szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Népszavazást kezdeményez a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a minőségi, európai színvonalú és tandíjmentes magyar felsőoktatásért - jelentette be Nagy Dávid elnök csütörtökön. A Hallgatói Hálózat (HaHa) és a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) is tiltakozik a keretszámok ellen.

Szenet hordtak a HÖOK képviselői a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete elé, hogy ezzel tiltakozzanak a felsőoktatás szétverése ellen. A kormány egyrészt drasztikus keretszám-csökkentésre készül, másrészt milliárdokat zároltak az egyetemeken, főiskolákon, így többek között szénszünetet rendeltek el.

A HÖOK felhívásában azt írta, hogy meg kell állítani a kormányt, amely egyébként meghazudtolta a 2008-as népszavazást. Összefogást hirdettek az egyesületekkel, szervezetekkel egy népszavazás kiírására. Nagy Dávid HÖOK-elnök a hvg.hu-nak azt is elmondta, további akciókkal is készülnek, melyek akár széndobálásokat és egyetemfoglalásokat is jelenthetnek.

Sorban csatlakoznak a tiltakozók

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata (SZTE EHÖK) szerint a felsőoktatási intézmény működését veszélyeztetheti a száz százalékban államilag finanszírozott képzési helyek jelentős csökkentése. Az SZTE EHÖK MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint amennyiben véglegesek a sajtóban megjelent, 2013-ra vonatkozó felsőoktatási keretszámokról szóló információk, abban az esetben komoly esélye van annak, hogy bezárja kapuit a szegedi intézmény.

A közlemény szerint jövőre 16 670-nel alacsonyabbak a 2012-es adatokhoz képest. A hallgatói önkormányzat szerint az SZTE tizenkét karának legjobb esetben is 60 százalékos hallgatói létszámcsökkenéssel kell számolnia. Az SZTE EHÖK szerint ez három év alatt azt jelenti, hogy a hallgatói létszám a harmadára, nagyjából 10 ezer főre csökken. A hallgatói önkormányzat érthetetlennek, megmagyarázhatatlannak és elfogadhatatlannak tartja a kormány terveit. Az SZTE EHÖK a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) hivatalos álláspontjának ismeretében dönt a további lépéseiről - áll a közleményben.

A Hallgatói Hálózat (HaHa) tiltakozást jelentett be Facebook oldalán a szerdai kormánydöntés ellen. "Nem nyugszunk bele a felsőoktatási keretszámok drasztikus csökkentésébe, amely a felsőoktatási forráskivonás újabb állomása. A helyzet tarthatatlan, ezért feljogosítva érezzük magunkat az ellenállásra, a szembefordulásra, a mostani és leendő egyetemisták, valamint az oktatók érdekeinek megvédésére. Országszerte önszerveződésre és cselekvésre szólítunk fel minden érintettet" - olvasható a közösségi oldalon. Hétfő délutánra pedig hallgatói és oktatói fórumot szerveznek az ELTE lágymányosi kampusz északi épületének aulájába

Aki tehetős, az tanulhat

A Hálózat a Tanszabadságért (HAT) szintén tiltakozik a keretszámok ellen. Közleményükben azt írják: drámai jövőt vetít előre a kormány döntése. "Aki azt hiszi, a kormánydöntésnek nincs már ma hatása a középiskolások választására, téved. Elég csak megnézni, hány magyar fiatal kezdte meg tanulmányait külföldi egyetemeken-főiskolákon. S, ha ehhez hozzá számoljuk azokat a
magasan képzett szakembereket, akik az elmúlt két évben a jobb élet reményében hagyták el az országot, tapasztalhatjuk: drámai veszteség éri hazánkat. Ez a folyamat csak rendkívüli erőfeszítésekkel lesz visszafordítható" - olvasható csütörtöki közleményükben.

A HAT szerint a magyar közoktatás egyik legkomolyabb gondja a szelektivitás, a gyerekek társadalmi helyzetétől függő, az iskoláztatás korai szakaszától megfigyelhető kiválasztási mechanizmus. "Ez jelenik meg most a felsőoktatásban is. Aki tehetős családba született, tanulhat egyetemen-főiskolán, akinek nem futja a tanulás díját megfizetni, még, ha tehetsége alapján ott is lenne a helye, nem mehet. Csak, ha vállalja az eladósodást, már önálló életének kezdetére az anyagi értelemben vett kilátástalanságot" - írják.

Giró-Szász bejelentett

Csütörtökön délelőtt Giró-Szász András kormányszóvivő és Maruzsa Zoltán, a felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár közölte, csupán a hallgatók 10-20 százalékának lesz ingyenes a felsőoktatási képzés. A korábban kiszivárgott tervek szerint ez nagyjából azt jelenti, hogy csak körülbelül 10 500 hallgatónak lesz ingyenes a képzés.

A kormány emellett döntött arról is, hogy aki a közigazgatásban helyezkedik el, annak az állam átvállalja a kölcsönt, a jövőben pedig a cégeknek is lehetővé teszik: aki átvállalja a pályakezdő Diákhitelét, az adókedvezményt kap.

Átalakítják a felsőoktatási rendszert is úgy, hogy kancellárt neveznek ki az egyetemekre és a főiskolákra, akik kvázi a gazdasági posztot fogják betölteni. A kancellár személyéről az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az Emberi Erőforrás Minisztérium (Emmi) dönt. A kormányszóvivő elmondása szerint az oktatási és a tudományos életet továbbra is a rektor irányíthatja. A kormány három tárgyalódelegációt is kijelölt az egyetemek adósságállományának átvállalására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óriástüntetés Örményországban

Óriástüntetés Örményországban

Most már biztos, hogy nem aszteroida, hanem egy 54 éves rakéta a Föld körül keringő titokzatos objektum

Most már biztos, hogy nem aszteroida, hanem egy 54 éves rakéta a Föld körül keringő titokzatos objektum

Euronews: A Szájer-ügy a kormánymédia működését is leleplezte

Euronews: A Szájer-ügy a kormánymédia működését is leleplezte