szerző:
hvg.hu

Nem lesz ingatlanadó, vagyonadó, és még a nemzetközi szervezetek kérésére sem enged a tranzakciós illetékből és az MNB-adóból - többek között erről beszélt Orbán Viktor a Hír Tv-nek adott interjújában. Szerinte a nagytőkés csoportoknak minden pénzt megér, hogy leváltsák a kormányt.

Az IMF most jön, körülnéz, és majd a nyár végén lesznek tárgyalások is - mondta Orbán Viktor a Hír Tv Rájátszás című műsorában. Mint a miniszterelnök elmondta, a tárgyalásokat a kormányzás értelme felől közelíti meg. "Az összes nehéz kérdését abból a szempontból nézzük, milyen célja van a kormányzásnak (...) ha nem szolgálja az ország célját, azt inkább kikerüljük" - mondta.

Amiről hisszük, mi magyarok, hogy jobbá teszi az országot, azt elfogadjuk - közölte, hozzátéve, hogy sem az ingatlanadó, sem a vagyonadó nem segítené az országot. Mint a hvg.hu korábban elsőként megírta, Brüsszel a rövidesen kezdődő IMF-EU-tárgyalásokon az ingatlanadó bevezetését és a tranzakciós adó átalakítását is kérheti a magyar kormánytól egy erről szóló uniós dokumentum szerint.

Nem enged az MNB-adóból

A tranzakciós adóról szólva azt mondta, a magyar egy rebellis és megújító fajta. Az Európai Unió a válságot Orbán szerint nem kezeli jól, mint mondta, néha olyan benyomása van, ami Európát egy múzeumra emlékezteti: "a múltban él, azokkal az eszközökkel akarja kezelni a válságot, amit a múltban használt", de ezek nem segítenek.

Szerinte "a jövőt csak azok nyerik meg, akik fejben már a jövőt élik meg", és szerinte a tranzakciós illeték is ebbe a körbe tartozik. Logikusnak nevezte azt is, hogy a tranzakciós illetéket az MNB-re is kiterjesztik. Arra a kérdésre, hogy van-e vészforgatókönyve arra, ha az IMF/EU nemet mond a jegybankadóra, úgy válaszolt, Magyarországot a magyarok kormányozzák. Ha a parlament úgy dönt, hogy lesz, akkor lesz.

Orbán Viktor két hétre megy nyaralni
©

Orbán szerint ugyanakkor szükség van a hitel megújítására, mert az államadósságot csökkenteni kell, az ország viszont egy összegben nem tudja visszafizetni az eddigi hiteleket, "mert mindent elloptak, nincs mit eladni". Szerinte négy lehetséges forrás van az ország finanszírozására: belső megtakarítás (ezzel kapcsolatban azt mondta, a magyarok több mint 100 milliárdnyi állampapírt vettek), a nyugati pénzpiac, a keleti pénzpiac és a nemzetközi pénzügyi szervezek. "Mi mind a négy hangszeren játszunk."

"Itthonról hozzák nyakunkra a külföldieket"

Az eddigi intézkedések miatt szerinte vannak ellenségei, mint mondta, "nem személyes ellenségeim vannak". Szerinte ez azért van, mert a külföldi cégeknek, bankoknak fájnak az intézkedések. Úgy fogalmazott, a nagytőkés csoportoknak minden pénzt megér, hogy megváltoztassák a kurzust. Mint mondta, Magyarország egy olyan ország, amely nem a baloldal szerint építi a jövőjét. "Itthonról hozzák nyakunkra a külföldieket."

Azzal kapcsolatban, hogy az egyes minisztériumokkal szerződésben álló Századvég Gazdaságkutató vezetője, Heim Péter azt mondta, hogy drasztikus nyugdjcsökkentés kell, úgy válaszolt: "szerződést kötöttünk a választások előtt a nyugdíjasokkal, amire ők számíthatnak". Akkor ugyanis megígérte, hogy nem fogja a nyugdíjakat csökkenteni. "Vannak kósza ötletek, de ezeknek ellent kell állni".

Szóba került az elmúlt hónapokban nagy vihart kavart rendőri korrupciós ügy is. Ezzel kapcsolatban azt mondta, "az, hogy 2010-ben visszahívtak bennünket az emberek, annak is köszönhető, hogy kibírhatatlannak érezték a közbiztonságot. Szerinte fél év alatt eléri a kormány azt a célját, hogy 400 új rendőr lesz a rendőrségen. Mint mondta, ugyan bezavart a képbe a nyugdíjrendszer átalakítása, "de ezen már túl vagyunk".

Az interjú végén a miniszterelnök azt is elárulta, hogy ha tehetné, farmernadrágban kormányozna. "Több energiát emésztett fel ez a két év, mint amire gondoltam. Mostanra az akkumulátoraim lemerültek." Ezért két hétre szabadságra megy, és a londoni olimpiára is Ádert küldi maga helyett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Árulkodó Microsoft-szabadalom: mégis csak lesz újra windowsos telefon? Ráadásul összehajtható?

Árulkodó Microsoft-szabadalom: mégis csak lesz újra windowsos telefon? Ráadásul összehajtható?

A sínen landolt egy karambolozó autó a Dózsa György útnál

A sínen landolt egy karambolozó autó a Dózsa György útnál

Szed étrendkiegészítőt? Mutatjuk, milyet kellene

Szed étrendkiegészítőt? Mutatjuk, milyet kellene

Csúnya idő lesz október 23-án

Csúnya idő lesz október 23-án

Gyakran félek megszólalni, mert kínos lenne, ha épp akkor akadna be a lemez

Gyakran félek megszólalni, mert kínos lenne, ha épp akkor akadna be a lemez

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”