szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Harrach Péter szerint "a szabadságért meg kell küzdeni ma is". A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője csütörtökön Vácon, a március 15-ei megemlékezésen úgy fogalmazott: ma nem fegyverrel akarják a szabadságunkat korlátozni, hanem gazdasági és politikai eszközökkel.

Harrach Péter a helyi Honvéd-emlékműnél azt mondta: 1848. március 15-e üzenete a szabadság és a hazaszeretet üzenete; a szabadságé, amelyért mindenkor meg kell küzdeni, és a hazaszereteté, amely együttműködésre kötelez. Mint hozzátette, a szabadság az ember legnagyobb ajándéka, mert így képes döntést hozni, választani jó és rossz között, de jelenti a béklyók levetését is, a felszabadulást, amit a nemzet is átélt sokszor.

"De ezért a szabadságért meg kell küzdeni ma is. Ma nem fegyverrel akarják szabadságunkat korlátozni, hanem gazdasági és politikai eszközökkel. A nemzet ma is szabadságharcot vív" – jelentette ki a frakcióvezető. Az ünnep üzenetét felidézve Harrach Péter kiemelte: 1848/49 nagyszerű egyéniségeit a magas hőfokon izzó hazaszeretet arra kötelezte, hogy egységben legyenek. Széchenyi István azt írta naplójába: most halkuljon el minden ellenérzés, mert ma másnak az ideje van – emlékeztetett Harrach Péter, hozzátéve: Széchenyit a "hazaszeretete arra a következtetésre juttatta, hogy össze kell fogni azokkal, akik nem az ő útját járták".    

Harrach Péter kitért arra is, hogy vannak, akik szerint a politikának nincs helye ezen az ünnepen, de szerinte az, aki ilyet mond, Széchenyi Istvánt és Kossuth Lajost tiltaná ki ezzel.

"Aki szereti a hazáját és a politika színpadára lép, annak minden területen, itthon is és külföldön is szolgálnia kell a hazát, és nem elárulnia" - fogalmazott.  

Az ünneplő váciakhoz szólva a KDNP-s politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az együttműködés és az összefogás ma Magyarországon is kötelezettség, így Vácott is. "A múltat le kell zárni, és a jövőben összefogva, a haza és város érdekeit szolgálva kell fellépni" - tette hozzá.    

A Honvéd-emlékműnél tartott megemlékezés koszorúzással ért véget. A március 15-ei városi rendezvénysorozat a Madách Imre Művelődési Központ ünnepi programjával folytatódott.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkolózik a kormány, de talán nem is érdekli, mennyire hatásosak a vakcinák

Titkolózik a kormány, de talán nem is érdekli, mennyire hatásosak a vakcinák

Tovább drágulhat a gyümölcs, a fagy elvitte a barackot

Tovább drágulhat a gyümölcs, a fagy elvitte a barackot

Koronavírus: elhunyt 214 beteg, 3 millió 419 ezer a beoltottak száma

Koronavírus: elhunyt 214 beteg, 3 millió 419 ezer a beoltottak száma