéken élők helyzetét.

A petőfibányai Nagy Alex „próbaidős betyár” emlékezetes, karlendítéssel kísért és utcai verekedésbe torkolló április 26-i vizelése után szintén a helyi közvélemény viszont a faluba időközben beköltöző Eszesék ellen fordult. Többen panaszkodtak arra, hogy olyanok csinálják a feszültséget Patán, akik pár hónapja még azt se tudták, hogy létezik a település és ezáltal rossz hírét keltik a falunak. Volt, aki élcelődve azt is megjegyezte, hogy most már nem csak a cigányokra igaz, hogy ha berúgnak, akkor hangoskodnak, verekednek és az utcán végzik a dolgukat. Többen megfogalmazták azt a vágyukat, hogy végre „rend és békesség” legyen a faluban. A Szebb Jövőért helyi vezetőjének házában tartózkodók közösségi oldalakon olvasható bejegyzései szerint Juhász már megígérte a friss beköltözőknek, hogy „ki lesznek dobva” a faluból. A romák között viszont az a hír terjed, hogy Eszes embereiből fogják megszervezni a csendőrséget.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fontos Erzsébet Itthon

Pszichológusokra van szükségük a gyöngyöspataiaknak

Gyöngyöspata az utóbbi két hónapban olyan eseményeken van túl, mint a Szebb Jövő Polgárőr Egyesület masírozása, a Véderő táborozása, vagy a Jobbik „cigánybűnözés” elleni demonstrációja. Horváth László kormánymegbízott mediátori irodákkal segítene.

MTI Itthon

Gyöngyöspata: a Jobbik jelöltje nyert

A jobbikos Juhász Oszkár nyerte a polgármester-választást a Heves megyei Gyöngyöspatán - közölte a párt az MTI-vel a hivatalos eredmény kihirdetését megelőzően. Később ezt a bejelentést hivatalosan is megerősítette a választási bizottság.

hvg.hu Itthon

"Frontharcosok kellenek." Csendőrséget hoz a Jobbik Gyöngyöspatára

Meglepte a Jobbikot a gyöngyöspatai polgármester-választás eredménye, a párt vezetése egyáltalán nem számított Juhász Oszkár győzelmére - állítják pártbeli forrásaink. A leendő polgármester az úgynevezett "érpataki modellt" vezetné be a településen, de "nem vegytisztán". Az "érpataki modell" két részre osztja a közösséget: rombolókra és építőkre. A előbbiekkel szemben "törvényes, de totális harcot" hirdet.

Létrejött a Nemzeti Amnézia Intézet

Létrejött a Nemzeti Amnézia Intézet

Erdogan iskoláiban nem csak törökül tanulnak Berlinben

Erdogan iskoláiban nem csak törökül tanulnak Berlinben

Trudeau liberálisai állnak nyerésre Kanadában

Trudeau liberálisai állnak nyerésre Kanadában

Megszólalt Orbán a Borkai-videóról: „Beteg dolog”

Megszólalt Orbán a Borkai-videóról: „Beteg dolog”

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

Százával adják el a magánrepülőket, de a Brexit betehet az üzletnek

Százával adják el a magánrepülőket, de a Brexit betehet az üzletnek