Deutsch Tamás meglepő kijelentést tett a magyar nyelvről

Deutsch Tamás meglepő kijelentést tett a magyar nyelvről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az internetkonzultációs biztos szerint a magyar nyelv azon 20-30 nyelv közé tartozik, amelyeket a leggyakrabban és a legkifejezőbben használnak az interneten. Deutsch Tamás nem ért egyet azokkal, akik a széleskörű internethasználat miatt temetik a magyar nyelvet.

Az interneten leggyakrabban és leggazdagabb módon használt 20-30 nyelv közé tartozik a magyar – jelentette ki az internetről és a digitális fejlesztésről szóló nemzeti konzultációért felelős miniszterelnöki biztos egy pénteki szakmai tanácskozás után.

Deutsch Tamás arról beszélt: senki nem állítja, hogy a nyelvvel az interneten vagy azon kívül ne volna probléma, de "a magyar nyelv, köszöni szépen, jól van".

©

A politikus pesszimistának nevezte azokat a megközelítéseket, amelyek kizárólag a nyelvre leselkedő veszélyt látnak az internet használatában. A nyelvész szakma annak a pártján áll, hogy a nagyközönséget ne előre kijelölt utakra terelve kezeljék az internettel kapcsolatos nyelvi problémákat, hanem várják meg, melyek "azok a gyalogutak", amelyeket az emberek a leggyakrabban használnak, és ebből a helyzetből kiindulva kezeljék a gondokat.

Bencze: A nyelvstratégiai intézet nem "nyelvrendőr"

Bencze Lóránt, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet igazgatója arról beszélt, manapság minden korábbinál igazabb, hogy "mind az oktatás, mind a tudományosság kullog a valóság után". Az intézet "semmiképpen sem nyelvrendőr", hanem a kormány tudományos tanácsadó testülete – hangsúlyozta.