szerző:
Kósa András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bajnai Gordon rokonszenvesebb a választók körében, mint Orbán Viktor, és a bizonytalan szavazókat is nagyobb számban tudná megszólítani – derül ki több közvélemény kutató intézet adataiból is. Kérdés, miként változik mindez, ha a volt kormányfő napi politikai csatározások szereplőjévé válik majd.

A szimpátia és kompetencia felmérések eddigi adatai alapján komoly várakozások előzik meg a választók részéről Bajnai Gordon „hivatalos” visszatérését/zászlóbontását a politikába, melynek egyértelmű célja a Fidesz leváltása 2014-ben. Egy lehetséges ellenzéki összefogásról egyelőre komoly viták vannak, de az a közvélemény kutatási adatokból kiderül: jelenleg Bajnai Gordon személye bír a legnagyobb támogatottsággal a mostani kormánnyal nem szimpatizálók körében.

A HVG megbízásából készített Medián felmérés alapján Bajnai Gordont különösen a múlt év közepe óta látnák egyre többen szívesen „fontos politikai szerepben”: személyes népszerűségi indexe a tavaly év közepi 23-as értékről idén tavaszra 33-ra emelkedett, amiben csak az április hozott egy jelentősebb törést (visszaesés 27 százalékra), de azóta a görbe ismét felfelé halad, és szeptemberre 34 százalékot ért el.

A Szonda Ipsos is folyamatosan méri Bajnai Gordon népszerűségét, náluk meglehetősen kiegyenlített értékeket találunk: a százas skálán a volt miniszterelnök megítélése 27-32 pont között változott, a legalacsonyabb tavaly novemberben, a legmagasabb márciusban volt, legutóbb, szeptemberben 31 pontot mért Bajnainál a Szonda. A január-szeptemberi átlagérték egyébként a Mediánnál is 30.

Tendenciák

Bajnai Gordon támogatottsága meglehetősen kiegyensúlyozott, bár néhány tendencia világosan látszik az adatokból:  a Szonda Ipsos felmérései szerint a Haza és Haladás Alapítvány alapítója Budapesten és az idősebbek körében átlag feletti népszerűséget ért el – ebben az MSZP támogatottságát követi. Bajnai támogatottsága a fővárosban 43 százalék, életkor szerint pedig az 50 éves korosztálynál találhatunk egy cezúrát: a fiatalabbak esetében szimpátiája átlag alatti (25 pont), az 50-65 év közöttieknél viszont 34 százalékos, 65 év fölött pedig már 42. A Szondánál ugyanakkor Mesterházy Attila szimpátia indexe is szorosan követi Bajnai Gordonét (28 és 32 pont közötti értékeivel hónapok óta hibahatáron belül van az MSZP elnöke a volt kormányfővel), és április óta (amikor utoljára állt mindhárom politikus 30-30-30 ponton) folyamatosan Orbán Viktor előtt van.

Roppant magasak a várakozások a volt kormányfővel szemben
©

Ha a pártszimpátiákat nézzük, Bajnai akkor is kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújt fő politikai ellenfelénél: személyes népszerűsége a Fidesz szavazói esetében 18 pontos, a szocialista táborban 66, ehhez képest Orbán Viktor jóval szélsőségesebb értékeket produkált: őt az MSZP-ben 12 százalék tartotta rokonszenvesnek, a Fidesznél 77 pontos a népszerűsége. A Szonda szerint Orbán megítélése sokkal inkább a Fideszét követi, a kormányfő személye jóval megosztóbb is, mint Bajnainé.

Orbán Viktor megítélésében ugyanakkor nincsenek nagy különbségek településtípusonként, és demográfiai szempontból is kiegyensúlyozottabb Bajnainál a támogatottsága – a különböző korosztályok között 21-36 százalék között változik.

Érdekes, hogy mind a Szondánál, mind a Mediánnál Bajnai Gordon és Orbán Viktor jelenlegi népszerűsége között statisztikai hibahatáron belüli a különbség. Ugyanakkor Bajnai Gordon jóval nagyobb tartalékokkal rendelkezik: a Medián szerint azok körében, akik biztosan elmennének szavazni, de még nincs pártjuk, január óta 38 százalékos átlagot ért el, szemben Orbán Viktor 22 százalékával.  A Szondánál a bizonytalanok körében Orbán 21 pontos, Bajnai 28 – utóbbi magasabb érték, mint amit a Fidesz tábora jelent pillanatnyilag.

Inkább, mint Mesterházy?

