szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Viktor háborúba megy" címmel jelenik meg egy írás Magyarországról a héten megjelenő nyomtatott brit The Economist hetilapban. A cikk szerint Orbán összerúgja a port a párttársaival és az Egyesült Államokkal is.

"Az év nem kezdőik jól Magyarország harcias miniszterelnökének, Orbán Viktornak" - írja a brit The Economist hetilap a január 3-i nyomtatott számában, amelyben "Viktor háborúba megy" címmel jelent meg írás Magyarországról. A cikk megemlíti, hogy a kormánypárt népszerűsége csökken és 900 ezer szavazót veszítettek, Orbán személyes népszerűsége pedig szintén nagyot esett.

A lap megjegyzi, a népszerűség-csökkenés annak köszönhető, hogy a kormány be akarta vezetni az internetadót, amit a több tízezres tüntetések után sietve visszavontak, ám ahelyett, hogy megbékítette volna a dühös magyarokat, a kormány ezen első visszavonulása 2010-es hatalomra kerülése óta csak felkorbácsolta az indulatokat. "Az egyre növekvő dühnek mély gyökerei vannak" - írja a lap, amely megemlíti azt is, hogy mindeközben a tény, hogy miközben egyre növekszik a szegénység, egyes kormánytagok és barátaik luxuséletmódja repedéseket okozott a Fideszben.

Az Economist kitér a Pokorni Zoltán és Lázár János közti vitára is, majd hozzáteszi, hogy félő, hogy az Amerikával folytatott vita nyílt diplomáciai válsággá fog elfajulni, miután 6 magyar tisztviselőt korrupció miatt kitiltottak az Egyesült Államokból, amely egy meglehetősen szokatlan szankció NATO-szövetségesek között. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, Vida Ildikó, aki pedig a kitiltottak között van, Orbán Viktor felszólítására beperelte André Goodfriend amerikai ügyvivőt rágalmazásért, de, mint a lap megjegyzi, a per valószínűleg sehová sem fog vezetni, miután Goodfriend diplomáciai mentességet élvez.

"A Moszkva felé fordulás visszafelé sült el az ukrán válság és a rubel összeomlása után" - írja a lap, amely megemlíti a Déli Áramlat projektjének orosz lemondását, mint a magyar energiastratégiára mért csapást, illetve azt is, magyar tisztivselők már arról tájékoztattak nyugati nagyköveteket, hogy a sokat ünnepelt keleti nyitásnak valójában nem sikerült annyi befektetést és tőkét vonzania az országba, mint remélték.

"Ám ahelyett, hogy rendbe hozták volna a kapcsolataikat Amerikával, Orbán és a miniszterei támadást indítottak"- foglalja össze az Economist, megemlítve, hogy a kormány "fedősztorinak" tartja a korrupciós vádakat, hogy Amerikai közben növelhesse a befolyását a régióban. Lázár János, Rogán Antal és Szijjártó Péter is agresszív kijelentéseket tettek az Egyesült Államok viselkedésével kapcsolatban, Kovács Zoltán szóvivő szerint pedig Amerika már 2011 óta ellenséges Magyarországgal szemben.

"Ilyen érzelmek jól jönnek a Fidesz bázisának, de aligha tudják növelni azt" - vonja le a konklúziót az Economist.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendelt két férfi két prostituáltat, végül lövöldözés lett belőle

Rendelt két férfi két prostituáltat, végül lövöldözés lett belőle

Nem jellemző Európában a magyar kormányzati titkolózás a járvánnyal kapcsolatban

Nem jellemző Európában a magyar kormányzati titkolózás a járvánnyal kapcsolatban

Bezárva Magyarországra – Bereményi Géza 75

Bezárva Magyarországra – Bereményi Géza 75