szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

A hatóságokat úgy tűnik, egyelőre nem érdekli, hogy 2006-ban és 2007-ben az egyik legnagyobb hazai üzletlánchálózat, a CBA mintegy 670 millió forintos támogatást adott az Egymásért Alapítványnak. Pedig a szerkesztőség birtokába került iratok szerint volt olyan eset, hogy a szervezet képviselője kétszázmillió forintot emelt le készpénzben a számláról. A hatályos törvények szerint a számlavezető bank akár egy forint pénzmozgás miatt is tehetett volna bejelentést a hatóságokhoz, ám több jel is arra utal, hogy ez nem történt meg.

Egyetlen nap leforgása alatt folyt át az Egymásért Egy-Másért Alapítvány bankszámláján 200 millió forint: pár órával az után, hogy a CBA-csoporthoz tartozó Krupp és Társa Kft. átutalta a jelentős összeget, a szervezet képviselője le is emelte a kártyájával az összeget – derült ki a hvg.hu birtokába jutott újabb dokumentumokból. A készpénzes felvételek a nyomozók vizsgálta papírok szerint rendszeresek voltak, az alapítvány arra jogosult képviselője gyakran vett le a számláról több tízmilliós összegeket.

Másfél héttel ezelőtt írtunk arról, hogy a több botrányos ügybe keveredett Egymásért Egy-Másért Alapítvány adománylistája szerint a CBA-csoporthoz tartozó cégek közül 2006-ban 18 társaság mintegy négyszázmillió forintot, 2007-ben pedig négy vállalkozás – köztük a CBA főembereinek érdekeltségei – 270 milliót adtak a kiemelten közhasznú társadalmi szervezetnek. Az üzletlánc központi cége, a CBA Kereskedelmi Kft. tájékoztatása szerint nem tudtak erről, maga a központ nem is érintett ezekben az adományozásokban, valamint a franchise-rendszerben működő vállalkozások önállóak, ilyen ügyeket maguk intéznek. Csakhogy a 2007-es támogatásokban részt vevő vállalkozások – Hansa-Kontakt Kft., Krupp és Társa Kft. – közül a B.B.K. Drinks Kft. (ma Central Drinks) tulajdonosai között az adományozás idején tulajdonos volt többek közt Lázár Zoltán és Vilmos, valamint Baldauf László, akik magában a központi CBA-cégben érdekeltek.

A szerkesztőségünk birtokába került újabb dosszié szerint az alapítvány 2006-os főkönyvi kartonjában is részletesen feltüntették a CBA-csoport adományait: köztük a Vörösvár Kereskedelmi Kft.-t (50 millió forint), a Krupp és Társa Kft.-t (200 millió forint), a Breier és Társa Kft.-t (50 millió forint), a Resti Kereskedelmi Rt.-t (65 millió forint) és a Hansa-Kontakt Kft.-t (50 millió forint). Ezek a legnagyobb adományok, a többi társaság 2 és 25 millió forint közötti összegekkel támogatta az Egymásért Egy-Másért Alapítványt. Ez a feltűnő adományozási dömping feltűnően szokatlan a hazai civil szervezetek világában.

Guruló milliók

Az adományozók listáján szereplő cégek rendszerint több összegben utalták át a támogatásaikat, amiről az Egymásért igazolást állított ki. A B.B.K. Drinks például 2006 decemberében 30 milliót, majd egy hónap múlva újabb 30 millió forintot adott az Egymásért Egy-Másértnak a céljaira. A cég mellett a Breier és Társa, Krupp és Társa, illetve a Hansa-Kontakt Kft. gondolta úgy, hogy 2007 januárjának első felében több részletben 270 millió forintot adományoz a társadalmi szervezetnek. Korábbi cikkünkben mindezt sem Breier László, sem Krupp József ügyvezető-tulajdonosok nem kívánták indokolni a hvg.hu-nak.

Földesi-Szabó László - 200 millió egyetlen nap alatt
©

Az alapítványi jegyzőkönyvek tanúsága szerint mindig az alapítvány kuratóriuma határozott az adományozási szerződések jóváhagyásáról. A Krupp és Társa Kft. esetében például 2006. szeptember 4-én döntöttek úgy a kurátorok – Simon Ibolya, Nagy Sándor és Gyarmati György –, hogy a támogatását elfogadják. Szintén ezen a napon határozták el, hogy a Breier és Társa Kft.-vel mintegy két héttel korábban megkötött, öt évre szóló tartós adományozási szerződés „életbe léphet”. A Hansa-Kontakt adományát pedig az év december 15-én fogadták el.

