szerző:
MTI

A Jobbik szerint a "magyarok jelentős részét a legkevésbé sem érdekli a naponta előráncigált antiszemita-kártya", az ellenzéki párt ezért - mint közleményükben olvasható - "szánalmasnak tartja, hogy a politikai elit és a fősodratú sajtó egy része több mint egy héttel Baráth Zsolt napirend utáni felszólalását követően, még mindig ezt a beszédet találja az ország legnagyobb problémájának".

A Jobbik szerdai tájékoztatásában Baráth Zsolt múlt kedden elmondott napirend utáni felszólalására hivatkozik, amelyben a jobbikos képviselő a tiszaeszlári vérvádat idézte fel, és azt mondta, a tiszaeszlári lányt zsidók ölhették meg, ám ezt szavai szerint az igazságszolgáltatás igyekezett elkendőzni, így az eljáró bíró "külső nyomásra kénytelen volt" felmentő ítélet hozni.

A párt közleményében úgy fogalmaz, a felszólalást követő "unalomig ismételgetett fasisztázást a megfelelési kényszer szülte" és szerinte "ez a kényszer jellemezte az elmúlt 20 évet, s tartja nagykoalícióban az Országgyűlés négyötödét ma is".

Úgy gondolják, a "magyarok jelentős részét a legkevésbé sem érdekli a naponta előráncigált antiszemita-kártya", hiszen - mint írják - a "Föld nevű bolygón, ezen belül Magyarországon egészen más problémák foglalkoztatják az embereket". "Miközben magyar családok százezrei fuldokolnak a sárga csekkek tengerében, tombol a korrupció, romokban a foglalkoztatás és a közbiztonság, devizahitelesek rettegnek a kilakoltatástól, dobra verik a magyar termőföldet, addig ki tud többször elhatárolódni vetélkedőt játszanak balliberális és kormánypárti képviselők, valamint a hozzájuk közel álló sajtóorgánumok" - hangsúlyozzák, hozzátéve: "a Jobbik csak annyit kér a vádaskodóktól, hogy jöjjenek vissza a Mátrixból a való világba, s hasznosabb dolgokkal foglalják el magukat".

Baráth Zsolt felszólalására elsőként Fónagy János államtitkár válaszolt az Országgyűlésben, és közölte: a tiszaeszlári vérvád felemlegetése évszázados sebeket tép fel, és a képviselőnek, aki ezt elmondta, és azoknak, akik megtapsolták, számolnia kell a magyar társadalom és a világ ítéletével.

A kormány másnap a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumon keresztül ítélte el a felszólalást, azt teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezve, mivel "ellenkezik mindennel, amit a magyar Országgyűlés és a kormány alapvető értéknek tekint".

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-vel azt közölte: közösség elleni izgatás gyanúja miatt nyomozást rendelt el szerdán a főügyészség a parlamentben múlt héten elhangzott, Tiszaeszlár 130 éve című felszólalás ügyében. Az LMP és az MSZP a felszólalás miatt felszólította Baráth Zsoltot, hogy mondjon le parlamenti mandátumáról.

A beszéd miatt tiltakozását fejezte ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is.

1882-ben Tiszaeszláron a helyi zsidókat egy keresztény lány, Solymosi Eszter rituális meggyilkolásával gyanúsították meg. A vérvád középkori babonáját felelevenítve meghurcolták a Tisza menti település zsidó lakosságát. Az ügy országos, sőt, európai botránnyá dagadt és a magyarországi antiszemitizmus felerősödését eredményezte. Az 1883-ban lefolyt per során a zsidókat védő Eötvös Károly és védőtársai bebizonyították, hogy a rituális gyilkosság vádja hamis, Tiszaeszlár pedig az antiszemitizmus kirívó példájaként maradt meg az emlékezetben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Igazi csoda: 27 évig volt kómában, de felébredt

Igazi csoda: 27 évig volt kómában, de felébredt

Vérző holttest feküdt a Keleti pályaudvarnál, de nem történt bűncselekmény

Vérző holttest feküdt a Keleti pályaudvarnál, de nem történt bűncselekmény

Meghalt a Dallasban Cliff Barnest alakító Ken Kercheval

Meghalt a Dallasban Cliff Barnest alakító Ken Kercheval

Még két ügyben Márki-Zay ellen döntött a szegedi bíróság

Még két ügyben Márki-Zay ellen döntött a szegedi bíróság

Boris Johnson húgával kampányol a Brexit-ellenes párt

Boris Johnson húgával kampányol a Brexit-ellenes párt

Nem utal az Államkincstár a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak

Nem utal az Államkincstár a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak