szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig a külföldi rendszámú autósokon csak akkor tudták behajtani a gyorshajtásért kiszabott bírságot, ha a helyszínen megállították őket, és addig nem mehettek tovább, amíg ki nem pengették a büntetés összegét. November 7-től már nem biztos, hogy megmenekülnek, mert egy uniós megállapodás alapján az autósok adatai könnyen lekérdezhetőek lesznek, s ezáltal könnyebben beszedhetőek a bírságok.

Szerda óta nem úszhatják meg a gyorshajtásért kiszabott bírság megfizetését a külföldi rendszámú autóval közlekedők. Az uniós tagállamokban regisztrált járművek üzembentartóinak adatai ugyanis egy megállapodás alapján még gyorsabban lekérdezhetőek, és az alapján a száguldozóval szemben hamarabb tudnak bírságot kiszabni. A büntetés összege a jármű üzembentartójának lakhelye szerinti állam költségvetésébe folyik majd be, így egy horvát, vagy osztrák autópályán elkapott gyorshajtó magyar ide csengeti majd ki a bírság összegét.

„Eddig szinte tehetetlenek voltunk a megengedett sebességet túllépő külföldi felségjelzésű autósokkal szemben, hiszen csak akkor lehetett behajtani a bírságot rajtuk, ha megállítottuk őket a helyszínen, és visszatartottuk addig, amíg nem fizettek. Erre azonban a világ összes rendőre nem elég” – mondta a hvg.hu-nak korábban erről Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályvezetője.

A kormány egyébként már tavaly harcot hirdetett a más országok felségjelével ellátott, szabálytalankodó autósokkal szemben kiszabott büntetések behajtásáért. Emlékezetes, 2012 tavaszán az adóhivatal munkatársai határozatlan időre, kiegészítő feladatként kapták meg a nem magyar azonosítóval közlekedő autók vizsgálatát, amelyek vezetői akár 800 ezer forintos bírsággal is számolhattak. A főszabály az volt, hogy akinek magyar lakóhelyet rögzítettek a személyi irataiban, az csak magyar rendszámú autót vezethet, és ha ennek ellenére külföldi rendszámú autót használ, neki kell igazolnia, hogy jogosan teszi. A tervekről és az ellenőrzések révén behajtott bírságokról később nem lehetett hallani. A hvg.hu tudomása szerint utólag derült ki a hatóságok számára, hogy az iratok hitelességét nehéz megállapítani.

További szigorítások a bírságok behajtásáért

Arról, hogy novembertől még kevésbé lesz kockázatmentes a „hanyagság” a más országok felségjelével ellátott autósok bírságfizetési hajlandóságával kapcsolatban, idén nyáron írtunk. Óberling József ugyanis elmondta, egy új uniós irányelv szerint november 7-től az tagállamokban regisztrált járművek üzembentartóinak adatai még gyorsabban lekérdezhetőek lesznek, és az alapján az illetővel szemben hamarabb lehet bírságot kiszabni. A behajtás ugyan így sem lesz könnyebb, de az látszik az ORFK adatai alapján, hogy az igazoltatások jelentősen megnőtt száma alapján több bírságot tudtak behajtani.

Emellett a nyolc közép-, és kelet-európai állam rendőrségeinek együttműködését koordináló Salzburg Fórum tagállamai közül Ausztria, Magyarország, Bulgária és Horvátország megállapodott a jogerős bírságok határon átnyúló végrehajtásáról is. A bírság a jármű üzembentartójának lakhelye szerinti állam költségvetésébe folyik majd be, így egy horvát, vagy osztrák autópályán elkapott gyorshajtó magyar ide csengeti majd ki a bírság összegét. A főosztályvezető szerint emiatt sok külföldi autós visszavehet majd a száguldozásból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten

Anne Applebaum: Trump az élete hátralévő részét bíróságokon tölti

Anne Applebaum: Trump az élete hátralévő részét bíróságokon tölti