szerző:
M. László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jó dolog a legnagyobb állami cégnél dolgozni: a ruhapénz és az étkezési hozzájárulás mellett a munkatársak rekreációs juttatást is kapnak, amit „saját elképzeléseiknek” megfelelően költhetnek el. Ez a juttatás feltűnően hasonlít a 13. és a 14. havi bérre, ami a vezérigazgató esetében akár az évi 4 milliót is elérheti.

Akár négymillió forintot is költhet a felfrissülésére, rekreációra a nemzeti vagyont kezelő, állami tulajdonban lévő cég vezérigazgatója. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kommunikációs menedzsere a hvg.hu kérdéseire küldött válaszaiból kiderül, hogy a rekreációra adott juttatást a cég dolgozói szabadon, „a saját elképzeléseinek és igényeinek megfelelően” használhatják fel.

Május közepén jelent meg a Magyar Közlönyben, milyen módon kívánja leszorítani a költségvetés hiányát a kormány, hogy megfeleljen az Európai Bizottság elvárásainak és kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól (amire az EB szerdán javaslatot is tett). A Varga Mihály által kidolgozott csomag szerint a 93 milliárdból 68,9 milliárd a zárolás. Ennek keretében jelentette be a Miniszterelnökség kedden, hogy 20 százalékos létszámleépítést hajtanak végre.

A hvg.hu-nak több kormányzati forrás is azt mondta, a zárolás és a hetekben várható újabb leépítések feszültségeket gerjesztettek az apparátusban, így több kormányzati vezető is felvetette a napokban, hogy az állami cégek juttatásait és létszámát is felül kéne vizsgálni. Példaként a Magyar Fejlesztési Bank és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t említették, így kikértük az MNV erre vonatkozó adatait.

A dolgozók fantáziájára bízták

Márton Péter
©

Az állami vagyont kezelő cég vezetőinek alapbére megfelel a miniszterelnök által még 2010 nyarán a kormánya számára megfogalmazott követelménynek. Orbán Viktor a kormányra kerülése után meghirdetett első akcióterv 19. pontjában kötötte ki, hogy a költségvetési szférában havi bruttó kétmilliós – a jegybankelnökre is kiterjedő – fizetési plafont vezet be a kabinet. Márton Péter MNV-vezérigazgató személyi alapbére pont kétmillió forint, a négy főigazgató egyenként 1,8 milliót keres. Ám egyéb juttatásaikkal együtt már bőven a kétmilliós limit felé csúsznak.

A vezetőség prémiumait – a cég honlapján található kimutatás szerint – ugyan felfüggesztették, de az MNV az alapbéren felül számos további juttatást biztosít dolgozóinak. Így mindenkinek jár egy hónapnyi bérnek megfelelő rekreációs támogatás, amit bizonyos feltételek esetén további egy hónapnyi fizetéssel lehet megtoldani. A cég által küldött táblázat szerint "1+1 hó alapbérrel arányos kifizetés" adható rekreációra, amit a szöveges magyarázatban így bontott ki az MNV kommunikációs menedzsere: ez "azt tükrözi, hogy a második egyhavi alapbérnek megfelelő rekreációs juttatás kifizetése csak abban az esetben lehetséges, ha azt az év végén a gazdálkodás eredményessége lehetővé teszi". 

A kérdésünkre, hogy pontosan mit jelent a „rekreáció” – azaz költhető-e a pénz uszodabérletre, wellness-szállodára, fitness-, esetleg szaunabérletre –, az MNV szűkszavúan csak annyit közölt: a juttatást „munkavállalónk a saját elképzeléseinek és igényeinek megfelelően tudja felhasználni”. Tehát, ha jól megy a cégnek, akkor a vezérigazgató évente akár bruttó 4 millió, de legalább 2 millió forintot fordíthat rekreációra, a főigazgatók pedig legalább 1,8, legfeljebb 3,6 milliót.

