szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Támogatja a sztrájkbizottság létrehozását a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) - tájékoztatta a tömörülés pénteki döntéséről Mendrey László elnök az MTI-t. A közoktatási szakszervezetek délután egyeztetnek a további lépésekről.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hétfőn jelentette be, hogy kezdeményezi a sztrájkbizottság létrehozását. Az érdekvédelmi tömörülés országos vezetősége egyhangúlag hozta meg a döntést - mondta akkor Galló Istvánné, a PSZ elnöke az MTI-nek.

Mendrey László elmondta, az országos választmány nagy többséggel hozta meg döntését. A PDSZ még pénteken tárgyalóasztalhoz ül a másik szakszervezettel, a Pedagógusok Szakszervezetével, illetve a többi közoktatási ágazati tömörüléssel - tette hozzá.

A szakszervezeti vezető arra a kérdésre, hogy milyen esélyét látja a sztrájknak, azt mondta: a pedagógusok nagyon elkeseredettek, és igen elszántak; úgy érzik, többszörösen becsapták őket, csalódottak a köznevelési törvény tartalma és megvalósítása miatt egyaránt.

Utalva arra, hogy október 17-én találkoznak az oktatásért felelős államtitkárral, azt mondta: szeretnék látni, hogy ki az, aki garanciát tud vállalni, ha esetleg megállapodás születik. Látszólag Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár nincs ebben a helyzetben - jegyezte meg az érdekvédő, hozzátéve: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter október 5-i bejelentésével törvényt írt felül.

Matolcsy György október 5-én jelentette be: a kormány a tanári fizetések 2013. szeptember 1-jei emelését 2014 elejéig elhalasztja, ezzel 73 milliárd forintot takarít meg. Ha 2013-ban a tervezett egy százaléknál nagyobb lesz a gazdasági növekedés, akkor visszahozzák a korábbi időpontot.

Orbán Viktor kormányfő pénteken reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a pedagógusok bérének tervezett elhalasztásáról azt mondta: küzd azért, és lát is esélyt rá, hogy 2013 első félévében úgy alakuljanak a számok, hogy mégis bevezethető legyen jövő szeptemberben a tanárok életpályamodellje.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
SZFE: 107 tanár követeli az őszi félév teljes elismerését

SZFE: 107 tanár követeli az őszi félév teljes elismerését

Csehországban is megjelent a koronavírus brit mutációja

Csehországban is megjelent a koronavírus brit mutációja

Alaposan átszabhatja a MacBookokat az Apple, látványos változásokról pletykálnak

Alaposan átszabhatja a MacBookokat az Apple, látványos változásokról pletykálnak