szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor nélkül a legtöbb embernek elképzelhetetlen a Fidesz, bár a párt jövője már nem egyes alapítókon múlik – közölte a Hír24-nek adott interjújában Kövér László házelnök. Szerinte megnyertük az EU elleni szabadságharcot, 2006 októberében pedig a baloldal összeesküvést szervezett.

Mára felnőtt a Fidesz, a jövője nem azon múlik, "tagja-e iksz vagy ipszilon", igaz, egy ember még van, akire ez nem vonatkozik – mondta Kövér László a Hír24-nek adott interjújában. "Ma még az emberek többsége nem tudja elképzelni a Fideszt Orbán Viktor nélkül" – mondta a házelnök.

Kövér szerint "nem tartható fenn örökké a forradalmi állapot. Mi történelmi pillanatban kerültünk a politika frontvonalába, telve jó szándékkal, naiv illúziókkal, aztán a tehetségesebbek és a szerencsésebbek bennmaradtak a rendszerben. A most érkezők már alsóbb lépcsőfokokat is bejárva sajátították el a szakmát. Ez egyrészt jó, másrészt veszélyes, hiszen egyre csökken a lelkesültségből zászló alá gyűlők aránya" – mondta. 

A 2010-es kormányváltás óta szerinte még az első Orbán-kabinethez képest is koncentrálódott a döntéshozatal. "A Bajnaiéktól örökölt káosz kényszerhelyzetbe hozta a kormányt, és nem volt tartható a korábbi kényelmes döntés-előkészítési tempó. Így óhatatlanul és automatikusan a kormányhoz, illetve a miniszterelnökhöz csúsztak a lényeges ügyek" – tette hozzá. 

Azt mondta, idő hiányában még a Fidesz elnöksége sem tudott minden fontos kérdésben állást foglalni. "Megszűnt a korábbi intenzív együttgondolkodás, a politika gyors tempójú nagyüzemmé vált, melyben bizonyos stratégiai határon belül mindenki önállóan hozza meg szakterülete döntéseit".

Orbántól azért nem kapott miniszteri felkérést, mert a kormányfő "nem vegyíti a két rendszert, vagyis elnökségi tagságot viselő személyt nem emel a kormányába. De így is meghatározó személyisége maradtam a Fidesznek, s tudok tenni a közös ügyekért" – fogalmazott.

Megnyertük a harcot az EU ellen

Arra a kérdésre, hogy véget ért-e az EU elleni "szabadságharc", Kövér úgy válaszolt, nem tudja, "talán csak tűzszünetről" van szó.

"Úgy dönthettek, a választásokig már nem érdemes nyomás alatt tartani bennünket. Nem lehet nem tudomásul venni, hogy mögöttünk a legnehezebb időkben is kitartott a választásokon aktív népesség többsége. Nem lehetett minket csak úgy eltakarítani, ahogy némelyek – még akár a demokratikus eszközöket is félre téve – szerették volna. De persze ők sem adják fel, így 2014-ben új mérkőzés kezdődik" – tette hozzá.

Az uniós szabadságharcról egyébként azt mondta, "világossá kellett tenni az ő számukra és a közvélemény számára is, hogy nem vagyunk ostobák, látjuk, mi zajlik, értjük a játék lényegét, és nem vagyunk hajlandóak megnyúzni a saját fajtánkat. Ha háborúzni akarnak, vegyék tudomásul, áll erő a csatatér másik felén is" – mondta.

Az interjú egy másik pontján azt mondta, "a szabadságharcot – szerintem – megnyertük, de legalábbis nem számolták föl a hadállásainkat. A nemzetközi játéktér egy viszonylag kis szereplőjeként felértékelődött a súlyunk, és már legalább tényezők vagyunk" – tette hozzá. Az újságíró kérdésére, hogy "miért kell havonta a világ, vagy legalábbis a kontinens urainak orra alá dörgölni, hogy úgyis az lesz, amit mi akarunk", Kövér azt mondta, "egyrészt, mert jól esik". Aztán hozzátette, "természetesen ironizáltam".

Összeesküvést szerveztek 2006-ban

Kövér az interjúban a 2006-os eseményekről is beszélt, szerinte október 23-án a baloldal összeesküvést szervezett. Azt mondta, "az utcai rendőrterrort" nem "balfékek ballépéseinek láncolata eredményezte". Szerinte "előre kimódolt akció volt, azzal a céllal, hogy Gyurcsány egy amúgy nem létező jobboldali puccskísérletre hivatkozva antidemokratikus fordulatot hajthasson végre, de legalábbis hosszú időre diszkreditálja a Fideszt. Ennek lehetőségéről tapogatózó jelleggel Gyurcsány folytatott konzultációt az erőszakszervezetek vezetőivel".

Gyurcsány kalkulációja Kövér szerint bejött. "Ezért nyerte meg, és csak így nyerhette meg – az őszödi beszéd árnyékában is – a budapesti helyhatósági választást". Gyurcsányék tudták, mi zajlik, mi készül – tette hozzá. "Az sem lehet véletlen, hogy pont október huszonharmadikán szakadt el a cérna az addig többé-kevésbé békésen táborozó tüntetőknél, akiket a rendőrök estére épp rányomtak a Fidesz-nagygyűlésről hazaigyekvő tömegre. Ráadásul a tévészékházat is meg lehetett volna védeni" – közölte.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Radar360 extra: Karácsony Budapesten nyert, több fontos vidéki várost is vitt az ellenzék

Radar360 extra: Karácsony Budapesten nyert, több fontos vidéki várost is vitt az ellenzék

Kormányon marad a Jog és Igazságosság Lengyelországban

Kormányon marad a Jog és Igazságosság Lengyelországban

Vége a véres tüntetéseknek Ecuadorban

Vége a véres tüntetéseknek Ecuadorban

Nagyon fél a kudarctól, ezért rengeteget dolgozik a 60 éves Rudolf Péter

Nagyon fél a kudarctól, ezért rengeteget dolgozik a 60 éves Rudolf Péter

Halálra gázoltak egy gyalogost Gyöngyösön

Halálra gázoltak egy gyalogost Gyöngyösön

Reviczky Gábor amiatt aggódik, hogy kirakják a ferencvárosi önkormányzati lakásból

Reviczky Gábor amiatt aggódik, hogy kirakják a ferencvárosi önkormányzati lakásból