Értesülésünk szerint szeptember közepén készült még egy felmérés a miniszterelnöki szimpátiákról: ebben a reprezentatív minta tagjainak Orbán Viktor, Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor között kellett megjelölni azt, akit a legszívesebben látnának miniszterelnökként. Orbánt itt a választók 37 százaléka jelölte meg, a második Bajnai Gordon lett 16 százalékkal (korábban mértek neki 20-at is), Vona Gábor 7, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila 4-4 százalékkal végzett.

E felmérés szerint Orbán Viktor rokonszenvesebb a férfiak, mint a nők (40-34%), valamint a diplomások (44%) körében. Bajnai Gordonnál a nemek között nincs szignifikáns különbség, a diplomával rendelkezők azonban őt is átlag fölött (24%) tartották rokonszenvesnek. Bajnai még az MSZP-szimpatizánsok körében is verte Mesterházy Attilát (32 százalékot kapott, a jelenlegi pártelnök 26 százalékkal, Gyurcsány Ferenc 16 százalékkal végzett). A Fidesz-szimpatizánsok 77 százaléka választotta Orbánt, Bajnai itt elhanyagolható értéket produkált (4%).

Kérdés persze, megítélése hogy változik majd, ha kénytelen lesz beleállni a napi politikai küzdelmekbe. Mint ismert, 2002-ben Németh Miklós, az utolsó állampárti kormányfő is népszerű volt, és sokan Orbán kihívójaként tekintettek rá, majd az akkor az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank tisztviselőjeként Londonban dolgozó Németh hazajött, és rövid idő alatt porig rombolta nimbuszát.

Závecz Tibor, a Szonda Ipsos kutatási igazgatója szerint Bajnai helyzete több szempontból is különböző: egyrészt még csak két és fél éve nem kormányfő, ráadásul az elmúlt időszakban is rendszeresen hallatott magáról. Závecz szerint a volt kormányfő azonban – ha valóban jelentős szerepet szán magának az ellenzéki oldalon – kénytelen lesz korábbi „szakértői jellegét” feladni, és szembenézni azzal, hogy megítélése immár pártpolitikai dimenzióba kerül, valamint a folyamatos támadásokkal is számolnia kell. Kérdés, képes lesz-e ilyen körülmények között valamilyen integratív szerepre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Itthon

Ünnep Bajnaival - Egyedülálló úr keresi...

A személyiségétől némiképp idegen szerepben készül visszatérni a politikai küzdelmek színpadára Bajnai Gordon, aki október 23-át, az Egymillióan a Sajtószabadságért csoport (Milla) rendezvényét választotta a hosszú ideje lebegtetett „come back” színhelyéül.

hvg.hu Itthon

Nem lép be Bajnai egyesületébe a "fideszes nagyágyú"

Nem a Milla jelenti Bajnai Gordon politikai visszatérésének bázisát, hanem egy általa létrehozott új egyesület – értesült az atv.hu. A lap úgy tudja, Bajnai stábjában szerepet kaphat Urbán László, aki az első Orbán-kormány pénzügyminiszter-jelöltje volt. A hvg.hu információi szerint azonban Urbán semmilyen Bajnai által vezetett, létező vagy a későbbiekben létrejövő szervezetnek nem tagja és nem is lesz tagja, viszont szakmai koordinátorként közreműködik a Haza és Haladás Alapítvány gazdaságpolitikai projektjében.

PLT Nyüzsi

Lehet-e Bajnai a beteg ellenzék orvosa?

Egy Bajnai-párt nemcsak az ellenzék erősorrendjét írhatná felül, de azt a reménytelen szitut is, hogy jelen pillanatban Magyarországon populista kormánynak van populista ellenzéke.

65 kilométert tud elektromosan az új Toyota RAV 4

65 kilométert tud elektromosan az új Toyota RAV 4

Titániumból készült mancsokat kapott egy hóban összefagyott macska

Titániumból készült mancsokat kapott egy hóban összefagyott macska

Kinevezték a női kézilabda-válogatott új kapitányait

Kinevezték a női kézilabda-válogatott új kapitányait

1982 óta talán először albínó örvös légykapók születtek a Pilisben

1982 óta talán először albínó örvös légykapók születtek a Pilisben

Kizárt egy női 007-es ügynök a James Bond-filmek producere szerint

Kizárt egy női 007-es ügynök a James Bond-filmek producere szerint

Zöld kutya született egy amerikai városban

Zöld kutya született egy amerikai városban