Az MNV ugyanakkor hangsúlyozta, az erre szánt juttatás összesen „a teljes, éves személyi jellegű ráfordítások összegének a 6,5 százalékát sem éri el". Mivel a cég közlése szerint 2013-ban közel 5,3 milliárd forintot tervezett be a személyi jellegű kifizetésekre, a rekreációra ezek szerint 344,4 millió forintot fognak költeni. A vagyonkezelő szerint 2011-ben és 2012-ben is voltak ilyen jellegű juttatások, a gazdálkodás pedig eredményes volt. A cégbíróságra utoljára leadott és közzétett mérleg szerint két évvel ezelőtt az MNV 650 millió forintos nyereséget produkált. 

Növekvő tétel

Nemcsak rekreációra költenek az állami vagyon kezelőjénél. A munkatársaknak beosztási kategóriáktól függetlenül jár havi 8 ezer, évi 96 forint étkezési hozzájárulás, évi 144 ezer forintnyi ruhapénz, és 500 ezer forint cafeteria. Így a vezetők juttatásai a prémium elmaradása ellenére magasan 2 millió felé futnak: ez a vezérigazgató esetén akár a bruttó 2,4 milliót is elérheti. A ruhapénzt egyébként az MNV által küldött táblázat szerint tavaly vezették be, mert a 2011-es esztendőben ilyen kifizetés még nem volt.

Wellnessre is költhető?
©

A cégnél a létszám folyamatosan növekszik 2011 óta. Akkor 388-an dolgoztak az MNV-nél, az idei tervadat 426 – igaz, a középvezetők száma nem változott: 17. Ennek megfelelően változott a személyi jellegű ráfordítások éves összege is: a 2011-es 4,57 milliárd tavaly 150 millióval emelkedett, de idénre 570 millióval terveznek többet. "Az MNV Zrt. létszáma és ezzel arányosan a személyi jellegű ráfordítások összege a társaság vagyonkezelésébe rendelt társaságok és az azokhoz kapcsolódó többletfeladatok, valamint az így meghatározott többletelvárásoknak megfelelően szükséges mértékben emelkedett" - közölte az okokat a hvg.hu-val a cég.

A cégnél 2 milliárd forintot kell zárolni a Varga-csomag miatt, ám az MNV tájékoztatása szerint „a működési támogatást a zárolások nem érintik, csak a rábízott vagyon kiadási előirányzatait, ezek között pedig nem szerepelnek személyi jellegű ráfordítások”.

Az MNV Zrt.-vel nemcsak a mostani zárolásokkor, korábban sem volt elégedett a kormány. Tavaly év végén közös megegyezéssel távozott a cég éléről Horváth Gergely Domonkos, a társaság vezérigazgatója, őt váltotta Márton Péter. A Napi Gazdaság információi szerint Horváth távozását nem előzték meg látványos konfliktusok, a hvg.hu információi szerint viszont maga a miniszterelnök sem volt elégedett a teljesítményével, a szezonnyitó gyulai frakcióülésen a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség mellett az MNV nehézkes működését is szóvá tette, mint ami nehezíti a kormányzati sikerek kibontakozását. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Átnevezi legvitatottabb biztosi portfólióját Ursula von der Leyen

Átnevezi legvitatottabb biztosi portfólióját Ursula von der Leyen

Hatalmasat villant egy meteor az amerikai égbolton, és pont felvették

Hatalmasat villant egy meteor az amerikai égbolton, és pont felvették

Karácsony Gergely ledobta magáról a Czeglédy-ügyet

Karácsony Gergely ledobta magáról a Czeglédy-ügyet

Erre készüljön, ha az Uruguay elleni meccsre megy pénteken a Puskásba

Erre készüljön, ha az Uruguay elleni meccsre megy pénteken a Puskásba

Hivatalos: Magyarország nem indul jövőre az Eurovíziós Dalfesztiválon

Hivatalos: Magyarország nem indul jövőre az Eurovíziós Dalfesztiválon

Mennyire hasonlít a hangja Freddie Mercuryéhoz? Itt azonnal letesztelheti

Mennyire hasonlít a hangja Freddie Mercuryéhoz? Itt azonnal letesztelheti