szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány egyik kedvenc témája, a bevándorlás is helyet kapott az idei érettségi feladatok között. Az emelt szintű társadalomismeret érettségin fel is tették a kérdést: "milyen veszéllyel jár(hat) az illegális migráció a befogadó országra nézve". A megoldókulcs szerint a helyes válasz az, hogy "a jelenség számos gazdasági, egészségügyi, és szociális feszültség okozója lehet".

A bevándorlás kérdése még az érettségire is beszivárgott. Az Index írta meg, hogy a szerdai, emelt szintű társadalomismeret érettségin is szerepelt a magyar politika egyik legfontosabb témája.

Idén 477 diák döntött úgy, hogy ebből a tantárgyból vizsgázik, nekik szerdán a Hajdú-Bihar megyei online lap, a haon.hu egy tavalyi cikkét kellett elolvasniuk, majd kérdésekre válaszolniuk. A cikkben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatóka, Végh Zsuzsanna beszél arról, hogy a bevándorlási hivatal fennállása óta még nem találkoztak annyi menedékjogi kérelemmel, mint 2013-ban.

Végh Zsuzsanna arról is beszél, hogy a menedékjogi kérelmet kérők jelentős része nem válságövezetből jön, hanem gazdasági okból érkezik az országba, így nem is kaphat védelmet.

Az érettségi feladat harmadik kérdése pedig így hangzik: "Milyen veszéllyel jár(hat) az illegális migráció a befogadó országra nézve?".

A hivatalos javítókulcs szerint erre a kérdésre a helyes megoldás a következő: "Az illegális migráció veszélye az ellenőrizhetetlenség, a hozzá kapcsolódó, és abból hasznot húzó cselekmények. Pl.: Az embercsempészet, az emberkereskedelem, a szervezett bűnözés, a hamis úti,- és személyi okmányok előállítása, a feketegazdaság növekedése, a korrupció. A jelenség számos gazdasági, egészségügyi, és szociális feszültség okozója lehet".

A bevándorlásról épp a napokban indult nemzeti konzultáció. A kérdéssor rengeteg kritikát kapott, sőt: olyan akció is indult azoknak, akik nem értenek egyet a nemzeti konzultáció céljaival, őket arra ösztönzi a Magyar Helsinki Bizottság, hogy a borítékot üresen küldjék vissza a Miniszterelnökségnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Merkel: Még semmit nem tettek, hogy a szegény országok is kapjanak a koronavírus elleni oltásból

Merkel: Még semmit nem tettek, hogy a szegény országok is kapjanak a koronavírus elleni oltásból

Újra tízezrek vonultak a belarusz utcákra, 77 tüntetőt vettek őrizetbe

Újra tízezrek vonultak a belarusz utcákra, 77 tüntetőt vettek őrizetbe

Az Index új vezetője szerint csak a vezérigazgatói poszton akartak változást

Az Index új vezetője szerint csak a vezérigazgatói poszton akartak változást