szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hiller István szerint ahol ilyen mértékben csökkentik a gimnazisták létszámát, ott csökkeni fog a pedagógusok létszáma is.

Az MSZP szerint kevesebb gimnazista és egyetemista, több középkor jellemzi a kormány oktatáspolitikáját - mondta Hiller István, az MSZP oktatáspolitikai kabinetvezetője hétfőn.

Hiller István szavai szerint a 2015-ös költségvetés számai azt bizonyítják, hogy a kormány oktatás- és társadalompolitikájának középpontjában az érettségit szerző diákok számának, ebből következően a majdani egyetemisták számának lényeges szűkítése áll. 

Kérdésre válaszolva a politikus elmondta, hogy ahol ilyen mértékben csökkentik a gimnazisták létszámát, ott csökkeni fog a pedagógusok létszáma is. Ahol 35-40 százalékkal csökken a tanulólétszám, ott nincs szükség annyi pedagógusra sem - fejtette ki. 

©

Az ellenzéki képviselő kijelentette, nem csupán a költségvetési számokat vitatják, hanem szemben állnak ezzel a világképpel is. Hangsúlyozta, hogy jó szakmunkásokra és színvonalas szakmunkásképzésre szükség van, de az a kormány, amely ezt a gimnáziumok, egyetemek rovására akarja megvalósítani, az az ifjúság, a jövő érdekei ellen cselekszik.

Véleménye szerint a jövő a tudásalapú társadalomé, a kormány intézkedései pedig egy tudásellenes lépéssorozat elemei.

Hiller István beszélt arról, hogy a gazdasági válságra a tudáshoz való hozzáférés bővítése volt a válasz mindenhol a világon. Nem csökkentették, hanem emelték a tankötelezettség korhatárát, kivéve egy országot - tette hozzá. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy 12 500-15 000 magyar fiatalról vette le a kezét a kormány, ők leginkább a legszegényebb családokból kerülnek ki.

Az MSZP kabinetvezetője szerint a diplomások a válság időszakában könnyebben tartották meg a munkahelyüket vagy helyezkedtek el. Hozzátette: az oktatáspolitikának hatásai vannak a fiatalok migrációjára is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!