szerző:
Tetszett a cikk?

Titokban két független igazságügyi szakértő szimulálta a Rezesova-ügy központi kérdését jelentő sávváltást – derült ki a büntetőügy egyik utolsó tárgyalásán. A hvg.hu megszerezte a felvételeket, amelyek alapján a szakértők állítják, hogy az ügyben részt vevő kollégáik egyes állításai megdönthetők. Ők ugyanis egy fiatal autóversenyzőt ültettek a volán mögé, de még ő sem tudott olyan gyorsan sávot váltani, ahogy Eva Rezesova szerint bevágott elé a Fiat.

Még a nyár elején – az Eva Rezesova ügyében eljáró másodfokú bíróság rendelkezésének megfelelően – élőben, az M3-as adott szakaszát lezárva a baleset helyszínén modellezték a négy halálos áldozattal járó balesetet. Az ügy egyik legfontosabb kérdése volt ugyanis, pontosan hogyan váltott sávot a Fiat Punto, vagyis történhetett-e úgy a karambol, ahogy azt Rezesova állította. A szlovák nő verziója szerint ugyanis – amit a védelem később kizárt szakértője, Melegh Gábor elemzésében alá is támasztott – a kisautó tért be a BMW terepjáró elé előzés közben, és így a körülbelül 165 km/h-val érkező BMW terepjárójával a vádlott már nem tudta elkerülni az ütközést.

A szeptemberi tárgyaláson be is mutatták a bizonyítási kísérleten készül felvételeket, amelyek alapján a Melegh kizárása után bevont új szakértő, Császár Gergely arra jutott: a korábbi szakvéleményekben szereplő 2,2 másodperces sávváltási idő lehetséges ugyan, de ennyire hirtelen kormánymozdulatot legfeljebb veszélyhelyzet elkerülésekor tenne a sofőr. Vagyis a családi szüretre tartó, megpakolt, addig is nyugodt tempóban haladó Fiat sofőrje nem valószínű, hogy az éjszakai sötétben ilyen veszélyhelyzetben szokásos mozdulattal tért volna be Rezesova elé. A szimuláción a bíróság képviselői is ott voltak, és aggódva figyelték, mikor fognak felborulni – jegyezte meg a tanácsvezető bíró.

Ugyanezen a tárgyaláson váratlanul az is kiderült, hogy a bíróság által elrendelt baleseti szimuláció mellett volt egy másik kísérlet is, amelyet két igazságügyi szakértő „magánszorgalomból” végzett el. Ennek eredményeit eljuttatták az ügyészségnek, a vádhatóság pedig benyújtotta a bíróságnak, amely nem emelte be ugyan a bizonyítékok közé, de azért megvizsgálták, mire jutottak. Főleg, mert ebben a szimulációban egy autóversenyzői tapasztalattal rendelkező sofőr vezetett egy ugyanolyan Fiatot, és még neki sem sikerült úgy sávot váltania, ahogy Rezesova védelme szerint az idős sofőr tette a baleset éjszakáján.

A két független szakértő, Deli Kálmán és Pintér Zoltán átadta a hvg.hu-nak vizsgálatuk anyagát, és megmutatták az erről készült eredeti felvételeket. „Akkor figyeltünk fel az ügyre, amikor a sajtó elkezdett konkrét számadatokat írni a karambolról. Nekünk műszaki szakértőként elsősorban az a feltevés volt érdekes, hogy a Fiat Punto idős vezetője 100 km/h-s sebességgel az adott úthosszon végrehajthatott-e egy 3 méteres oldalkitérést 1,5 másodperc alatt, ráadásul mindezt „nyugodt, öreguras módon” – mondta Deli Kálmán igazságügyi szakértő.

Az általuk ismert, konkrét mérési eredményekre támaszkodó német szakirodalmi adatok alapján ugyanis autópályán egy sima sávváltást 3 másodpercnél rövidebb idő alatt nem nagyon lehet végrehajtani. Mivel elsőfokon egyre inkább eldurvult a végül összesen 4 bevont igazságügyi szakértő vitája arról, hogy mi történhetett, úgy döntöttek, hogy felkérés nélkül, saját költségükre szimulálják a sávváltást, lemérve, hogy valójában mennyi időt is vehet ez igénybe. A kísérletüket végül már előbb végrehajtották, mint a másodfokú bíróság által elrendelt modellezést az M3-on június végén.

„Vásároltunk egy, a balesetben érintett 1.1-es Fiat Puntóval teljes mértékben megegyező autót, és felkészítettük a mérésre. Maga a mérés április 24-én délelőtt volt a kiskunlacházi repülőtéren. Ez azért is fontos, mert valószínűleg csak a nagyon érdes beton futópálya miatt úszhatta meg a sofőr a borulást, miközben megpróbált ilyen hirtelen mozdulattal betérni” – magyarázta Pintér Zoltán. A pontosan felmért úthosszt öntapadós csíkokkal és terelőkúpokkal jelölték, a sofőr mozdulatait is rögzítették belső kamerákkal, míg az autó mozgását kívülről egy nagysebességű kamerával 10-szeres lassításban vették. Közben folyamatosan mérték a gépkocsi sebességét, az oldalgyorsulását és az időt. Az autóban homokzsákokkal helyettesítették a három utas súlyát, hogy ugyanúgy legyen terhelve a jármű, ahogy a baleset idején a Fiat volt.

Az autót egy gyakorlott, 26 éves autóversenyző vezette, persze megfelelő védőruházatban. „A versenyző először 8 esetben sávváltást hajtott végre fokozatosan egy nagyobb, 50, 60, 65 majd 70 km/h-s sebességgel. Utána jöttek a Fiat ütközéskori sebességének megfelelően, 100 km/h-val végrehajtott sávváltások, 3. sebességi fokozatban, összesen 9 alkalommal” – mondta Deli Kálmán.

A kísérlet adatainak elemzése alapján a két igazságügyi szakértő szerint egyértelmű, hogy ilyen oldalkitérést a Fiat 60 év feletti vezetője nem tudott volna végrehajtani, amit az általuk készített mérések és felvételek alátámasztanak. Nézze meg az erről készült videót:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok

Még hangszórók is vannak a Razer különleges szemüvegében

Még hangszórók is vannak a Razer különleges szemüvegében

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?