A jegyzőkönyveket minden esetben a társadalmi szervezet kurátora, Földesi-Szabó László ellenjegyezte, akit első fokon hét évre ítélt a bíróság csempészet és sikkasztás miatt, és jelenleg eljárás folyik vele szemben adócsalás gyanújával.

Kártyás százmilliós felvételek

Az adományozók ezeket a támogatásokat egy összegben utalták az Egymásért bankszámlájára. A birtokunkba jutott dokumentumok alapján akad olyan érdekes pénzmozgás, amikor az elutalt kétszázmillió forintot még aznap készpénzben vették fel. Mindez több alkalommal is előfordult sok tízmillió forintos összegekkel. Az ominózus kétszázmilliós felvét után néhány nappal újabb ötvenmillió forint került le a szervezet számlájáról, majd két hét múlva hat nap alatt hetvenmillió forintot vett fel az alapítvány képviselője. A dokumentumokból nem derül ki, hogy ki volt ez az ember. Az Egymásért pénzkezelési szabályzata szerint a bankoknál elviekben Földesi-Szabó László kurátor járhatott el.

Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány az egyik, pénzadományokat befogadó számláját az OTP Banknál vezette. A pénzintézettől megkérdeztük, mit tesznek akkor, ha jelentős összegű pénzfelvételt bonyolítanak le náluk. Az OTP válaszában leszögezte, hogy a pénzmosás és terrorizmus elleni tevékenységet a vonatkozó 2007. évi pénzmosás elleni törvény előírásainak megfelelően végzi. Ez két kötelezettséget ró a bankokra: az ügyfél-átvilágítási kötelezettséget, amivel klienseik személyazonosságát igazolják, illetve a bejelentési kötelezettséget, ha felmerül olyan gyanú, ami pénzmosásra, illetve terrorizmus finanszírozására utalhat. Az előbbinél az értékhatár hárommillió-hatszázezer forint, míg az utóbbinál nincs ilyen határ, ami alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz lehet bejelentést tenni. Az OTP-nél banktitokra hivatkozva nem nyilatkoztak arról, hogy tettek-e bejelentést az adóhatósághoz.

Egy forint is gyanús lehet

A hazai szabályozás alapján már 2007 előtt is, minden – elvileg akár egyforintos – gyanúsnak tűnő tranzakciót be lehetett jelenteni. Hazánkban az első pénzmosás elleni törvény 1994-ben lépett életbe, ami szintén lehetővé tette értékhatár nélkül, legyen az öt forint, ötszázezer vagy ötvenmillió, hogy a bankok a gyanús pénzmozgásokkal a hatóságokhoz forduljanak.

A pénzmosás elleni vizsgálatokat folytató rendőrségi források a hvg.hu-nak azt mondták, Magyarországon évente 10-12 ezer bejelentést tesznek gyanúsnak vélt banki tranzakciók miatt. Az OTP részéről adatszolgáltatási titokra hivatkozva nem válaszoltak arra, hogy tőlük egy esztendőben mennyi ilyen típusú bejelentés fut be a hatóságokhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/Kisalföld Itthon

Áfacsalással gyanúsítják a CBA egyik partnerét

Négymilliárdos áfacsalási ügyben nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága egy Győr-Moson-Sopron megyei céggel kapcsolatban. A társaság két tulajdonosát előzetes letartóztatásba helyezték – írja szerdai számában a Kisalföld.

Csikász Brigitta Itthon

Százmilliók mentek a CBA-vezérektől Földesi-Szabóékhoz?

Több százmillió forinttal támogatta az egyik legjelentősebb magyar üzletlánc, a CBA a csempészési ügybe és immár vesztegetés gyanújába keveredett Egymásért Egy-Másért Alapítványt. Legalábbis ez utóbbi nyilvántartása szerint. A szerkesztőségünk birtokába került papírok szerint a CBA-csoporthoz tartozó vállalkozások mintegy 670 milliót adományoztak a szervezetnek. A CBA részéről egyrészt nem tudtak, másrészt nem akartak nyilatkozni.

MTI Gazdaság

Átveszi adócsalással gyanúsított partnere üzleteit a CBA

A CBA Kereskedelmi Kft. átveszi az adócsalással gyanúsított franchise-partnere, a Delikát Kft. érdekeltségébe tartozó 19 egység működtetését, a céghez kapcsolódó mintegy 550 dolgozónak pedig biztosítja a további munkalehetőségét, és vállalja a Delikáttal kapcsolatban álló franchise-partnerek ellátását is.

Lakástűzben két ember meghalt Debrecen józsai városrészében

Lakástűzben két ember meghalt Debrecen józsai városrészében

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról