szerző:
Tálos Lőrinc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egri bíróság fogja eldönteni, van-e szegregáció a jobbikos vezetésű Gyöngyöspata általános iskolájában. Az igazgató szerint nincs, a helyi romák szerint igen. Videós riporterünknek gyerekek beszéltek mindennapi tapasztalataikról.

„Én magyar osztályba járok” – mondja egy fiatal roma fiú, aki hozzánk csapódik Gyöngyöspatán és egészen az utcára vizelésről és az annak nyomán kitört verekedésről elhíresült kereszteződésig követ bennünket, ahol elfordul, amiből nyilvánvalóvá válik, hogy a jobban szituált romák és magyarok által vegyesen lakott utcában él. „Én cigány osztályba járok” – válaszol egy faluszéli, cigánysornak mondott utcában élő fiatal, zöld szemű roma lány, aki szerint tizenöten járnak az összevont 5-6-7-ik osztályba, így 45 helyett mindössze 15 perc jut a tananyag átadására.

A falu egyik háza előtt egy széken laptop, körülötte kisebb embercsoport: az érdeklődők az Egerben folyó per közvetítését nézik, melynek tétje, hogy a bíróság kimondja-e, hogy szegregál a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola. A pert az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) indította az önkormányzat ellen. „Az, hogy eljárás folyik az iskola fenntartója ellen, nem jelenti azt, hogy bizonyítást nyert volna a szegregáció” – mondta az iskola szeptembertől megbízott új igazgatónője. Felvetésünkre, hogy ezt igen könnyű eldönteni, vannak-e külön cigány osztályok az iskolában, azt mondja, nem kíván nyilatkozni, az viszont rájuk tartozik, hogy hogyan szervezik az osztályokat.

"Nullát ér az..."

A cigány osztály tanulói azonban másban is különböznek az iskola emeleti tantermeiben tanuló, vegyes osztályokba járó társaiktól: nem használhatják a számítástechnikai eszközöket és az uszodát sem. Mint megtudtuk, korosztályából mindössze három roma tanuló járhat vegyes osztályba. „Fodrásznak tanult volna tovább a lány, de nullát ér az, amit itt tanítanak a cigány osztályban” – mondta egy roma asszony, akinek több gyereke is az alsó szintre járt.

„2011. szeptemberében voltunk először a tanévnyitón és azt láttuk, hogy a szegregációt megállapító ombudsmani jelentés ajánlásai ellenére sem változott semmi és továbbra is a többségi gyerekektől elzártan, a földszinti termekben oktatják a cigány gyerekeket, azaz szegregált osztályok vannak” – indokolta Mohácsi Erzsébet, a CFCF elnöke, miért indítottak pert az intézményt fenntartó, jobbikos önkormányzat ellen.

„A keddi volt a negyedik tárgyalás, ahol azt vártuk, hogy ítélet születik, hiszen az önkormányzat eddig nem tudott elfogadható magyarázattal előállni arról, hogy miért, milyen elvek alapján tanítják külön a gyerekeket. Most azzal védekeztek, hogy nem is tudják megállapítani, hogy ki a cigány és ki nem, illetve a Barikádra (a Jobbik hetilapja - a szerk.) és a Hír Tv-re hivatkoztak, mint olyan forrásokra, amelyek megállapították, hogy nincsen szegregáció”. A Hír Tv egyébként perben áll a Társaság a Szabadságjogok jogvédő szervezettel, amely szerint a televízió manipulált tudósítással, megrendezett jelenetekkel próbálta bizonyítani, hogy nincs szegregáció az iskolában.

"A magyarok között is vannak fogyatékosak"

„Az elsőrendű alperesi önkormányzathoz és a másodrendű alperesi iskolához a gyermekek szüleitől vagy törvényes képviselőitől a gyermekek cigány nemzetiségéhez való nyilatkozat nem érkezett. Így az alperes álláspontja szerint jogi szempontból mindaddig, amíg erről a tulajdonságukról nem nyilatkoznak, addig nem tekinthetők cigány gyermekeknek” – áll az önkormányzat által beadott előkészítő iratban.

Ehhez Farkas János, a Cigány Önkormányzat korábbi vezetője a tárgyaláson nem csak azt tette hozzá, hogy éveken át folyamatosan jelezték, hogy szegregációt tapasztalnak az iskolában, hanem azt is, hogy Gyöngyöspatán közismert tény, ki a cigány és ki nem. Sőt, arra is volt példa, hogy amikor a CKÖ mikuláscsomagot vett a roma gyerekeknek, az iskolától kérte el a listát, amely alapján megállapíthatták, hogy melyik osztályba hány roma gyerek jár és az iskola rendelkezésükre bocsátotta a számokat.

„Az összevont osztályokon kívül van egy osztály, ahová a speciális igényű gyerekek járnak, de őket is integrálni kéne a többi gyerek közé, amit szintén nem tesznek meg. A fenti osztályokba elvétve jár egy-két roma, a jobban szituált roma családok gyerekei, osztályonként egy-két gyerek” – mondja Mohácsi Erzsébet. „Nem a cigányokat tanítják külön, hanem a kezelhetetleneket” – mondja egy nem cigány gyöngyöspatai lakos. Arra a kérdésre, hogy járnak-e nem cigányok a „kezelhetetlen” osztályokba, úgy felel, hogy biztosan, hiszen a magyarok között is vannak fogyatékosak. Mint megtudtuk, az étkeztetés is külön zajlik. Az egyik helyi lakos ezt azzal indokolja, hogy „csak nem képzeljük, hogy a magyar gyerekek együtt egyenek a feketékkel vagy barnákkal?”. Ugyanő azt is kifejti, hogy nincsen fajgyűlölet Gyöngyöspatán, csak a cigányok felét agyon kéne ütni, mint a nyulat és a kezével mutatja a rutinos mozdulatot. A per novemberben folytatódik az Egri Törvényszéken.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Laborczi Dóra Itthon

"Nettó hazugság" - a parlamentben estek egymásnak a képviselők Gyöngyöspata miatt

Éles szóváltások, az LMP és a Jobbik frakció képviselőinek egyet nem értése és Harangozó Tamás MSZP-s alelnök kivonulása ellenére a gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló, Kocsis Máté józsefvárosi polgármester kezdeményezésére felállított bizottság a bizottsági jelentést kormánypárti szavazatokkal elfogadta.

MTI Itthon

Átment a Gyöngyöspata-jelentés: hibázott a Jobbik és az LMP is

Elfogadta az Országgyűlés a tavaly tavaszi gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló bizottság jelentését, amely a Jobbikot, az LMP-t, a hozzájuk köthető szervezeteket és Richard Field amerikai üzletembert is elmarasztalja a Heves megyei községben történtekkel kapcsolatban.

HVG HVG Hetilap

Gyöngyöspatai botrány

Juhász Oszkár jobbikos polgármester lemondását követelte hétfőn a községháza előtt demonstráló mintegy száz patai roma...

MTI Bűnügy

Bíróság elé állt a gyöngyöspatai ügy egyetlen, roma vádlottja

Felfegyverkezve, csoportosan, a köznyugalmat súlyosan sértő módon elkövetett garázdaság miatt állt bíróság elé kedden Gyöngyösön egy gyöngyöspatai roma férfi, akit azzal vádol az ügyészség, hogy az elmúlt év áprilisában megrugdosott egy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel szimpatizáló fiatalembert.

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Nyolc robbantás az összehangolt húsvéti merényletsorozatban

Nyolc robbantás az összehangolt húsvéti merényletsorozatban

Elvitték a több mint négymilliárdos lottónyereményt

Elvitték a több mint négymilliárdos lottónyereményt

Békésen szerelte a családi parabolaantennát, amikor lelőtték nyílpuskával

Békésen szerelte a családi parabolaantennát, amikor lelőtték nyílpuskával

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja